Kinokveld på aldershjemmet

Samtidig som jeg var på filmpremiere i forrige uke, skjedde det noe stort på et aldershjem i Elverum 🙂

/ sponset innlegg


(skjermbilder fra youtube)

 

For forrige fredag hadde jeg blitt invitert på førpremiere av den fantastiske norske storfilmen Kongens Nei. Invitasjonen fikk jeg av Freia og Filmsjokoladen M, som er stolt sponsor av den historisk viktige storfilmen.

Med fattern ved min side, storkoste jeg meg glugg i hjel gjennom hele filmen og ga den full pott på terningen. Hva annet kan man vel gjøre med en film som gir deg massiv gåsehud hele veien gjennom og får deg til å gå rundt i en slags ammetåke flere dager etterpå.

 

 

Men det var likevel ikke det største som skjedde den kvelden. For samtidig som det var storstilt førpremiere i Oslo Konserthus, var det også rigget til for filmkveld på Moen aldershjem i Elverum. Men gjestene på “Den andre premieren” var ikke fasjonable kjendiser eller fisefine reklamefolk, men de som faktisk opplevde krigen. De som var her da tyskerne invaderte landet. De som kjenner historien bedre enn noen andre, fordi de var en del av den selv. Dagens eldre, landets ekte helter.

Og parallelt med at filmen ble vist i Oslo, ble den også avspilt på eldresenteret, med en direkteoverføring av inntrykkene underveis. Og det var stort å se. Hvordan de som faktisk opplevde krigen, opplevde det å plutselig være tilbake igjen. Jeg kan ikke engang begynne å forestille meg hvordan det må ha vært for dem, verken den gangen eller nå.

Men den lille filmsnutten gir et veldig godt inntrykk:

 

Videoen er produsert av Freia og filmsjokoladen M, stolt sponsor av storfilmen Kongens Nei.

 

Jeg synes det er så fint å se hvordan skaperne av filmen er seg sin historie bevisst og behandler den med respekt, slik filmvisningen fra Elverum er et godt eksempel på. De legger ikke på en typisk amerikansk vri eller en overdrevent happy endring. For filmen tar historien på alvor og føles liksom ekte, selv for oss som fortsatt var over 40 år unna da det smalt.

Så hvis du ikke enda har gjort det: Dra på kino og se Kongens Nei, for en virkelig stor norsk filmopplevelse.

Hvis du kjøper med deg en av de tre M-posene (peanøtt, mandel, toffin) til filmen og registrer koden på posen på nettet, kan du være med i trekningen om en eksklusiv kinovisning for deg og inntil 200 venner!

–> Les mer og delta i konkurransen her

 

 

/ God filM 🙂

8 kommentarer
  1. Dro med kidsa og så den. Du vet følelsen når du føler du driter ut hjertet, fordi det er så spennende, selv om du kjenner historen? Ooooog har lyst til å klappe når filmen er ferdig? FANTASTISK !

  2. Hahaha, driter ut hjertet faktisk. Men ja, kjente det godt i hjertepumpa og håndflatene mange ganger underveis. Kanskje spesielt Blücher. Vært ute på festningen der og sett før, veldig spesielt å se hvordan det må ha vært den gangen. Sterkt.

  3. Har ikke fått sett filmen ennå, men det var ganske rørende å se disse menneskenes reaksjon på filmen. Er helt sprøtt å tenke på at de tingene vi leser om i historiebøkene eller ser på tv, har disse menneskene faktisk sett og opplevd rett forran øynene sine..

  4. Helt enig, og det var også det jeg likte så godt med filmen. De fikk frem disse øyeblikkene på en måte som ble veldig gripende for oss nordmenn. Tanken om at det faktisk ikke bare er en tullete amerikansk actionfilm, men ekte hendelser som skjedde for ikke så altfor lenge siden. Ser det liksom på reaksjonen til hun ene under scenen med angrepet på Blücher, at det nesten blir for mye. Må ha vært tøft for dem å se hele filmen.

  5. Kjenner noen tårer i øyekroken. Er også ufattelig glad for å være en del av dagens totalforsvar. Tror mange glemmer hvordan Norge var for bare litt over 70 år siden.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg