Stort forbilde i en liten bok

Om barna dine skal ha bare ett forbilde i år, la det bli hun her!

For i det siste har vi lest gjennom stort sett alle “Herr” og “Lille Frøken”-bøkene som er utgitt på norsk. Den første boka i serien ble utgitt i England i 1971 og siden den gang har de gått sin seiersgang gjennom generasjoner.

Det skjønner man godt når man humrer og koser seg gjennom de fargerike bøkene om karakterer som Herr Lykkelig, Herr Surpomp og Lille Frøken Trøbbel.

Men nylig oppdaget jeg en bok i serien jeg ikke visste vi hadde. Og den tok meg med storm! For boken om Lille Frøken Solskinn er ikke bare en fryd å lese, men den inneholder også et fantastisk forbilde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kort oppsummert: Boken finner sted i Tristeland, der alle er triste. Selv fuglene og meitemarkene. Kongen selv er så trist at han har satt opp et skilt som forbyr alt av latter, fnising og smil.

Men så kommer Lille Frøken Solskinn og hun kan ikke begripe de rare reglene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hun smiler blidt til den første soldaten hun møter, som selvfølgelig arresterer henne og bringer henne rett til kongen for brudd på loven. Ingen smiler i Tristeland!

Og det er når hun står foran kongen at det fantastiske skjer. Hun smiler, fniser og ler, mens kongen bare blir mer og mer forbannet. Det er ikke lov å le i Tristeland! Men frekk og freidig som hun er, nekter hun å akseptere de teite reglene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Kom” sier hun kommanderende til kongen og ber ham bli med henne ut i bilen.

“Ingen snakker sånn til meg” befaler kongen, men hun bare rister det av seg.

“Tull og tøys” sier hun og kommanderer kongen med seg på en kjøretur.

Så reiser de til skiltet der kongens regler står oppført, hvorpå hun endrer reglene med et pennestrøk og vips så er Tristeland blitt til Latterland 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er fullt mulig at jeg har blitt kokko i nøtta av å lese litt for mange barnebøker i det siste, men jeg synes bare det er så fantastisk kult å ha en karakter i en barnebok som helt uten blygsel taler kongen midt imot. Som tør å utfordre reglene og stå for det hun mener.

Sammenlignet med mange av Disneys eventyr, som for det meste handler om at den vakre prinsessen finner en vakker mann og blir veldig forelsket og vakre og alt er bare vakkert, og kanskje enda mer sammenlignet med mange av de folka man ser på TV og leser om i avisene om dagen, så holder jeg en knapp på Lille Frøken Solskinn som forbilde for den kommende generasjon 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 kommentarer

Siste innlegg