Topp 10 tips: Barne-TV

Jadda!! Tiden er endelig, endelig(!) inne for et paradigmeskifte på tv-skjermen og vi er godt i gang med å finne nye favoritter. La meg bare få si at det er en gledens dag på høyde med juleaften når barnet ditt sitter i sofaen og ikke lenger fatter interesse for Hinkel Pinkel, Hopsi Deisi og alle de andre meget irriterende karakterene i Drømmehagen. (Les min omtale av programmet her:
Drømmehagen for nybegynnere.)

Jeg tenkte derfor at det var på sin plass å komme med et par kjappe anbefalinger fra barne-tv-verdenen, slik at du også kan ha noe å glede deg til når du har irritert deg over den sinnssyke roperten til Hopsi Deisi for siste gang. Så her kommer de, i stigende rekkefølge, mine stalltips for barn i typ 1-3 årsalderen. Spenn deg fast, nu kör vi!

Topp 10 tips: Barne-tv

10. Bosse

En tegnet serie av den gamle skolen, der den søte introlåta setter stemningen umiddelbart. Hovedpersonen selv, den meget pæreformede bjørnen Bosse, har fått en herlig sørlandsdialekt som kunne smeltet selv en kongolesisk domstol.

9. Masha og Mishka

Jeg er en relativt smart fyr, men absolutt ikke i norgeseliten. Så derfror: Kan en av mine kjære, smarte lesere være så snill å dechiffrere denne serien for meg?! Altså, jeg vet ikke hva det er, men det er noe suspekt med denne serien. Hvorfor? 1. Den er russisk. 2. Hovedpersonen er en bjørn. Russisk, bjørn, get it? Hvis det ikke er noen underliggende symbolikk som går høyt over hodet på meg, så er det fortsatt en artig serie om en bjørn og hans venninne, jenta Masha, som alltid, alltid(!) fucker opp alt han eier og har.

(bildet tilhører NRK)

8. Kash og Zook

Disse gutta er jo bare helt nydelige. De fungerer på samme måte som Fantorangen og er vel egentlig bare hallo-damer. Det hørtes nedsettende ut, men det var det ikke altså. Jeg møtte faktisk Kash (uten Zook) på gata en gang og ble heelt starstruck. Tenker han er lei av å se folk i 30-årsalderen med poser under øynene, gå i knestående hver gang han passerer. Innslagene med Kash og Zook koster oss lisensbetalere lite, for disse gutta tar betalt i saltstenger.

(bildet tilhører NRK)

7. Sauen Shaun

Ikke vær flau, du liker sau! Hvordan kan man ikke digge Sauen Shaun? For alle som kjenner til Wallace & Gromit, så er vi i samme gata med Sauen Shaun. Serien har til og med fått sin egen spin-off med serien Timmy Tid (et lite lam med et tv-program). Artig for små og store. Mest små.

(bildet tilhører NRK)

6. Ra Ra, den bråkete løven

Selv om tittelen kanskje virker meget lite lokkende, så er ikke Ra Ra spesielt bråkete (han er til sammenligning laaangt unna desibelnivået på roperten til Hopsi Deisi fra nevnte Drømmehagen). Ra Ra cruiser rundt i jungelen i pimpmobilen sin og henger ut med venner. De finner på ymse ting. Ingen spesiell moral eller andre spesielle kjennetegn. Jo, hun som introduserer serien høres ut som Silje fra P3morgen #funfact

(bildet tilhører NRK)

5. Lille Jack

Nå tenker du kanskje: Er du sinnssyk? Lille Jack?! Tidenes mest irriterende, heseblesende serie med oversøte babylyder annethvert sekund?! Joda, jeg er enig. Men likevel. Denne serien er nok ikke spesielt voksenvennlig, men for barna er den like bænkers som Dan Børge på en lørdagskveld. Og kom igjen, den sangen. Du liker’n. Bare innrøm det. Oggie oggie oggie, do do dee, det er det vi liker best!

(bildet tilhører NRK)

4. Små poteter

Poteeeeeter! Introlåta til serien vil garantert klistre seg til hjernen din og bli der. Søte små episoder på kun 3 minutter som passer perfekt når man er i beit for et raskt strakstiltak for å fange oppmerksomheten til en sulten, liten plutt som venter på kveldsmat. Hver episode er en egen liten musikal og noen av sangene er faktisk skikkelig ålreite. Altså… vi snakker radio-hit materiale. Innser at jeg er yrkesskadet småbarnsfar og beveger meg elegant videre.

(bildet tilhører NRK)

3. Blekkulf

En norsk serie! Hurra, lisenspengene går til annet enn marsipankake på møterommet. Bra jobba, Nordisk Film og Filmkameratene! Kjempefine animasjonsserie, som selvfølgelig har et touch av miljøbevisst moral. Det er Blekkulf, tross alt. Heldigvis har han droppet den ultradølle capsen fra 90-tallet, som noen sikkert hadde tredd på ham for å prøve å kommunisere med ungdommen. Anyways, stoooort pluss for fantastiske stemmer til karakterene fra blant annet Henriette Steenstrup, Per Christian Ellefsen, Janne Formoe, Eldar Vågan, Harald Mæle og flere. Shout out til Edward Schultheiss i rollen som den innadvendte hvithaien Haiald.

(bildet tilhører NRK)

2. Gjengen på taket

En fantastisk dukkeserie om en vennegjeng som bor på takene i en liten by. Litt som Friends, bare med dukker. Fra Østfold. Ikke vet jeg hvorfor, men det er et fantastisk påfunn å dubbe dukkene fra svensk til østfoldsk. Personen som kom opp med denne litt sære ideen, burde få et lunsjtillegg på 7,50 om dagen. Gled deg til å stifte bekjentskap med forfengelige Lipton og klumsete Franke. Seriøst, det er dritbra.

(bildet tilhører NRK)

1. Fantorangen

Ingen over, ingen ved siden av. Fantorangen er den ukronede kongen av barne-tv og kunne helt sikkert tatt med seg en hel generasjon barn ut i krigen hvis han hadde ønsket. Eller er det en hun? Samme kan det være. Sammen med Eddie utgjør Fantorangen et to-spann som introduserer tv-serier, synger koselige sanger og går gjennom tegninger som ivrige groupies fra hele landet har sendt inn. Sjekk ut Fantorangen i dette klippet:

Hvis du tror jeg overdriver hva gjelder Fantorangens popularitet, så var du helt opplagt ikke på MiniØya i sommer. Det var jeg. Fantorangen skapte kaotiske tilstander ikke helt ulikt The Beatles, og var man litt sent ute kunne man bare glemme å få et glimt av The King of BarnePop. Se vedlagte bilder.

Det var alt. Det finnes selvfølgelig mye annet du kan kose deg med, men dette var bare mine brennhete anbefalinger. Og hva er felles for alle? NRK! Jessør, NRK SUPER/NRK3 er stedet å gå når man er i beit for litt skikkelig kvalitets-tv. Jeg vet at det å klage over NRK-lisensen nærmest er å anse som en slags nasjonalsport. Man skulle tro at NRK kom på døra i nattens mulm og mørke, og krevde husholdningens sistefødte barn som offer, slik folk holder på. Jeg betaler derimot gladelig rundt 50 flis i uka for å slippe å bli pepret med reklame hele friggins tiden. Dessuten har de knallbra nett-tv med livesendinger, arkiv etc etc. OBS: Dette er IKKE et reklameinnlegg for NRK, kun en anbefaling om å ikke klage og heller nyte frukten av lisenskronasjene. Og NRK? Pliiis ikke saksøk meg fordi jeg lånte bilder til saken. Jeg synes dere er kjempeflinke. Koz oxo klemmz.

/High five, nyt tv-kvelden

…og du, siden det er sent på kvelden og alt det der… #natta

(Følg Pappahjerte på Facebook for mer moro, tant og fjas)

12 kommentarer
  1. Nei nei nei, Tonje da. Du må gi det noen episoder. Fokuser på Lipton. Lipton er seriøst helt nydelig. Jeg begynte egentlig å se på det fordi jeg synes det virket helt håpløst, men bare noen minutter uti så var jeg hektet! Mange flotte sanger får du også. Jeg kunne sittet her og forsvart serien hele natta, men gi det heller en sjanse til, så kan vi evt. ta det da 😉

  2. Fikk en liten barnetv vekker her. Vi bor ikke i Norge, så de NRK produserte seriene har vi ike tilgang til, men det er mye god barnetv i Sverige også som vi definitivt burde bli flinkere til å teste ut, her går det i “Kiin” (Lynet McQueen/Cars) og diverse barbie prinsesser.
   Kanksje teste Barnkanalen igjen 😉

  3. Du har jo glemt kometkameratene, det er kjempegøy! Digger agent 25… Ellers er jeg ganske enig i de fleste overnevnte her. Dattera mi på 2 er dessverre inni i en Dora the explorer fase, og det er nesten kun det som gjelder….*sukk*

  4. Artig lesning, veldig gjenkjennelig mye av det du skriver om Bosse, lille jack og ikke minst Fantorangen! 🙂

  5. Fantorangen er den absolutte favoritten til gutten på 18mnd her i gården også, men for mor må jeg ærlig innrømme at noe av det kan virke litt vel perverst?! “vil du være vennen min kom å gi med snabeln din” bra det ikke er mange av de for å si de sånn 😉

  6. At Fantorangen er en liten gris er det liten tvil om. Men han/hun slipper liksom unna med det på grunn av den søte stemmen. Bare vent. Om 20 år kommer Fantorangen til å dukke opp i en rettssak som ikke tåler dagens lys. Merk mine ord 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg