Hipp hurra for matpakka!

Reklame | Opplysningskontoret for frukt og grønt

Like greit å innse det først som sist: Norge er og blir et matpakkeland. Ja, vi elsker matpakker!

I følge Opplysningskontoret for frukt og grønt har hele 60% av landets voksne og nesten alle barn med seg matpakke på jobb og skole. Den er med oss på kontoret, den er med oss på tur. I parken, på jobben, i bilen, på skolen – matpakken er med overalt.

Det er bra, for matpakke er enkel, rask og billig mat. Men siden matpakken spiller en stor rolle i barnas kosthold, er det viktig å huske på at den også burde være litt sunn. For næring gir læring, og små barn trenger mye sunn energi om de skal komme seg helskinnet gjennom lange dager med lekser, lek og latter.

”5 om dagen” er myndighetenes anbefaling for hva vi minst bør spise av frukt, bær og grønnsaker hver eneste dag.

Frukt og grønnsaker er fullstappet av vitaminer, mineraler og antioksidanter, og med ”5 om dagen” er man sikret at man får i seg en mengde viktige næringsstoffer som kroppen har godt av.

Og her er matpakka genial!

Matpakkens jobb er å gi påfyll til kropp og hode. Ved å inkludere frukt og grønt i maten, er man sikret at små og store får i seg det beste drivstoffet som kan kjøpes for penger.

Og det trenger absolutt ikke være komplisert. Ved siden av en brødskive eller to med godt pålegg, slenger du på noen eplebåter, et par gulrotstaver, en halv banan eller kanskje en neve blåbær – så er matpakken i boks!

Hvis du synes det er litt vanskelig å finne spennende tilbehør som barna liker, har Opplysningskontoret for frukt og grønt laget en nettside som kan hjelpe deg med nettopp dette.

”Et pluss for matpakka” er en morsom matpakke-generator, der barna selv kan velge frukt og grønt de ønsker å ha med i matboksen.

Fra en dra-og-slipp-meny velger man to daglige godbiter til matboksen. Til slutt sitter man igjen med en komplett ukesmeny som kan printes ut og henges på kjøleskapet.

Med ”Et pluss for matpakka” har Opplysningskontoret for frukt og grønt gjort det lett for oss foreldre å gjøre barnas matpakker fristende og fargerike. Og det kan være lurt å pimpe opp matpakken litt, for kresne små kropper spiser ofte med øynene 😉

Så hiv oppi noen fargesterke bær, et par gulrotstaver, et halvt eple, noen paprikaskiver eller kanskje en melonbit – vips så er matgleden i boks!

Trenger du flere forslag?

Her er noen personlige favoritter:

 • Gulrot
 • Eple
 • Blåbær
 • Fersken
 • Mandler
 • Banan
 • Jordbær
 • Dadler
 • Agurk
 • Sukkererter
 • Småtomater
 • Aprikos
 • Avocado
 • Druer
 • Kiwi
 • Melon
 • Plommer
 • Pære

Så sørg for at både store voksenkropper og nysgjerrige skolehoder får i seg sine 5 om dagen:

Sjekk ut –> “Et pluss for matpakka”

 

/ Matpakke vil gamle Norge ha 😊👍

6 kommentarer
  1. Denne passet kanskje litt dårlig nå, syns du ikke? “Nesten alle”, men bare 85% har med seg matpakke faktisk. Det syntes jeg ikke kan kvalifisere som nesten alle. Dessuten er vi også midt oppi en het diskusjon om at barn ikke vil spise matpakken sin hvis den ikke ser ut som bildene i innlegget. De syntes det er flaut å sammenligne matpakker. Det er for mye fokus på det.. Fint, lag en fristende matpakke, men ikke skryt og snakk så mye om det at barna får det med seg, og begynner å sammenligne i lunsjpausen.

   Er du for eller i mot gratis skolemat til alle skolebarn og ungdom?

   1. Nettopp derfor synes jeg dette innlegget passer helt perfekt nå! Det trenger absolutt ikke være NM i matpakka, bare hiv oppi litt frukt og grønt, så blir maten plutselig fargerik og spennende. Er ikke det fint da? Noen gulrotstaver og et par eplebåter og plutselig har du et herremåltid 😊 Jeg er superstolt av dette samarbeidet og ønsket å skrive dette innlegg nettopp for å belyse at det ikke trenger å være hjerteskårede skiver, konfetti og skiver av kortreist tapirlår på økologisk ur-ruccola for å være fristende, sunt og godt 👍

   1. Legger den under salamien på skiva 😊 Finnes sikkert mange triks med sitron og alt for å få den til å holde seg grønn, men synes den blir brun uansett, så slenger den under salamien. Der ligger den fint og det er en super smakskombo som barna digger 😊

  2. Veldig fint å reklamere for bruk av frukt og grønt i matpakka, men tenk litt på de av oss med dårlig råd. Frukt og grønt er DYRT! Bær er spesielt dyrt, især om man har mer enn ett barn som skal ha matpakke. Noen av oss må faktisk velge hvilket innhold matpakka skal ha utifra innholdet på konto, ikke etter variasjonsprinsippet eller vitamininnholdet.

   Selvfølgelig så skal man jo prøve å få barna til å spise matpakken sin, og det er viktig at de får i seg nok til å komme seg gjennom barnehage-eller skoledagen. Men også litt viktig å ta innover seg at veldig mange her i landet ikke kjøper en eneste ting før de har sjekket prisen, eller sjekket om det er tilbud på varen i en annen butikk. Eller rett og slett bare dropper å kjøpe fordi det finnes et billigere alternativ, som gjerne ikke er like “bra”, men lommeboken sier at det er den som MÅ kjøpes.

   1. Joda, jeg ser den, men jeg kan ikke ta utgangspunkt i at folk ikke har råd til frukt. Da kan jeg jo ikke reklamere for noe. Har også skrevet innlegg om gnagsårplaster, barneklær, briller, dusjtoalett etc etc. Jeg reklamerer for gode produkter jeg kan stå inne for og som jeg tenker at andre kan ha nytte av. Jeg kan ikke vurdere inntekten til hver enkelt leser, dessverre. Når det er sagt: Frukt og grønt KAN være dyrt, men ikke nødvendigvis. Ja vel, økologisk grønnkål er svinedyrt og bær er ofte dyrt som du sier, men en pose med epler og noen gulrøtter er ikke dyrt. Et halvt eple og en halv gulrot i matboksen, så er både frukt og grønt i boks. Det koster ikke allverden. Frukt og grønnsaker er en investering i helse tross alt og brødskiver med pålegg er ikke gratis det heller. Derfor synes jeg det er fint å kunne skrive for Opplysningskontoret for frukt og grønt, for muligens å øke frukt- og grøntinntaket rundt om i landet.

    Frukt og grønt kommer for øvrig ofte på tilbud, spesielt bananer, og kan være like gode lenge etter utløpsdato, så det kan være et lite sparetips 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg