Jeg sov ute i -8 grader!

Tenk deg at du er på vei til sengs. Pusset tennene, skrudd av lyset og klar for en god natts søvn. Så åpner du døra til soverommet og der inne er det åtte minusgrader!!

Det var det som ventet meg på onsdag. På en måte.

For da jeg begynte i ny jobb i desember på et sted fylt med friske og raske turfolk, var jeg smertelig klar over hva det ville bety.

Og ganske riktig, i forrige uke kom beskjeden. Neste onsdag blir det tur, folkens. Pølser, bål og overnatting – det blir bra!

Jeg rev opp telefonen, sjekket vær-appen og ganske riktig – det er fortsatt vinter. 8 minus og snø i vente, vi skulle ikke bare.. tja.. ventet til juli da? Tenkte jeg. Men som sagt, skal jeg noensinne få noe som minner om et hint av respekt på kontoret, blir jeg nødt til å følge strømmen, og derfor hang jeg meg på.

Men jeg må innrømme at det føltes som galskap, der vi gikk i lystig lag opp en liten fjellside for å sove på toppen av en knaus. Utendørs, i februar, i Norge, i småsnø og 8 minus.

Men jeg hadde fått låne utstyr av tipp toppersen kvalitet og var blitt lovet en goood natts søvn i hengekøya.

Jeg utelot å nevne stort om mitt første forsøk på å sove utendørs her for en ukes tid siden. Da var det 5 pluss på gradestokken og jeg hadde min første natt noensinne i hengekøye. Det gikk hva man på godt norsk ville kalt: Dritt.

For den gang tenkte jeg selvfølgelig ikke på vær og vind, ly og le, så jeg slang bare hengekøyer for søsteren og meg opp i første og beste treklynge. Men den kvelden var det meldt minst 15 meter i sekundet på pila og regn i store mengder. Storm og regn, og jeg hadde halvhjertet hengt opp en duk som bare halvveis dekket begge posene.

Dette kan jo bli krise, tenkte jeg. Og jeg hadde rett.

Klissbløte og forblåst måtte søsteren min og jeg løpe inn i hytta i vær-asyl sånn halv fem på mårrakvisten, og vi kunne raskt konkludere med at vår første natt i hengekøye, var en fadese.

Men denne gangen var jeg med kjentfolk. Folk som kjenner fjell og vinder bedre enn sin egen bukselomme.

Og ganske riktig, etter en fantastisk hyggelig kveld med bål og latter og Teigen på allsang (❤️), snek jeg meg skeptisk ned i påsan. Treet knirket rolig, taket over meg var stjernene på himmelen. Vannet på flasken hadde for lengst fryst til is.

Blendende vakkert, men bikkjekaldt. Dette kommer aldri til å gå bra, tenkte jeg.

Og våknet 7 timer senere. Uthvilt, fornøyd og fortsatt varm på tottelottene!

Hvordan det er mulig, fatter jeg ikke, jeg vet bare at det ga mersmak. Skikkelig mersmak!

Ei av jentene på jobben har som mål å sove ute minst én natt i måneden, og det målet henger jeg meg offisielt på.

For å våkne ute i åtte blå, stikke snuta opp av påsan og ta et skikkelig magedrag av frisk, norsk, morgenluft – dét er en følelse jeg kan bli hekta på 🥰🌲

8 kommentarer
  1. Hm…. Høres ikke logisk ut…. Ville liksom tro at det ble kaldt når man får kald luft fra alle kanter… Ligger man på bakke blir det liksom ikke no’ trekk underifra…. Skeptisk! Men må kanskje prøves 😉

   1. Det er faktisk mye kaldere å ligge på kald bakke uten relativt mye isolasjon under deg, det suger masse mer varme ut av deg enn bare kald luft… 😊
    Så hvis du f.eks bare har én ullgenser med deg i tillegg til en sovepose, så holder du deg varmere hvis du legger genseren under deg enn hvis du tar den på…

  2. Hadde ei sove ute utfordring for noen år siden. Lærte masse og det var mange flotte turer i all slags vær😊

  3. kom med tips da!!! Jeg er ivrig turgåer, men grensa går med overnatting ute.. Det gjør jeg KUN i MANGE plussgrader.. Men ungene har sååå lyst… og egentlig jeg også.. men jeg trenger altså tips – hva gjør man for å få en fin og komfortabel overnattingstur uten å ligge og kjenne på at flesket på hoftene kjennes ut som is???

   1. Hahaha! Åh, tips kan du få i bøtter og spann! Får nesten skrive et eget innlegg om det, men det føles jo nesten sponset da, for jeg må jo nesten anbefale en drøss med produkter fra arbeidsplassen 😆

    Skal snart sove ute en natt igjen og får lage et tips-innlegg etter det. Gleder meg for øvrig veldig til å få med barna ut en natt jeg også, men har ikke gjort det enda, da jeg ikke er så godt bevandret med å sove ute vinterstid enda og tenker at alt må sitte 100% hvis barna skal kose seg.

    Vil bare nevne at det finnes egne soveposen spesiallaget for kvinner, som har tykkere fôring rundt hofta og ekstra dun rundt beina og andre flere funksjoner spesielt tiltenkt kvinnekroppen. Og så må man jo ha en sovepose som tåler kulda da. Og et jækla godt liggeunderlag. Og gjerne et foam-underlag der også. Og mange sverger til å koke opp vann og ha i en hardplast-flaske nederst i soveposen, for ekstra varme natten gjennom. Og spise et godt måltid før du legger deg. Gah, dette blir bare rot, må skrive et eget innlegg om dette 😂

    1. Takk! gleder meg til eget innlegg 🙂 Foreløpig har jeg funnet ut at på de turene vi ikke drar så langt så er saueskinn en meget fin ting å drasse med seg! er ikke tungt, men tar mye plass.. og varmer veldig godt på stumpen!!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg