Gratulerer med dagen, Nord-Norge!

Endelig er dagen her. Dagen dere har ventet på i et helt år: Sesongens første snøfall på Østlandet. Dagen da søringan kjører av veien i hopetall og nettavisene melder om snøkaos, selv om det bare har kommet rundt 5 centimeter.

Og dagen skuffet ikke. NRK melder om kaos på veiene og biler som sklir rundt på glatta som Bambi på isen. Da godter dere dere, der oppe i nord. Jeg så dere nok, i kommentarfeltet i dag.

– Hahaha, no slit søringan ja!

– Snøkaos?? Kom opp hit, så skal dere få se snø!

– Ja, da er det vel bare å sykle til jobb? Præhæhæ.

– Har dere ikke hørt om vinterdekk? Skulle trodd det aldri hadde snødd i Oslo før.

I år fikk likevel den nord-norske nasjonaldagen et lite skår i gleden, da NRK kunne melde om kulderekord og nesten 30 minus på Bardufoss.

Da er søringan selvfølgelig raskt oppe med mobilen i kommentarfeltet:

– Ja ja, kos dere der oppe i nord. Stikker på Aker Brygge og tar en utepils, så lenge vi da.

Det er nesten litt søtt egentlig, denne vennskapelige søskenkrangelen vi har gående. Samme greia om sommeren, den ene dagen det er varmere i nord enn i sør. Da er det ut for å bade og drikke utepils og le av søringene som sitter inne og ser ut på regnet.

Men det er jo også fullt forståelig, for her jeg sitter og ser ut på de 10 centimeterne med snø som har kommet, så er det jo ganske uforståelig hvorfor dette skjer år etter år. Snøen kommer og Østlandet går i oppløsning. I et land der det snør hvert eneste år uten unntak, skulle man jo tro at man hadde lært nå, men tydeligvis ikke.

Vi får heller håpe at politikerne rydder plass i neste års statsbudsjett til en felles dannelsesreise fra Østlandet til Nord-Norge for å bli skikkelig skolert i snøkunnskap og vinterføre.

Frem til da, får vi bare håpe det kommer en dag med steikende sol og klisterføre, slik at vi kan drukne Facebook i bilder av solvegg og appelsiner, for å vise hvor flinke vi har blitt til å håndtere vinteren.

Må bare bli tauet opp av grøfta først 😆🙈

/ Gratulerer med dagen, Nord-Norge 🇳🇴

13 kommentarer
  1. Syns det er rart med den kranglinga, men her i Nord-Norge ( Nordens Paris som noen kalle det) er det ingen som klage på kulda, her kjøre vi ribb båt i minus grader å bare kose oss, ute i snøstorm om vi må å fortsatt ingen som klage😁

  2. Men jeg husker ofte nyheter i avisen om fullstendig kaos pga litt snøfall der oppe i nord også ( just google it), så det er nok temmelig likt over hele linja, egentlig. Det jeg synes de i nord er tøffe på, er å overleve mørketiden om vinteren. Jeg hadde ikke orket det der. Det hjelper ikke at det er midnattsol om sommeren der oppe…

   1. Tro det eller ei, mørketiden er slettes ikke så ille som mange tror 😊 ville aldri byttet bort mørketiden med de vakre lyse sommernettene og midnattssol ❤️

   2. Ja Oldie det stemmer, vi fikk litt kaos her i Nordland nå når det første skikkelige snøfallet kom. Men det som kanskje ikke kommer så godt frem i media er at her kom det 30-40 cm snø i løpet av ett døgn, på tross av at det kun var meldt ca. 15 cm snø. Så beredskapen til de som brøyter og vedlikeholder veiene var ikke klar for den mengden snø som faktisk kom. I tillegg har vi mye utenlandsk tungtrafikk på veiene her, som sjeldent verken er riktig skodd eller har kunnskaper og erfaring med å kjøre på vinterføre. Dermed får vi mange farlige situasjoner og veier som blir sperret av vogntog som står fast.

    Som regel når det meldes om snøkaos og snøstorm i nord så er det i vesentlig større mengder snø, og vesentlig mer vind enn sørpå. I sør vet jeg at mange på folkemunne definerer snøstorm som “det snør litt tett og det blåser litt”… Her i nord går vi vel heller for den at “det er vindstyrke som tilsier storm, og det snør så tett at vi ikke kan se bilen 2 meter foran oss”…

    Jeg tror nok mye av forskjellen fra nord til sør også er holdningen til vinter og vinterdekk. Jeg har selv bodd på Sørlandet og opplevd at veldig mange ikke skifter til vinterdekk før snøen allerede har kommet. På toppen av det så ligger gjerne vinterdekkene på dekkhotell istedenfor i garasjen, så man får ikke skiftet dekk selv hjemme. Dermed blir det mange som legger ut på tur i den første snøen på sommerdekkene. Jeg har til og med pratet med søringer som helt dønn seriøst ikke hadde byttet til vinterdekk ennå da de håpet at det ikke skulle komme noe særlig snø i år…….. Her i nord skifter de fleste til vinterdekk når den første nattefrosten har kommet, for å være på den sikre siden. Dermed er vi vesentlig bedre skodd for vinterføre når snøen dukker opp. Når vi bodde sørpå hadde vi vinterdekkene på bilen ca. en måned før resten av kollegaene mine.

    Ang. mørketiden så er den fantastisk koselig – ettersom vi har snø størstedelen av mørketiden så blir det helt magisk her. I tillegg har vi det fantastiske nordlyset som virkelig er med på å lyse opp og spre kos i mørket. For meg ble det heeeelt feil den første julaften min sørpå hvor jeg plutselig fikk solskinn midt i fleisen. Det ble totalkaos i mitt hode! Jeg elsker mørketiden og ville virkelig ikke vært den foruten <3

  3. Jeg er nordlending, tilflyttet til hedmark i år. Og jeg har faktisk ALDRI forstått det kaoset som har vært her hver eneste vinter – før nå. Problematikken er neppe de 10 cm med snøfall, det er heller all salting og svingninger i temperaturer. Det går fra å være bart og greie kjøreforhold til skikkelig speilis. Også har vi mengder bilister. Piggfrie dekk. Det er store vesentlige forskjeller.

   Hilsen ei som har overlevd 35 minus, mørketid og etterlengtete dager i solveggen.

  4. Det fryder også et utflyttet finnmarkshjerte: noen
   cm med sne og det blir snekaos i hovedstaden.
   😂😂 De ansvarlige i Oslos aviser burde forsøke en vinter i Finnmark, så kan de begynne å sutre om snekaos. 😂😂

  5. Født og oppvokst i nord, flytta til fredrikstad i august19.
   Har akkurat opplevd snøkaoset her på østlandet. Ikke så masse kaos i mine øya, men bilan e som akebrett her no. Full fart og brå stopp. Men kjære vene d bi jo knapt brøyta.. kan jo ikke kjøre i 110km på motorveien då.🙈 trur d dreie seg om dålig brøyting å alt før småe traktora som ikke klare å ta unna, før d kreve en del utstyr skal du brøyte en 2-3 felta vei…🙈 så d bi nokk brukt lite penga på snyrydding her😬 hilsen nordlæning på østlande.

  6. Jeg bor i Bodø og her var det rene skjære kaoset da årets første snøfall kom. (jeg gleder meg forresten sykt til Snøfall på tv når jeg tenker meg om)
   Ikke kom brøytebileeæne seg ut og en hjullaster tippa til og med. Så vi er nok i ferd med å glemme noen kunster her også.

  7. Har aldri sett på dette som en krangel 🤗 bare en håpløs mediedekning! 99% vær oppslag handler om været der sør. Enten det er hetebølge! Nå kommer sommeren! Eller snøkaos på Østlandet! Sjelden ei fremsiden på Vg/Dagbladet om været i Nord🙂 Vi bare har alle typer vær, uten at det blir avisenes førsteside oppslag (men noen unntak, der den 1% slår inn).

   Mvh veldig glad i varierte værforhold 😍 bosatt midt i Norge – i Hjerte av HELGELANDSKYSTEN

  8. Nordmenn generelt har uten tvil for lite å bry nepa si på når det blir så mye ståhei over dette temaet gang på gang. Skal tru hvor mye hyggelig man kunne gjort for andre isteden med alt dette engasjementet hvor målet tydeligvis er å godte seg mest mulig over andres uhell. Heia OlaNordmann!

  9. Takk! Vi e vant me masse snø så vi takla det meste på vi tern. . Bi da derimot jævli varmt 2 uka i strekk på sommarn, då slit vi meir😂😂 jaja. Da e bra vi kan ha da arti på kverandre si bekostning. Hilsen ei ifrå kalde nord me masse julestemning. (Saltdal) alt førr rognan😃

  10. E ik krangel væll, bare litt go humør? D tåles væll? Ka m å sette piggdekk på elsykkel heller? Går helt fint👌Bare pass på å få grævd opp sykkelstativan..Elsykkel e jo dyrt..Å e så deili friskt å sykle om vintern.. 💕

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg