Stemmerett og gründerånd

I år er det faktisk 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge og derfor føles det bare rett og rimelig å gjøre litt stas på kvinnen.

For kvinnekampen har gitt oss langt mer enn litt høyere lønn til damer og disse illsinte feministene som bare sitter i sine små fjellbygder og hytter med neven til verden og nekter å vaske seg. Den har også gitt alle landets frøkner en klar og tydelig stemme, og det man på godt norsk kaller baller. Heldigvis kun i overført betydning.

I et jantelovinfisert land som Norge er det ikke til å kimse av når folk tør å ta et steg ut til siden og følge drømmen, fremfor strømmen. Jeg tenker ofte at gründere kun er jappete herremenn med genseren rundt halsen som slafser hummer og sier “Morn du!”, men der tok jeg skammelig feil!

Ønsker herved å trekke frem fire tøffe damer som på hvert sitt vis har tørt å stå ut av mengden og følge den lille gründerstemmen som sier: Ææh kom igjen a, du klarer det! Go for it!

Tapetdrømmen som gikk i oppfyllelse

Da Christine fikk sin første sønn, sparket redebygge-behovet inn umiddelbart og hun ble over-middels opptatt av hvordan det skulle se ut hjemme. Etter timer med nytteløs leting etter det perfekte tapetet på nett, tok hun saken i egne hender og designet like greit tapetet hun hadde drømt om selv! Dette ble fort plukket opp av andre interiørinteresserte på nettet og hun begynte raskt å designe andre ting til barnerommet.

Alle gutters drømmevegg!

Da snøballen virkelig begynte å rulle, ble hun nødt til å ta et valg: høre på gründeren i magen og “go for it” eller løsrive seg fra den sikre veien? Med full støtte fra sin barske herremann, tok hun valget om å slite seg løs fra den sikre hverdagen og satse fullt på egen virksomhet. Dette ble begynnelsen på det som i dag er Sne Design. Til andre som står overfor en lignende situasjon, sier hun:

-Du må tørre å lukke en dør for at nye dører skal åpne seg for deg. Det er kanskje en klisjé, men livet handler helt konkret om valg. For å velge noe, må du velge bort noe annet. For min del var ikke valget enkelt, men lett.

Sjekk ut Sne Designs hjemmesider eller hopp inn på facebooksiden

Barneboka som beit seg fast

Kort digresjon: Da jeg skulle skrive denne saken, spurte jeg Jannicken om ikke hun kunne fortelle meg raskt om hennes drømmeprosjekt.

– Be en bergenser om å fatte seg i korthet?… fikk jeg til svar. Jeg burde jo skjønt at det var et dumt spørsmål. Alle vet jo at en bergenser kakler verre enn en våryr hane i en hønseflokk, men nok om det.

Da Jannicken fikk en sønn, så også hennes drømmeidé dagens lys. Hun ville skrive en barnebok og hun visste akkurat hvordan den skulle være. Glødende engasjert pratet hun hull i hodet på alle sine venner med spørsmål som “Har pinnsvin hale? Og heter det forresten pinnsvin eller piggsvin?!”. All inspirasjonen hun fikk fra dem som hadde troen, brukte hun i de verste motbakkene. Å gi ut en bok er ingen spøk, men som Jannicken selv sier: Når motbakkene kommer, ja da går det bare oppover! Det var aldri snakk om dersom jeg gir ut bok, men når.

Sluttresultatet etter mange runder med flikking på tegnestreker og enkeltord, ble til slutt den absolutt fantastiske barneboka “Edgar møter dyrene i skogen”.

Bildet er lånt fra BA. Foto: Isabelle Karlsson

Sjekk ut facebooksiden Edgarsverden eller Klikk Her for å lese mer om da Jannicken leste fra boken for en samling oppglødde barn 🙂 eller selvfølgelig Edgarbokas egne nettside

Maritim geskjeft

Konseptet til Ocean Home falt på plass da Anne møtte Cecilie, og de sammen satte i gang med å bygge en fremtid basert på sin felles interesse for livet på, ved og i sjøen. De hadde en drøm om å starte en butikk som solgte kvalitetsmøbler av klassisk art, og etter måneder med planlegging og vurderinger frem og tilbake, tok de valget. DETTE vil vi!

– Drømmen om å drive selv har alltid vært der og en dag innså jeg at NÅ er det på tide. Det tidspunktet vi bestemte oss, var da vi innså at hvis andre kan starte for seg selv – så kan søren meg vi også!

Annes stalltips er å aldri slutte å tro på drømmen, uansett hvor mange banker man får nei av, hvor mye motstand man møter, hvor mange konkurrenter som albuer en på veien eller hvor mange våkenetter man tærer seg gjennom.

-Husk også at ikke alle deler din drøm og det bildet du maler for fremtiden din. Noen ganger må man ta steget ut til siden og gå sin egen vei. Ikke skyld på prioriteringer, familie eller forpliktelser – ta steget og form din egen fremtid.

Resultatet ble butikken Ocean Home, som både har egen nettside, facebookgruppe og butikk på Kolbotn Torg.

Likestilling i bokform

Anne Hilde, aka bloggeren Sparringmamma, opplevde at familielivet hadde kjørt seg fast i et forsøk på å gjøre alt riktig med fulltidsarbeid, barnehageomsorg og alle de øvrige forventningene man møter i dagens samfunn. Derfor dro hun i håndbrekket og tok pennen fatt. Resultatet ble en bok som tar temperaturen på likestillingsdebatten, fedrekvoten, kontantstøtten og alt som hører et travelt familieliv til. For henne var ikke “å følge drømmen” nødvendigvis et idyllisk mål, men et viktig valg for å klare å takle utfordringene man møter langs veien.

– Jeg visste at jeg skrev en bok om noe veldig politisk ukorrekt, samtidig som jeg følte det var viktig å stille spørsmål ved om vår likestillingsmodel er den eneste rette eller om den har sider ved seg som ikke nødvendigvis gir familielivet den beste starten

Familieliv i likestillingsland er en viktig bok for alle som er opptatt av likestilling, samtidig som den er både personlig, lettlest og tankevekkende. Og jaggu fikk hun ikke støtte av Fritt Ord for å skrive den også. Bra jobba også så veldig riktig at denne boka kom ut i jubileumsåret 2013! Sjekk ut forfatterens egen blogg Sparringmamma eller les mer om boka og bestill hos Kolofon Forlag

Sluttdigresjon

Må få legge til at jeg synes 100-årsmarkeringen av stemmeretten har gått merkverdig rolig for seg. Når det er Ibsen-år eller lignende er det ikke måte på hvor mye man hører om det, men å markere at det er 100 år siden kvinner passerte hunder og innekatter på rangstigen, skal man liksom ikke feire? Merkelig. Oh well, alle landets kvinner, dere skal i hvert fall få en saftig high five fra meg. Dere er en fin gjeng.

Og kjempefine på håret.

Seriøst, har du vært hos frisøren eller?

Du ser kjempebra ut! 😉

/high five!

(Les også: En hyllest til alle slitne småbarnsmødre)

(Og følg Pappahjerte på Facebook da :))

2 kommentarer

Siste innlegg