Ville ikke du blitt livredd om denne dukket opp på døra? Nettopp!
Varulver
Spøkelser
Vampyrer
Hekser
Troll
Skal det liksom være skummelt? Pøh!
Tradisjonelle Halloween-kostymer virker kanskje skumle og fryktinngytende for barna, men for oss voksne preller de av som vann på gåsa.
Derfor la jeg hodet i bløtt for å finne et Halloween-kostyme som kunne skremme vannet av oss voksne. Og enda bedre om det kan skremme bare voksne, men ikke barna!
Det viste seg å være en skikkelig utfordring, for hva er det alle voksne frykter, men som ingen barn er redd for? En klassisk tyv med brekkjern og kniv er jo alle redd for, men en svane er liksom ikke skummel for noen.
Så jeg måtte dypt ned i tenketanken. Tenke og tenke.
Hmm..
Nja…
Nei.
Eller…?
Nei.
Vent litt..
Jeg har det!
JEG HAR DET!!
Men et sånt kostyme finnes ikke på lager, så derfor måtte jeg lage det selv.
En rask tur på butikken og litt rolig klipping og liming senere, så var kostymet klart. Og det ble perfekt.
Er du klar?
Jeg lover deg, det er dritskummelt.
Men du er klar?
Ok, her kommer det:
/ Hekser og «skumle» vampyrer gir meg et smil helt ut til øra,
men mitt hjerte fryser til is så fort kemneren kommer på døra 😱🎃
– «Halloween er bare noe oppdiktet piss som store butikkjeder med kommersielle interesser har presset på oss for å selge mer dritt.»
Han fyren der. Det rare er at det mener jeg fortsatt, men nå elsker jeg det.
For er ikke alle feiringer litt sånn?
Julen, for eksempel. Jo da, i utgangspunktet handler det kanskje om Jesus og eselet og 3 ganske smarte menn, menn sånn på overflaten handler det 99% om gaver og ribbe. Lite Jesus under julegrana, for å si det sånn.
Hva med påsken? Påskelam og rødvin, hyttetur og marsipan. Langhelg, kvikk lunsj, skismøring og appelsiner. Ja, også Jesus på korset da.
Nå tenker du sikkert at dette blir veldig søkt, men Halloween er faktisk en feiring med dype historiske røtter. I USA går feiringen helt tilbake til år 749(!), og på Wikipedia kan vi lese:
«Halloween stammer fra det engelske All Hallows Eve, altså alle helliges kveld, som er en katolsk minnefest for helgener og martyrer som ikke har egen dag i kalenderen. I katolsk tradisjon er kvelden før allehelgensaften en tid for forberedelser til denne obligatoriske feiringen» (wikipedia.com).
Halloween i Norge inneholder dog veldig få helgener og utrolig mange spøkelser. Det er lite som minner om en katolsk minnefest, og mye som minner om et massivt lagerutsalg av billig dritt. Det er overprisa kostymer, glorete pynt og klissete godteri fra gulv til tak.
Og barna elsker det.
Jeg har alltid hatet det, og for noen år siden gjestet jeg til og med God Morgen Norge med mitt innbitte hat. Mange sa at jeg kom til å endre mening når barna ble litt eldre, men jeg sa nei. Og jeg tok feil.
For jeg trodde ikke at Halloween betydde stort, det gjorde det ikke da jeg vokste opp, men Halloween i 2019 er som julaften for barna. I noen få uker av året er det alt som står i hodet på dem. Vampyrer og hekser, engler og demoner.
Og jeg har ikke tenkt til å være han fyren som på prinsipielt grunnlag nekter barna å være med på festen. Som det heter: If you can´t beat them, join them.
Barna pleier å bli kvalme og lei av godteri etter bare noen biter uansett, og da er det fortsatt masse igjen til «musene» i skapet. Vinn-vinn 😉
Visste du at en skikkelig krangel faktisk kan være BRA for forholdet?
Det høres kanskje rart ut, for man tenker jo at krangling er utelukkende negativt. Kjefting, banning og dårlig stemning. Usaklige argumenter, iskalde anklager og stemmer som ryker i fistel. Kan jo umulig være bra det?
Men jo da, noen ganger kan en skikkelig krangel være akkurat det man trenger. For det ligger jo gjerne noe bak, og det kan man være nødt til å løse opp i før man går videre.
Ifølge psykolog og parterapeut Eva Tryti er det ikke nødvendigvis sunt for parforholdet å unngå konflikter, fordi det kan føre til en unaturlig distanse i forholdet.
Det blir mange ting man ikke kan berøre og på sikt kan dette føre til store eksplosjoner, der man egentlig bare hadde trengt å få renset luften litt.
Vi er jo alle forskjellige av natur og har våre individuelle meninger, så det er egentlig bare helt naturlig at vi i et parforhold barker sammen en gang iblant.
Men for at en liten krangel skal løse problemer og uenigheter, fremfor å forverre situasjonen, kan det være lurt å følge noen kjøreregler.
Derfor har det blitt satt opp 5 krangleråd, og følger man disse har man de beste forutsetninger for at krangelen faktisk fører til noe produktivt, fremfor å blusse den opp og gjøre vondt verre.
Det oppfordres dessuten til at man følger god krangleskikk når en god gammeldags krangel ikke er til å unngå. For hele målet med en krangel må være å rydde i rotet, ikke sette fyr på huet.
Prøv å konsentrere deg om hva du føler og tenker, ikke hva du mener den andre har av hensikter, tanker eller følelser.
Ta pauser
Hvis temperaturen blir for høy, ta en tenkepause, men avtal et nytt tidspunkt hvor dere kan snakke videre på en mer konstruktiv måte.
Fordel snakketiden
Hvis den ene av dere er kjappere i replikken enn den andre, bør dere bli enige om kjøreregler for samtalen slik at begge kommer like mye til orde.
Øv på det du fikser dårlig
Noen krangler i overkant mye, andre krangler for lite. Hvis du er den første typen, kan du med fordel øve på å la ting ligge i noen timer før du tar det opp slik at du får tid til å kjenne etter om det fortsatt føles like viktig. Hvis du er av den mer konfliktsky typen, kan du med fordel øve på å ta opp ting litt oftere enn du egentlig synes er behagelig.
Gjør det trygt
Grunnleggende trygghet er avgjørende for forholdet, også når dere krangler. Unngå vold og verbale trusler om samlivsbrudd.
Og hvis jeg får lov, vil jeg gjerne legge til et sjette bonusråd, som jeg mener er minst like viktig som alle de foregående:
Ikke krangle foran barna!
Det finnes det ingen unnskyldning for.
Jeg vet ikke om de disse rådene vil funke for alle, jeg kjenner blant annet at jeg sliter litt med punkt 2, at man kan ta pauser og avtale når krangelen skal gjenoppta. Det høres ut som en dårlig idé.
– «Jeg er så jæ*** forbanna nå at jeg ikke orker å snakke mer med deg! Men sett av en halvtimes tid fra kl. 20.00 i kveld, så fortsetter vi der det slapp.»
Om man følger reglene til punkt og prikke eller ei, er ikke det viktigste. Det viktigste er å prøve så godt man kan å få noe godt ut av krangelen. Løse floken, oppklare misforståelser, bygge broer og komme til enighet.
Eller som Martine Halvorsen skriver på bloggen sin i dag: «Tenk hvor mange krangler og konflikter som hadde kunne vært unngått om man faktisk satt seg ned og pratet med hverandre a».
For det er jo kort og godt det det handler om: Prate, lytte, prøve å forstå. Gi og ta, bekrefte, beklage, finne ut av det, komme seg videre. Sterkere, sammen.
Men hvis dere føler at dere har prøvd alt og ingenting av dette fungerer, kan jeg personlig anbefale å starte en podcast sammen. Låst inne i et rom i en hel time, tvunget til å prate sammen og lage god stemning – makan til god parterapi skal du lete lenge etter 😂
Har du lagt merke til at alle er så slitne for tiden? Med unntak av «i forhold til», finnes det egentlig noe begrep det har gått mer inflasjon i, enn ordet «sliten»? ALLE er jo slitne!
Det er fælt å si det, men det ligger nesten litt skryt i å si at man er sliten. For sliten er et bevis på at man jobber og står på. Er du frisk, rask og opplagt har du det helt innlysende ikke så tøft som oss slitne. Vi har det tøft vi.
Det har gått så langt at psykiater Finn Skårderud har gått til krig mot ordet «sliten». Han mener at ordet nærmest er smittsomt og vil derfor sette det i karantene i 40 dager, og heller fokusere på grunnen til at man føler seg sliten.
For hva betyr det egentlig? Utslitt? Trøtt? Lei? Det kraftige overforbruket av ordet har gjort at det nesten ikke betyr noen ting. Hva vil det egentlig si å være sliten?
Når Jacob Ingebrigtsen kappløper mot de raskeste i verden og deiser i bakken etter 5000 meter i hest-i-galopp-tempo, ja da er man sliten. Fysisk utmattet til tusen.
Men hvis man er «sliten» fordi man har stått opp om morgenen, er det noe annet på ferde. Man sover for lite, man mistrives på jobb, fysisk utmattet, syk, demotivert, trøtt, lei, eller hundre andre ting.
Så si heller det! Du går jo ikke til legen med en brukket arm og sier at du er «syk» uten å spesifisere nærmere? Sånn er det med sliten også.
Det høres kanskje ut som flisespikking, men i forrige uke skjedde det noe som fikk meg til å innse hele poenget.
Christina og jeg hadde nettopp snakket om dette med «sliten» i podcasten vår og bare noen timer senere møtte jeg en pappa i barnehagen.
– «Åssen går det, Peter? Synes du ser litt sliten ut jeg?», sa han ganske ærlig.
Jeg skulle akkurat til å svare bekreftende, da jeg tok meg i det:
– «Nei da, ikke sliten, bare sovet for lite i det siste og hatt endel å tenke på med jobben. Men det går seg til, må bare sove litt mer», svarte jeg.
Der og da virket det ikke som stort, men i etterkant kjente jeg at det føltes skikkelig bra. Ikke bare automatisk sette det på sliten-kontoen, men identifisere hva som faktisk er problemet.
Først da kan man gjøre noe med det! For det er vanskelig å gjøre noe med «jeg er sliten», men «jeg er utmattet fordi jeg har jobbet mye i det siste», det er noe annet.
Eller «jeg er sliten» kontra «jeg er trøtt, fordi jeg har sovet for lite». Brått har man gått fra uproduktiv sutring til noe spesifikt man faktisk kan jobbe med.
Eller som Skårderud så fint sier: «Du er ikke «sliten» av å spise middag, hvis det egentlig bare handler om at du ikke liker poteter».
Jeg har også begynt å tenke på hvilke signaler dette sender til barna våre. Både hvordan vi omtaler oss selv, men også hvordan vi prater til dem.
– «Hvordan gikk det på skolen, er du sliten?»
– «Du ser litt sliten ut, orker du fotballen i dag?»
– «Gleder meg til helgen, blir så sliten av å stå opp tidlig på hverdager.»
Det er jo galskap når man begynner å tenke over det. Alle kan ikke være slitne hele tiden!
Det er litt som da Ida Wulff skrev et innlegg om bruken av ordet «angst». Det er så lett å bare hive ut «Åh, jeg får så angst av folk i crocs», men det overfladiske overforbruket vanner jo faktisk ut ganske graverende begrep.
Så tenk over det, neste gang du føler deg sliten: Hva er det egentlig som ligger bak? Har du sovet for lite? Problemer på jobben? Stressende hverdag? Utmattet og lei?
Er du deprimert eller utbrent, trenger du kanskje hjelp! Men ingenting blir gjort så lenge man bare er sliten, for sliten er en vag sekkebetegnelse som er vanskelig å gjøre noe med. Men sier du det ofte nok, blir du sliten til slutt. Kanskje også utslitt.
Skårderud mener som sagt at det har gått inflasjon i bruken av ordet, og ønsker at vi skal sette det i karantene. Det holder jeg med ham i, og derfor har vi bestemt oss for å legge «sliten» i fryseren i 40 dager. Så får vi se.
Men nå er det på tide med en kaffe. Denne teksten ble ganske lang, så nå er jeg egentlig ganske sli… Jeg mener: litt mentalt utmattet og trenger en kort kaffepause. Og en kjeks.
Visste du at januar er høytiden for samlivsbrudd? Britiske advokater har faktisk begynt å kalle den første mandagen etter juleferien for «divorce day». Skillsmissedagen!
Veldig få går fra hverandre i desember, men så skyter det til værs i januar. For par som hadde gledet seg til å sprette en flaske vin, kose seg og feire julen sammen, har heller stresset seg halvt ihjel i førjulstiden og deretter brukt juleferien på å krangle. Og nå er de lei.
Vet du hva en av de vanligste årsakene for alle samlivsbruddene er? Misnøye med sexlivet. I en studie rundt samlivsbrudd, svarte rundt 40% av parene at seksualitet var hovedårsaken til bruddet.
Det er trist å tenke på det. At all den tiden vi styrer og fikser og ordner til jul, faktisk går utover parforholdet! Stresset tar overhånd og overstyrer kosen, så når det endelig er over, hiver vi like gjerne partneren ut med julepynten.
Derfor er jeg så glad for at jeg har fått et helt spesielt samarbeid på bloggen! Et samarbeid som kanskje kan redde noen parforhold der ute, ved å fylle førjulstiden med litt mer krydder enn bare nellik og kanel 😉
** KONKURRANSEN ER AVSLUTTET **
Jeg er nemlig så heldig å få dele ut adventskalenderen «Naughty & Nice» fra Kondomeriet.
For når nettene blir lange og kulda setter inn, kan det ifølge statistikken være lurt å tenke litt på forholdet. Og hva er vel da bedre enn 24 pirrende små adventsgaver, som garantert vil få det til å klirre litt i julekulene 😊
Dette er rett og slett en gavepakke til alle lekne par (og single!) som ønsker å bruke julen på å kna mer enn bare bolledeig.
Her er det både kremer, oljer, fjær(!), leketøy og mye mer. Det er ting man kjenner fra før, ting man kanskje alltid har lurt på og ting man definitivt ikke hadde lagt under juletreet. Selv om tallene viser at det er akkurat det man burde 😉
Så mens andre bruker tiden på å krangle så pepperkakene blekner, kan du komme ut på andre siden av juleferien med roser i kinnene og en helt ny glød 💘
VINN ADVENTSKALENDER!
Akkurat nå kan du vinne «Naughty & Nice» fra Kondomeriet (verdi 1299,-) ved å bli med på konkurranse!
Alt du trenger å gjøre er:
Legg igjen en kommentar med teksten “Leken jul”
Husk å legge igjen e-postadresse!
RABATTKODE
Kjøp en av Kondomeriet julekalendere og få fri frakt!
Bruk rabattkode «LEKENJUL», så får du fri frakt på din bestilling 😊*(rabattkoden gjelder til 06. november)
Hvis du har fulgt denne bloggen en stund, vet du at jeg er svak for teit foreldrehumor. For er det én ting jeg virkelig liker, så er det humor som tar livet som småbarnsforeldre på kornet!
Så i dag blir det et innlegg fullt av latterlig foreldrehumor! Alle bildene er hentet fra den uperfekte foreldregruppa “Antisupergruppa: Uperfekt og stolt!” på Facebook, og her er det mye å glede seg til.
Så finn frem en kopp kaffe, scroll i vei og kos deg! 😂
Før barna virkelig oppdaget Halloween, var jeg ganske negativ til hele greia. Jeg mente det var en tullete høytid som bare handler om godteri i bøtta. Men med årene ser jeg jo at Halloween er så utrolig mye mer.
Det er Halloween-fester på skolen, det er Halloween på TV, Halloween på skolen – Halloween overalt!
For barna er det fest og moro, men også for oss voksne er det en sjelden anledning til å ta av seg voksenmasken, ta på seg vampyrmaske og bare ha det moro.
Dette gjelder selvfølgelig ikke bare på den tradisjonelle «Knask eller knep»-runden, men for hele feiringen. Fyll huset med skummel pynt, skrem vettet av naboen og lag morsom mat med Halloween-tema. Det gjorde vi i dag og barna storkoste seg!
Det trenger ikke være så fryktelig avansert heller.
En helt vanlig pølse kan fort bli en avkappet finger, og et ellers ganske alminnelig eple, kan med enkle grep bli et skikkelig eple-monster!
Ved å leke med maten får barna brukt kreativiteten og laget fantastiske kreasjoner, som senere kan spises. Ja vel, så passer det seg ikke på en tradisjonell søndagsmiddag hos svigermor, med serviett i fanget og steik på menyen, men dette er Halloween – alt er lov!
Ungene er jo helt på styr etter hodeskaller, gresskarlykter, hekser og vampyrer, så gjør noe morsomt med maten og se hvordan et ellers vanlig måltid blir til timevis med latter, lek, mat og moro 🙂
På menyen sto diverse Polarbrød-monstre, avkappede fingre og hjernegrøt. Til dessert lagde vi Polarbrød-pacman, monster-epler og Halloween-appelsiner.
Ikke fryktelig avansert, bare litt ketchup, konditorfarge, ostebiter, marshmallows, litt frukt og pepperkorn, men fy søren så moro vi hadde det!
Det var kanskje litt juks å bruke Polarbrød, for da blir maten populær uansett hva du tar på skiva. Polarbrød er myke, saftige og velsmakende brød som funker til alt: Minipizza, pølsebrød, toast, brødskive eller som hamburger-monster 🙂
Så det er mitt tips for i dag: Lek med maten!
Bruk Polarbrød til å lage en velsmakende hovedrett og finn på noe moro med tilbehøret, så kan dere ha Halloween-fest hver eneste dag i denne skumle spøkelsestiden. Bare fantasien setter grenser 🙂
P.S. Polarbrød fås kjøpt i alle butikker. Nytes ferskt eller fryses ned og tines ved behov. 20 sekunder i mikroen, så blir frossent Polarbrød som nybakt igjen. Skummelt godt!
Det skjer ikke så fryktelig ofte lenger. Vi har lest for kvelden og takk for i dag.
Greit? Greit.
En god kos, av med lyset og pappa ut døra. Et lite vink, et lite smil og natta da.
Men i kveld var det noe mer. En bitteliten usikkerhet. En krusning i smilet. Bli litt til da.
Gladelig. Mer enn noe annet.
Sprette tilbake til sengekanten, stryke, kose og varme litt ekstra. Skal jeg hente mamma? Nei, bli du pappa.
Men pappa har egentlig 1000 andre ting han skulle gjort i kveld. Skulle skrevet ferdig et tekstutkast, skulle sendt noen bilder. Har lovet å ringe tilbake så fort barna sover og minst 50 stykker venter svar på mail.
Jeg skulle rekke alt det der, alt det jeg var så stresset for tidligere i dag. Vel, det betyr ingenting nå. For når pappa er best, kan verden bare vente.
Jeg husker så godt da jeg leste Harry Potter-bøkene for første gang. Trodde egentlig jeg var for gammel, men ga det et forsøk likevel. Den første leste jeg på haiketur gjennom Irland med en kompis. Og dermed var jeg hektet.
Jeg husker også godt den sommeren jeg kjørte turisttog i Oslo og var totalt oppslukt av den femte boka i serien: Harry Potter og Føniksordenen. Når det var lite kunder og mye regn, satt jeg alene i toget, leste og levde meg inn i det magiske universet.
Hver bok ble bare bedre og bedre, og etter hvert som filmene begynte å rulle ut, elsket jeg disse også. Det var et av årets høydepunkt, når julen nærmet seg og en ny Harry Potter-film kom på kino. Magi i bøker, magi på film.
Og den fantastiske leseopplevelsen jeg en gang hadde med Harry og vennene hans, ønsker jeg nå å sende videreføre til mine barn. Derfor har jeg begynt lese den første boka i serien, sammen med 7-åringen.
Hver kveld ligger vi på sengekanten og leser om de idiotiske Dumlingene, den massive Gygrid og Harry med de knekte brillene.
Vi er så vidt i gang, men arvingen er allerede hektet. Han digger å lese om den tilsynelatende vanlige gutten med de helt ekstraordinære evnene, og jeg elsker å lese høyt for ham.
Til nå har det ikke skjedd så fryktelig mye spennende, men jeg vet hvor mye han har i vente. Hvor mye magi som venter bak neste side hvor mange timer med eventyrlig spenning som ligger på lur.
Takket være tips fra lesere, har jeg godt til anskaffelse av en rikt illustrert versjon av boka. Det er kanskje det smarteste jeg har gjort, for store bøker med mange sider og mye tekst, kan fort virke litt avskrekkende på nysgjerrige lesebarn.
Men med spennende tegninger underveis, blir alt mer levende og lettere å sette seg inn i.
Det begynner å bli en mannsalder siden sist jeg besøkte Galtvort, og den gangen leste jeg bøkene på engelsk. Så å få gjenoppleve det hele på nytt, med en 7-åring på armen og denne gangen på norsk, er som å få oppleve det for første gang. Nesten bedre nå, når jeg merker hvor spennende det er for ham.
Og i en verden fylt med elektronikk og dingser og nettverk og passord, føles det iblant utrolig godt å bare logge av fra verden og fly inn i en annen. En verden full av trolldom, drager, eventyr og magi.
Så velkommen til Galtvort, kjære sønn, her kommer du til å trives 🧙♂️
Må innrømme at jeg er litt stolt nå. For i går var det voksenbursdag for lillesnupp og da det var tid for kaffe og kaker, kunne vertskapet diske opp med denne:
Sjekk den kaka da!
4 etasjer med deilig kakestoff, lagvis delt med bringebær syltetøy, smørkrem og pyntet med selvlagde smørkrem-blomster og sukkerperler. Laget fra bunnen av, av pappa og hans to hjelpere.
Og vi kunne ikke vært stoltere av resultatet 😄
Men okei da, ingen har vel lyst til å lese side opp og side ned om hemningsløst skryt, så her skal dere få medaljens bakside som man ikke ser på bildene.
For siden vi ikke hadde sånn prinsessekjole-form, måtte kaken stekes i en bolle i tillegg til kakeform, og det gikk bare sånn midt på treet. Steketiden var ulik for begge formene, så til slutt ble den ene brent i kantene, mens den andre var rå i midten.
Jeg må ha rotet til selve kakebakingen også, for kakedelene ble ikke luftige og deilige som sukkerbrød skal være, heller tunge og komprimerte som rugbrød.
Og siden jeg hadde satt to kaker oppå hverandre og delt dem med flere lag syltetøy og krem, var kaken klin umulig å skjære i. Og all smørkremen hadde stivnet og falt av i store flak.
Ja den smørkremen.. Jeg skal innrømme at smørkrem er noe av det beste som finnes på denne siden av solen, men det blir fort mettende. Veldig mettende. I hvert fall når man har laget halvannen porsjon, hvilket blant annet inkluderer over ÉN KILO MELIS!! 😂
Og når man har stått og bakt kake en hel dag og vært litt småsulten underveis og derfor småspist litt på smørkrem helt til gjestene kommer, blir det fort i overkant med en stoooor kakebit. Så i går kveld var jeg bare kvalm. Skulle blogge, skulle legge ut flotte bilder, men lå bare rett ut på sofaen og pirket borti kakemagen og angret 🙈
Men ungene kunne ikke vært stoltere, gjestene var fornøyd, kaken smakte godt og DÆVEN den så bra ut. Og det er tross alt det viktigste 👸🍰