La oss dele sparetips!

Det er tøffe tider for en lommebok. Renta er høy, strømprisen er høy og matvarer koster såpass at du blir kredittvurdert hver gang du kjøper spisemoden avocado.

Derfor tenkte jeg at det var på høy tid å lage en lang liste med små og store sparetips! Christina og jeg tok en runde på dette før jul og innså at vi kunne spare veldig mye penger på bare bittesmå tiltak. Og det er noe utrolig tilfredsstillende ved å finne små hull i lommeboka som enkelt lar seg tette.

Og da tenker jeg ikke på store ting som å selge bilen eller hytta, men bittesmå inngrep i hverdagen som til sammen vil bli en hel del. Det kan virke som ubetydelige summer, for hva er vel 100 kroner i det store bildet? Det er ganske mye det, skal jeg si deg! Husk at alle besparelser vil ganges opp ganske betraktelig basert på om det er en innsparinger du gjør daglig, ukentlig, månedlig eller årlig.

  • Kanskje du har en (u)vane med å kjøpe deg en flaske Pepsi Max hver gang du skal på jobb. Det er ca. 25 kr for en flaske og ca. 250 arbeidsdager i året. Det er 6250 kroner i året.
  • Si at du får spart inn 150 kroner i måneden på å bytte boligalarm eller forhandle ned prisen. Det er 1800 kroner årlig rett i fôret bare der.
  • Kanskje du har et premium-abonnement på en strømmetjeneste som kan nedgraderes til en billigere pakke? Hvis du uansett ikke rekker å se så mange fotballkamper på TV, kan f.eks pakka fra TV2 nedgraderes fra 429 til 159 kr pr mnd. Det er en besparelse på 270 kr per måned, som igjen blir 3240 kroner i året.

Nå skal ikke jeg si hvilke sparetiltak som passer for deg, men flere småsummer slått sammen blir fort en stor å. Disse tre eksemplene alene beløper seg til over 10 000 kroner i året. Det er ikke småsummer!

Dessuten vet jeg at det er mange som sliter med å få endene til å møtes for tiden, kanskje spesielt småbarnsfamilier som har ørten aktiviteter og greier på gang, samtidig som foreldrene kanskje må jobbe redusert for å få A4-kjøret til å gå opp. Og økonomiske bekymringer kan tære både på selvtilliten og parforholdet. Og det kan vi ikke ha noe av!

Så mener jeg ikke at man skal avbestille alt som er gøy, for jeg kommer for eksempel aldri til å si opp Spotify og hvis hverdagen din blir enklere og bedre av å bestille matkasser på døra – go for it. Men endel unødvendige lekkasjer har vi nok alle.

Derfor ønsket jeg å sette opp en liste sammen med dere, slik at vi kanskje alle kan sitte igjen med litt mer vekslemynt i klypa på slutten av måneden. Men da trenger jeg deres hjelp!

For jeg er jo bare én fyr, men jeg vet at mange av dere sitter på smare sparetips som andre kunne hatt glede av. Så det hadde vært helt supert om dere som har noen lure tips på lager vil dele dem her i kommentarfeltet, på Facebook, Snapchat eller Instagram.

Jeg vil oppdatere listen etter hvert som nye tips tikker inn, så håper jeg at vi med tiden vil få et rikholdig bibliotek med smarte sparetips. Hold gjerne tipsene til enkeltsetninger som lett lar seg lime inn i en punktlise.

Så gjenstår det bare å se da: Hvor lang blir lista og hvor mye penger klarer vi å spare? Kjørrr! 🥳💸

 

* Start med å få en oversikt over alle faste og variable kostnader hver måned og hvor mye penger som går ut. Skriv det opp i et excel-ark eller lignende. En slik oversikt gjør det mye lettere å se hvor du kan begynne å spare inn.

* Sjekk Google play / App store for å se om du betaler månedlige abonnementer på tjenester du kanskje ikke vet om. Det kan være en yoga-app du har testet, språklæringsapper, spill etc.

* Treningssenteret: Bruker du det egentlig nok eller kunne du kanskje avlyst medlemskapet og heller trent hjemmefra?

* Hvilke streamingtjenester trenger du? Må man ha alt av Spotify, Netflix, HBO, TV2 Play etc? Bare å droppe én er tusenlapper hvert år.

* Boligalarm – sjekk hva du betaler. Du kan ringe dem for å presse pris eller eventuelt bytte selskap. Vi gikk ned 450 kr i måneden på å bytte!

