Slik tar du bedre bilder i ferien

/ skrevet i samarbeid med Olympus

Å ta gode bilder av solglade sommerbarn kan være overraskende vanskelig. Her skal du få et par enkle tips som sørger for at årets feriebilder blir bedre enn i fjor 🙂

Tips 1: Solen er en luring. Det er lett å tenke at mye sol gir gode lysforhold, men det er ikke alltid tilfellet. Knallblå himmel og en sommersol som står høyt på himmelen kan derimot skape mørke skygger for alt som ikke står rett i solsteiken og dermed vil for eksempel øynene til barna fort kunne bli gjemt bak mørke skygger.

 

Se her ja… det ble mye skygge gitt

Tips 2: Bruk blits! Ja, det høres helt banalt ut, for blits er vanligvis forbeholdt mørke rom, men bruk blits utendørs i lyssterke forhold for å nøytralisere mørke skygger.

 

Blits i fullt dagslys funker som bare juling

Tips 3: Siden solen er en luring, ta gjerne bilder av barna i skyggen, hvis mulig. På en solrik dag er det mer enn nok lys i skyggen og sollyset skaper forrædersk vanskelige arbeidsforhold. Hvis du har et kamera som tillater det, sett lyssettingen på ?sol?, det vil ta litt av brodden av det skarpe lyset.

 

Liten plutt i skyggen, men blits fikser biffen

 Alltid greit med litt drahjelp

Tips 4: Ha solen i ryggen! Solens posisjon i forhold til kameraet er helt avgjørende for kvaliteten på bildet. Får du for mye sollys inn i kameraet vil alt annet bli mørkt. Veldig mørkt. Så sørg for at solen varmer godt i ryggen eller i det minste er langt utenfor bildet om du skal ta gode bilder utendørs. Men med solen i ryggen så kan det fort oppstå mysing på personen du tar bilde av, så ta en avveining på hva som fungerer best (Takk til Frida for innspill i kommentarfeltet).

Hvis du absolutt må ha med solen i bildet, sørg for å være litt finurlig. La enten objektet i bildet stå i veien for solen eller knips solen litt fra siden. Eller en solnedgang, solen er ofte litt mer medgjørlig når den er i ferd med å legge seg for kvelden (stikk i strid med små barn, ironisk nok).

Tips 5: Forberedelser: De aller fleste bilder krever ikke at man gjør forarbeid, men hvis man er ute etter et skikkelig vinnerbildet til å henge opp på veggen kan det være lurt å planlegge. Det kan jo være en idé å tenke over at klærne til barna helst ikke skal se snuskete ut hvis bildet skal på et julekort til svigermor. Dette tipset gjelder også hvis man har sin egen pappablogg og ikke vil at mor i huset skal hisse på seg stressflass og fistelstemme.

 

Hupps

 

Tips 6: Perspektiv. Hvis du skal ta bilder av barn, ta bilde fra deres perspektiv. Sett deg på kne, legg deg ned om du må. Ta bildet fra barnets eget øyenivå slik av bildet ser verden fra deres ståsted. Ikke vær redd for å prøve uventede perspektiv og vinkler. Det er mye bedre å ta ørten dårlige bilder og ett knallbra, enn et lass med kjedelige.

Tips 7: Knips knips knips! Dagens barn vil aldri forstå hvordan det var å måtte forholde seg til en rull med enten 24 eller 36 bilder. Da var hvert eneste bilde viktig og å fremkalle dem var svindyrt. Sånn er det ikke lenger, så bare knips i vei! Ta gjerne bilder i serier med kontinuerlig bildetakning og velg det beste bildet senere. Barn løper mye rundt og det er kjedelig å oppdage at det ene bildet man tok faktisk er uskarpt. Ta heller 30 bilder og slett 29 av dem senere.

 


Bildene blir mer levende på barnets øyenivå

 

Tips 8: Fotofikling. Du trenger ikke være noen photoshop-guru for å forbedre bildene dine, men litt enkel fikling med bildene kan gjøre mye for sluttresultatet. Både pc og mac kommer med standardprogrammer som tillatter enkel justering av nivåer for farge, kontrast, eksponering etc. Lek litt med dette og se et ellers platt bilde våkne til live.

Tips 9: Ha det gøy! Så lett kan det sies: Ha det gøy. Oppsøk nye muligheter, prøv nye vinkler, legg deg på gresset, still deg på bordet, prøv å finne nye måter å ta vanlige bilder på.

Bonustips fra kommentarfeltet, Ida (trønderen): “Ellers vil jeg bare legge til: gå nært nok. Har sett alt for mange barne-/feriebilder der alt for mye uvesentlig er med. Hvis motivet er ungen som spiser is, trenger vi ikke se søppelbøtta og den parkerte bilen i bakgrunnen. I tillegg står fotografen ofte så langt unna at det er vanskelig å se hvilken unge som faktisk er fotografert. Slår også et slag for analog zoom (les: strake armer). Hvorfor bruke zoomen hvis du kan reise deg og gå et skritt? :)”. Takk for knallbra tips, Ida 😀

Tips 10: Kjøp deg kamera. Det høres kanskje ut som et banalt tips, men mange holder seg til mobiltelefonen og det gir rett og slett ikke gode nok bilder. Joda, smarttelefoner tar kurante bilder for det aller meste, men hvis du ønsker virkelig gode bilder du faktisk kan henge opp på veggen, trenger du skikkelig utstyr. Det trenger absolutt ikke være dyrt.

Selv har prøvd dyre speilreflekskameraer, lette digitalkameraer og diverse mobiltelefoner. Her er selvfølgelig smaken delt, men for min del ønsker jeg mye valuta for pengene og et allsidig kamera som ikke tar altfor mye plass. Speilreflekskameraer tar ofte knallbra bilder, men blir upraktiske å ha med på tur på grunn av størrelsen. De billigste digitalkameraene gir ofte midt-på-treet-bilder i alle kategorier og takler ikke bilder av barn i bevegelse uansett hva selgeren i butikken sier.

Og når du først har kjøpt deg et kamera: bli kjent med det! Ikke nøy deg bare med standardinnstillingene. Du trenger ikke å bruke timevis på å lære hver minste finjustering, men et par raske søk på nettet og en titt i instruksjonsmanualen.

 

My precious 🙂

 

Selv kjører jeg Olympus OM-D E-M10 og er knallfornøyd med det. Tenkte jeg skulle være lur å kjøpe et enkelt kamera som fungerte til alt, men har allerede gått på en smell og bestilt ekstra linser og stæsj. Sånn går det når fotobasillen setter seg og nekter å slippe taket. Legger ved et lite knippe bilder som egentlig ikke har noe med bilder av barn å gjøre, men som viser litt hva fritiden min har gått med til de siste par dagene.

 

Fævvel i solnedgang

 

Trapp i trappeoppgang

 

Humle på pollenslang

 

For å ikke overøse dere med tekst har jeg bare valgt et par enkle tips her, men legg gjerne igjen ditt beste tips selv i kommentarfeltet. Og for all del: Rop ut hvis du lurer på noe 🙂

/ High five og gooood sommer!


Les også:
Yoga for 2-åringer

* Følg Pappahjerte på Facebook *

12 kommentarer
    1. Fine tips dette, men har problemer med “knips, knips, knips” for det forutsetter at jeg gidder å “slette, slette, slette,” 😉 har også problemer med å “fremkalle, fremkalle, fremkalle” og ” sette inn i album, sette inn i album, sette inn i album.”
      Ellers vil jeg bare legge til: gå nært nok. Har sett alt for mange barne/ferie-bilder der alt for mye uvesentlig er med. Hvis motivet er ungen som spiser is, trenger vi ikke se søppelbøtta og den parkerte bilen i bakgrunnen. I tillegg står fotografen ofte så langt unna at det er vanskelig å se hvilken unge som faktisk er fotografert. Slår også et slag for analog zoom (les: strake armer). Hvorfor bruke zoomen hvis du kan reise deg og gå et skritt? 🙂
      Fine bilder forresten! Elsker “trapp i trappeoppgang,” meget postmoderne;)

    2. Du sier du skal ha solen i ryggen, men det kan jo også være lurt at personen du tar bilde av ikke får solen rett i fjeset, da det ofte blir mye mysing i sterkt lys (: Ellers mange bra tips (:

    3. Irene: Takk for det 🙂 Jepp, fotografering er kjempeartig. Kan jo bli helt bitt av basillen og nerde ut helt på å skulle få kloa i “det perfekte bildet” 😀

    4. Frida: Ah, godt poeng. Takk for det. Jeg hadde egentlig skrevet at man kan ha solen på siden hvis man ikke får den i bildet etc, men kuttet i teksten fordi det ble så langt. Men du har selvfølgelig helt rett 🙂

    5. Enda et bonustips.. når en tar bilde av folk, ikke kutt dem av på brystet og få med tre meter himmel/grønn stuevegg/lignende med mindre bakgrunnen er spesielt vakker. Skal du ha bilde fra brystet og opp, så gå nærmere. Ikke nødvendig å ha masse luft over hodet til folk.

    6. Tusen takk for gode tips! Fine bilder av barna er så kjekt å ha! Ingenting er som å sitte å mimre fra de var mindre.
      Du tar veldig fine bilder forresten! =)

    7. Gode tips for fotografering. Men husk dette her med fotografering av barn….. Spesielt lettkledde/naken/bade bilder osv av de. Vær litt forsiktig 🙂 er så mye rare ekle folk der ute

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg