hits

Verdens rareste kirkegård

I dag har vi besøkt den meget kryptiske og merkverdige fjellandsbyen Comares. Selv om landsbyen i seg selv er bitteliten, har den hatt stor historisk betydning som fort og forsvarsverk gjennom mange perioder, helt siden det ble bygget av grekere og fønikere en gang rundt 700 før Kristus.

Landsbyen har rundt 1500 innbyggere, og etter dagens visitt å bedømme, ca. 9 millioner katter. Stedet er preget av trange smug og bratte stup på alle kanter, men kanskje mest av alt: Kanskje verdens rareste kirkegård.

For hva gjør man når man har slått seg ned på en liten fjellknaus der det må spares på hver eneste centimeter, men man likevel ønsker å gravlegge sine døde? Jo, man bygger i høyden!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jeg tror aldri jeg har blitt tatt så på senga av noe annet før. Midt blant gamle damer som drar deg i skjorta for å komme inn til dem og kjøpe frukt og grønnsaker, går man plutselig inn i noe som ser ut som en scene fra Breaking Bad. Høye vegger på rad og rekke med gigantiske settekasser, rikelig utsmykket og fulle av døde mennesker.

Hvert eneste avlukke var flott dekorert med bilder og tekst og blomster og pynt. Rørende og rart på samme tid, typisk et sånt sted som tar pusten fra deg og får deg til å innse at verden er mer enn bare Køben og London.

Men når det er sagt: Absolutt ikke det verste stedet man kan bli gravlagt. Flott utsikt over fjell og daler, på toppen av verden der det alltid er stille, intet annet enn blå himmel og svevende fugler hvor enn man snur seg. Sånn rent bortsett fra at man er død da..

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

/ Nærmere himmelen kommer ikke jeg i hvert fall ;-)

* Følg Comareshjerte på Facebook *

18 kommentarer

Så utrolig rart... Måtte være en opplevelse å se dette! Håper du har en fin helg med dine :)

Det var veldig rart, men også ganske fint, for det lå utvilsomt mye respekt for de døde bak den kirkegården. Bare så veldig annerledes enn det vi er vant til hjemme :)

Hmm, var rart å se kan jeg tenke meg ja ;) Men var jo litt fint da også :) Ha en fin kveld videre med dine ;)

Veldig veldig rart, men også ganske fint. Føltes liksom litt triveligere enn å bli dyttet ned i bakken på en mørk gammel kirkegård :)

Jeg tror det er veldig vanlig med slike kirkegårder i Spania.

Er det? Jøss, da har jeg lyst til å se flere, for dette var en veldig spennende erfaring :)

Slike kirkegårder er helt vanlig i Spania. Jeg har vært endel rundt i sør-Spania, og har ikke tall på hvor mange slike kirkegårder jeg har sett🙈 Tror de gjør det på denne måten har noe med typen jord og klima som er der. Men vertfall, veldig vanlig - og veeeeldig rart/creeyy/fasinerende!

Ååååh, der kan du se. Så kult! Da skal det reises mer rundt :-)

Hei igjen. Søk opp "cemetery spain" på Google så kommer det opp masse bilder. Enig med deg i at de er veldig spesielle og fine :) Finnes mange andre steder i verden også, bla i Italia, Sør-Amerika og noe i London, Paris, Usa osv. Flere er også innendørs, altså hele vegger inni ett bygg eller under en kirke :)

Se der ja! Hmm, egentlig ganske logisk faktisk, og langt mer plassbesparende enn vår nroske løsning. Finere også egentlig ;)

Dette er ganske vanlig "nerrafor". Besteforeldra til min italienske eks lå begravet i en slik. Jeg var ganske satt ut første gang jeg skulle være med å legge blomster på grava. Måtte stå på stige, liksom? Men så utrolig fint, egentig. Det artige er at da eks-"svigers" var med på besøk til Norge var de helt over seg da vi var innom en norsk kirkegård. De syntes det var helt fantastisk vakkert at de døde hadde så uendelig stor plass og at hver grav var som en liten hage :-)

Jøss, takk for det. Ja kanskje man synes det andre gjør virker fint. Kan jo forstå at det er noe fint over å få litt god plass i jorda også, er jo tross alt av jord man er kommet og til jord man skal bli ;-)

Men gitt muligheten, skal du ikke se bortfra at jeg hadde takket ja til en toppleilighet i et slikt ikea-kompleks, fremfor en boks i jorda.

Vanlig i Asia også.

dette er også ganske vanlig i spania ja. :)

Er det rart at jeg tenker at jeg godt kunne tenkt meg å reise rundt for å se flere slike kirkegårder? Synes det var noe skikkelig fint over det :)

Nei, jeg syns ikke det iallefall :)

Pappahjerte: Er så enig med deg ;)

Har sett noe lignende i Frankrike, er et utrolig spesielt syn, men også ganske rørende at alle gravene har friske blomster.

Skriv en ny kommentarFølg @pappahjerte på Instagram