* NRK! Betaler du for serier og podcaster? Husk at NRK tilbyr en drøss med spennende podcaster, tv-serier etc helt “gratis”. Du betaler allerede for NRK på skatteseddelen, så her er det myyye innhold du faktisk betaler for.

* Kjøp brukt! Det kan være veldig gode penger å spare på å kjøpe brukt utstyr istedenfor nytt. Ski til barna, sofa, TV-bord, spisestuestoler etc etc. Sjekk finn.no for en hel verden av fine produkter til meget gode bruktpriser.

* Kostbare uvaner? En brus om dagen, snus, røyk etc beløper seg til store summer i løpet av et år. De største kuttene finner man på utgifter som gjentar seg daglig.

* Spis rester. Ikke bare er det bra for planeten, men også lommeboka. Spar på middagsrestene, så rekker det kanskje til en gratis lunsj eller middag dagen etter.

* Lag mer mat selv. Å bestille hamburger, pizza, sushi o.l. virker kanskje raskt og enkelt, men koster mange ganger mer enn en enkel middag du smeller sammen hjemme.

* Tøm frysern. Du har helt sikkert nok mat i fryseren til å mette et helt kompani, så sørg for å bruke opp maten før den blir dårlig. Fryseren er tross alt ikke magisk, mat blir dårlig der også.

* Sjekk kiloprisen på matvarer. Det ser kanskje likt ut på prislappen, men kiloprisen kan variere voldsomt på tilsynelatende like produkter. Sjekk bare prisen på ulike tacochips neste tacofredag 😉

* Arve klær til barna? Hør med venner og familie om det er mulig å få i gang en arvekarusell

* “Spisemoden” betyr ofte “Dyrere”. Kjøp heller et nett med avocadoer og la dem ligge på kjøkkenbenken noen dager.

* Selg ting! Du har helt sikkert masse ting liggende i boden som står ubrukt år etter år. Det er penger som står og støver ned. Selg det på nettet og sleng pengene rett til nedbetaling av lån. Mindre lån er penger spart hver måned, om så bare noen hundrelapper.

* Forsikringer: Få en oversikt over hva du har og sjekk om du kan presse prisen ved å høre med konkurrerende selskaper og spille pristilbud tilbake til dem du har forsikring hos i dag.

* Drikk vann så ofte du kan. Kanskje saft, brus, minerallvann etc kan nytes i helgene istedenfor hver dag? Det er mye penger å spare i hvert fall. Og tennene setter sikkert pris på det også.

 

INNSENDTE TIPS:

* Handle mat ETTER middag, så slipper du fordyrende impulshandling på tom mage.

* Bruk handleliste. Sjekk hva du har hjemme, og skriv liste.

* Følg med på tilbud. Kjøp heller ei eske kaffe på 40% enn en pose om gangen.

* Lag ukemeny og ukeshandle, evt. månedshandle hvis du klarer. Da kan du bare etterpåfylle med noen få ferskvarer underveis og sparer deg mange ekstra turer på butikken.

* Bestill nytt Visa-kort. Mange firmaer trekker små beløp månedlig som du kanskje ikke legger merke til, men bytt kort, så får de ikke gjort det lenger.

* Fyll opp på trippeltriumf-dager og dropp butikken mest mulig resten av mnd!

* Sy igjen små hull i klær før de blir større.

* First price-produkter er ofte mer enn gode nok, bare til en mye lavere pris.

* Gi hjemmelagde gaver – Billigere og ofte mer prissatt! F.eks hjemmestrikk, bakst, ting barna har laget etc.

* Samkjør til jobb med kolleger, hvis mulig og del på utgiftene.

* Klesvask: Kjør så store klesvasker som maskinen tåler, heng opp mer enn å bruke tørketrommelen.

* Tilbudsvarer: Sjekk alltid datohylla i butikken, plukk med deg og frys ned.

* Pant panten din! Samle alle pantelapper i en konvolutt til en dag du virkelig trenger de eller til å gjøre noe hyggelig med noen du er glad i❤️

* Glad i taco? Gjør tacoen billigere med halv mengde kjøttdeig + halv mengde sorte bønner eller røde linser.

* Si opp lineær-TV som Altibox og kutt antall strømmetjenester til fordel for Strim.

* Bruk kredittkort med cash back, så får du samlet opp bonus. Men husk å betale regningen før gebyrpåslag 😉

* Last ned appene eTilbudsavis og Mattilbud – så får du opp tilbud i butikker du handler i ofte.

* Lag selv: Lag pastasaus, supper etc i store mengder og frys ned ned. Billigere, sunnere og veldig praktisk.

* Se, lukt og smak: Best før, men ikke nødvendigvis dårlig etter. Klumpete melk kan siles og brukes i bakst.

* Kjøpe nytt? Bruk Prisjakt!

* Bli med i kundeklubber i de butikkene du besøker ofte.

* Fordelsprogrammer: Trumf, Æ etc sparer deg mye penger på kjøp du gjør ofte.

* Mikrosparing på kort-transaksjoner. Det går bare bittesmå summer til sparing hver gang du bruker kortet, men over tid vokser det seg til en hel del sparepenger.

 

 

// Let the sparing begin! 😄🙌

* Følg Pappahjerte på Facebook *

12 kommentarer
    1. For tv entusiaster, som ikke vil avbestille alt av apper: vi sa opp altibox og noen apper, og gikk over på Strim. Sparte noen kroner på det, si😅

    2. – Planlegg middager ut i fra hva du har i hus
      – Gjør tacoen billigere med halv mengde kjøttdeig + halv mengde sorte bønner eller røde linser.
      – Sjekk alltid datohylla i butikken, plukk med deg og frys ned.
      – Pant panten din!! Og samle alle pantelapper i en konvolutt før du casher inn en dag du virkelig trenger de eller til å gjøre noe hyggelig med noen du er glad i❤️
      – Fast restemiddag hver uke.
      – Middagsrester i matpakka

    3. Lag matpakke hver dag, yogurt med müsli i egen beholder, brødskiver, fylte lefser, salat…
      Fyll opp på trippeltriumf-dager og dropp butikken mest mulig resten av mnd!
      Planlegg middager for tre uker om gangen og prøv å hold deg til planen selvom man får lyst på noe annet
      Kaffe med melk så blir man ikke så fysen på sjokolade til
      First Price dopapir er like fint som annet…
      Same goes for mye First Price egentlig
      Inviter besøk for å dele på matutgiftene og varme opp huset, sosialt og pengebesparende!
      Sy igjen små hull i klær før de blir større
      Gi hjemmelagde gaver, billigere og ofte mer prissatt! (Eks, strikke noe, bake noe, osv)
      Samkjør til jobb med kolleger og del drivstoff-utgifter
      Kjør så store klesvasker som maskinen tåler, heng opp mer enn å bruke tørketrommelen

    4. Tidligere i vinter brukte jeg visakortet som is-skrape på bilvinduet. Det skulle vise seg å være lukrativt. Fikk nytt kort med nytt kontonummer. Plutselig så får jeg meldinger fra den ene og den andre om at x y og z og mye annet rart ikke kunne trekke det månedlige abonnementet eller medlemskapet . Det var fra noen tiere til en hundrings eller tre i måneden.

      Anbefaling , få nytt bankkort. Du får ryddet opp i i så mye og så mangt som du ikke viste du abonnerte på eller var medlem i i. 😉

    5. Handle mat ETTER middag. Jobber i matbutikk, og det er mange som stormer inn ulvesulten, og bare skal ha en pakke spagetti, men ender opp med full handlekurv.
      Bruk handleliste. Sjekk hva du har hjemme, og skriv liste. Og oppdager du at det er tomt for noe, få det på lista med en gang. Så slipper du ekstratur.
      Følg med på tilbud. Kjøp heller ei eske kaffe på 40% enn en pose om gangen.
      Lag ukemeny og ukeshandle. Jeg drev til og med med månedshandel en gang i tia. (vet du at du trenger 4 bremyk pr mnd, se det like godt å få det unna) da trengte jeg bare en liten pose i uka for å fylle på med ferskvarer.

    6. Kom i gang med handlenett, både i matbutikk og på shopping.
      Bare 6 poser spart i uka med snittpris 5 kr blir 1.560,- i året.
      Be tidlig om ønskelister til jul, og handle på Black week.

    7. Trenger ikke boligalarm i Larvik (hele Norge egentlig) 😅 Spar penger ved å si den opp. Så beholder du klistremerker om alarm på vinduer og dører, en helt gratis sikkerhet jeg har hatt siden jeg kjøpte huset mitt 👌🥳

    8. I beit for pengar og du skal feire jul eller gå i bursdag?
      Lag eit kort der du gir bort f. eks. hagearbeid, hjelp til husarbeid ol. Eit par timar, ein halv dag eller noke..
      100% gratis gavar – til glede for både givar og mottakar 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg