En god krangel forlenger livet

Visste du at en skikkelig krangel faktisk kan være BRA for forholdet?

Det høres kanskje rart ut, for man tenker jo at krangling er utelukkende negativt. Kjefting, banning og dårlig stemning. Usaklige argumenter, iskalde anklager og stemmer som ryker i fistel. Kan jo umulig være bra det?

Men jo da, noen ganger kan en skikkelig krangel være akkurat det man trenger. For det ligger jo gjerne noe bak, og det kan man være nødt til å løse opp i før man går videre.

Ifølge psykolog og parterapeut Eva Tryti er det ikke nødvendigvis sunt for parforholdet å unngå konflikter, fordi det kan føre til en unaturlig distanse i forholdet.

Det blir mange ting man ikke kan berøre og på sikt kan dette føre til store eksplosjoner, der man egentlig bare hadde trengt å få renset luften litt.

Vi er jo alle forskjellige av natur og har våre individuelle meninger, så det er egentlig bare helt naturlig at vi i et parforhold barker sammen en gang iblant.

Men for at en liten krangel skal løse problemer og uenigheter, fremfor å forverre situasjonen, kan det være lurt å følge noen kjøreregler.

Derfor har det blitt satt opp 5 krangleråd, og følger man disse har man de beste forutsetninger for at krangelen faktisk fører til noe produktivt, fremfor å blusse den opp og gjøre vondt verre.

Det oppfordres dessuten til at man følger god krangleskikk når en god gammeldags krangel ikke er til å unngå. For hele målet med en krangel må være å rydde i rotet, ikke sette fyr på huet.

 

5 KRANGLERÅD

(hentet fra saken «5 krangleregler som redder forholdet»)

  1. Snakk for deg selv
    • Prøv å konsentrere deg om hva du føler og tenker, ikke hva du mener den andre har av hensikter, tanker eller følelser.
  1. Ta pauser
    • Hvis temperaturen blir for høy, ta en tenkepause, men avtal et nytt tidspunkt hvor dere kan snakke videre på en mer konstruktiv måte.
  1. Fordel snakketiden
    • Hvis den ene av dere er kjappere i replikken enn den andre, bør dere bli enige om kjøreregler for samtalen slik at begge kommer like mye til orde.
  1. Øv på det du fikser dårlig
    • Noen krangler i overkant mye, andre krangler for lite. Hvis du er den første typen, kan du med fordel øve på å la ting ligge i noen timer før du tar det opp slik at du får tid til å kjenne etter om det fortsatt føles like viktig. Hvis du er av den mer konfliktsky typen, kan du med fordel øve på å ta opp ting litt oftere enn du egentlig synes er behagelig.
  1. Gjør det trygt
    • Grunnleggende trygghet er avgjørende for forholdet, også når dere krangler. Unngå vold og verbale trusler om samlivsbrudd.

Og hvis jeg får lov, vil jeg gjerne legge til et sjette bonusråd, som jeg mener er minst like viktig som alle de foregående:

  1. Ikke krangle foran barna!
    • Det finnes det ingen unnskyldning for.

Jeg vet ikke om de disse rådene vil funke for alle, jeg kjenner blant annet at jeg sliter litt med punkt 2, at man kan ta pauser og avtale når krangelen skal gjenoppta. Det høres ut som en dårlig idé.

– «Jeg er så jæ*** forbanna nå at jeg ikke orker å snakke mer med deg! Men sett av en halvtimes tid fra kl. 20.00 i kveld, så fortsetter vi der det slapp.»

Om man følger reglene til punkt og prikke eller ei, er ikke det viktigste. Det viktigste er å prøve så godt man kan å få noe godt ut av krangelen. Løse floken, oppklare misforståelser, bygge broer og komme til enighet.

Eller som Martine Halvorsen skriver på bloggen sin i dag: «Tenk hvor mange krangler og konflikter som hadde kunne vært unngått om man faktisk satt seg ned og pratet med hverandre a».

For det er jo kort og godt det det handler om: Prate, lytte, prøve å forstå. Gi og ta, bekrefte, beklage, finne ut av det, komme seg videre. Sterkere, sammen.

Men hvis dere føler at dere har prøvd alt og ingenting av dette fungerer, kan jeg personlig anbefale å starte en podcast sammen. Låst inne i et rom i en hel time, tvunget til å prate sammen og lage god stemning – makan til god parterapi skal du lete lenge etter 😂

/ Ha en fin krangel! 😆

P.S. Og hør gjerne siste episode av Gjesterommet på Spotify, iTunes eller i din podcast-app

1 kommentar
    1. Vi har én regel for krangling og det er at det må være lov å ta en time out og roe seg ned. Klarer man ikke å være saklig eller få frem poenget sitt nå det være bedre å kjøle hodet og ta det opp igjen om ti minutter.
      Jeg hater krangling. Jeg kan ikke se hvorfor voksne mennesker skal stå å brøle og kjefte på hverandre. Vi prøver å lære unger å oppføre seg, så kanskje må flere gå i seg selv.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg