Ikke mer kjøttdeig, tjukken!

Å gud hjelpe meg, nå har jeg fått en skikkelig spenstig utfordring som jeg er veldig veldig spent på! Lar det seg i det hele tatt gjøre?

/ sponset utfordring

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

For i dag er det nemlig Verdens vegetardag (01. oktober), og i den anledning har både Christina og jeg blitt utfordret til å ikke spise kjøtt en hel måned! Konseptet kalles “Meatless October” og går altså ut på at man skal spise utelukkende vegetarisk kost en hel måned.

Det høres jo fint og flott ut, men spørsmålet som melder seg er selvfølgelig… Hva i all verden skal vi spise? Tidligere har vi prøvd oss på et par Kjøttfrie mandager, men jeg faller alltid tilbake til mitt kjøttspisende meg, for jeg er en kjøtteter av rang. Så denne uka har vi brukt til å ta farvel med gamle vaner og favorittretter, som for å si farvel for nå 😉

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Farvel carbonara, det er slutt!

 

Utfordringen har vi fått av Hälsans Kök, som har produsert vegetarmat i over 25 år. De lager blant annet kjøttfrie pølser, hamburgere og kjøttdeig og legger ut mange spennende oppskrifter på vegetar-retter man enkelt lager selv. Hva med for eksempel en spennende suppe med stekt rødbet, chilistekt soyapølse og crème fraîche? Helt ærlig, så høres det jo faktisk utrolig godt ut!

Så ja, vi tar selvfølgelig utfordringen på strak arm og setter kua på gress de neste 30 dagene. Så fra nå av: Ikke mer kjøttdeig, tjukken!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg slår opp, herr hamburger. Det er ikke meg, det er deg.

 

I løpet av de 30 dagene skal vi prøve minst 10 ulike retter fra Hälsans Kök og deler selvfølgelig både retter og erfaringer med dere. Kjempekult hvis noen av dere også har lyst til å henge dere på eller i hvert fall ta en vegetardag eller to. Hvem vet, kanskje blir det topp stemning og god mat hele veien? Kanskje bedre enn kjøtt? 😉

Som ekte mannfolk må jeg jo si at jeg er en anelse skeptisk, men samtidig har jeg lest meg opp for å forberede meg på dette, og så langt har jeg funnet mange oppskrifter som jeg faktisk gleder stort meg til å prøve, slik som Quesedillas, gratinerte nachos og Club Schnitzel. Se bare på disse frekkasene!

 

Veggis-nachos!

 

Veganburger 🙂

 

Club Schnitzel (slurp!)

 

Dessuten gleder jeg meg veldig til å endelig(!) dele Christinas gamle superoppskrift på kjøttfri tacokjøttdeig med dere. Den er faktisk helt rå. Så ja, det er ståa til nå. Allerede har vi kommet oss gjennom vår første frokost uten så mye som en salamisnufs i nesa, så da er det bare rundt… 89 måltider igjen 😉

Hvis du også har lyst til å henge deg på eller bare sjekke ut noen overraskende fristende oppskrifter på spennende vegetarmat: Sjekk ut Hälsans Kök på nett og Følg Hälsans Kök på Facebook, for enda mer snask og alternativ helgekos 🙂

 

/ Let´s do this!

66 kommentarer
    1. Veldig godt spørsmål! Vi er vel ikke helt sikre enda, tror vi lar veien bli til mens vi går. Tanken er at de også kan prøve seg på våre vegetariske retter, men det viktigste er tross alt at de får i seg mat 🙂

    2. Fantastisk! Hvem vet, kanskje dere får en så positiv opplevelse med dette at dere fortsetter livsstilen etter måneden.
      Det er bare en myte at vegeterianere spiser salat hver dag. Er så vanvittig mye mere man kan spise, og det tror jeg dere finner ut i løpet av denne måneden også. Utrolig gøy at dere tar utfordringen, og gleder meg til å følge med. Masse lykke til! Jeg tror og håper dere vil bli positivt overrasket over alt det flotte og deilige planteriket har å tilby.

    3. Interessant. Aner ikke hvor jeg kunne kjøpt disse produktene – ikke på nett iallefall, og ser ingen info om utsalgssteder på nettsiden deres 🤔

    4. Anammas har mye glutenfritt og den veganske slakteren har glutenfri bacon(facon). Det er så mange alternativer til kjøtt. HK som sponser dere er bra, men ikke glutenfritt. Just saying.

    5. Det er ganske mange veganere/vegetarianere i Larvik da, du får spørre hvis du lurer på noe 😊 Lurt å ikke BARE spise halvfabrikat også – lykke til 😊

    6. fantastisk! Vegetar er i disse måneder veldig i vinden så nå er det perfekt tidspunkt!
      Fantastisk om dere informerer om hvor mye mer sunt og bra for kroppen det er å kutte ut kjøtt og ikke minst hvor bra det er for miljøet! Det fins så mange dokumentarer og nettsider om dette.
      Bare ved å se på denne infografen, så burde det begynne å ringe en bjelle hos folk flest: http://www.cowspiracy.com/infographic

    7. Herlig!! Håper kjøttfri måned blir kjøttfritt liv, som betyr mer energi, sunnere kropp og en litt friskere jordklode. Og ikke minst – mindre oppavl av dyr kun for å spise dem:)

    8. Supert! Vegetarmat er jo så godt! For dere som lurer på hvor produktene kan kjøpes så finner man Hälsans Kök i de fleste dagligvarebutikkene, det er bare å spørre etter det om de ikke har det i din butikk da de fleste har det i sortimentet og kan ta det inn!

    9. Så bra! Lykke til med kjøttfri måned! Jeg vil også anbefale bloggene Veganmisjonen og Green Bonanza for oppskrifter. Hvis dere er interessert i å kjøpe en kokebok, så har forfatteren bak Vegetarbloggen akkurat gitt ut kokeboka “Sykt godt”, anbefaler virkelig den! Den er til og med oppdelt i ulik vanskelighet på rettene, så det kan jo være veldig greit til å begynne med 😀

    10. Skal dere spise egg, ost eller fisk? Hvis ikke så ta i alle fall et B12-tilskudd. B12-mangel er livsfarlig og symptomene er til forveksling like alzheimer… Nå går det nok bra med en mnd uten, men B-vitaminer er vannløselige og man kan ikke opparbeide seg lagre i kroppen slik man kan med de fettløselige.

    11. Supert! Dette var skikkelig fint å lese, har selv vært veggis i over to år, og det er absolutt å anbefale for både kropp, sjel og samvittighet 🙂 Gleder meg til å følge med!

    12. Det gleder meg å høre at dere skal spise mer vegetarisk:) Det kan være en utfordring på kjøkkenet men øvelse gjør mester. Barn kan fint spise vegetarisk kosthold så lenge dere ikke slutter med alt av melkeprodukter og egg. Da er det ingen fare for brist av verken protein, B12 eller D-vitamin. Jeg har massevis av vegetaroppskrifter på min blogg. Velkommen skal dere være!

    13. Anbefaler å lage bønnepostei, hummus, fløtehummus, persillehummus osv til pålegg:D kjempe godt!
      Syns det er råkult at du fronter dette, og er kjempe spent på hvordan dere vil tenke om fire uker.
      Tror ikke det er noen fare om barna dine spiser det. Jeg kunne ønske jeg fikk vegetarmat som liten, men fikk kun kjøtt selv om jeg ikke ville ha det, så om dere var mine foreldre hadde jeg vært frelst.
      Hilsenveggis K25

    14. Åh, GLED deg til å prøve Hälsans kök’s vegetarsnitzler – de er så ubeskrivelig gode! MYE bedre enn ‘vanlige’:D

    15. Så bra! Det blir sikkert kjempegøy! Bare pass på at dere ikke bruker Halsans Kok hele tiden, det er jo noe av det minst gode man kan spise som veggis 😛 mye bedre å lage selv, f.eks etter oppskrifter fra blant annet veganmisjonen er megadigg og er laget av ekte mat, ikke bare soyakonsentrat 😉 Jeg har vært veggis i 1,5 år, fikk til slutt nok av en lite holdbar kjøttindustri. typen var skeptisk, men sluttet å klage etter et par måltider, man kan jo spise nesten alt det samme som veggis! Og jeg synes faktisk det er lettere å spise sunt, så det er jo litt kult. Masse lykke til, gleder meg til å følge med! 🙂

    16. Lykke til, så flott at du tar utfordringen! For min del ble det enklere dess mer vegetarmat jeg lærte å lage. Da fant jeg mine favoritter og inkluderte mer og mer til en helt til slutt kjøttfri hverdag. Anbefaler å sjekke ut de norske vegetarbloggene som er nevnt ovenfor, og hvis du er enda mer interessert er Forks Over Knives en god ressurs; de har en nettside med masse oppskrifter, flere kokebøker og en dokumentar som du kan se på Netflix 🙂

    17. Hei hei. Elsker å lese bloggen din men i det siste er det blitt mindre og mindre.. Føler det blir alt for mange reklame innlegg:( litt som
      Tone damli som kun poster reklame innlegg. Det blir ikke så personlig. Men liker bloggen din utenom det altså ;kr

    18. Spennende prosjekt! Hvilken grad av veggis er det snakk om? Er fisk, egg og meieriprodukter innafor, eller går dere all in og gir ullplaggene til Fretex?

    19. Stefaren min er vegetarianer og lillesøs på 16 har vært, så familien klinker til med vegetarmiddag for alle sammen.. Og quesedilaen er helt grei, men jeg liker den ikke så godt desverre.. Men jeg har spist taco med vegetar”kjøtt” og man merker ikke forskjell i det hele tatt faktisk.. Så jeg trur jeg hadde greid det, men jeg spiser ikke grønnsaker. Jeg er 28 og er fortsatt ikke glad i det..
      Såå, lykke til Peter og Christina =D

    20. Wow! Så spennende! Er sykt bra at dere tar utfordringen 🙂 HK har etter min mening de beste vegetarburgerne! Og Chorizo pølser! 🙂 har vært uten kjøtt i 6 år og digger det. Er jo kjempe greit at man på de fleste dagligvarebutikkene kan finne vegetaralternativer til kjøtt 🙂 det er godt for helsa, miljøet og ikke minst dyrene! 😀 masse lykke til! Prøv forresten også noe fra oumfh (eller hvordan det staves) også! Kjempe digg kjøtterstatning 🙂

    21. For meg som har vært vegetarianer i over 30 år, og kjenner mange som har vært vegetarianere mye lenger, virker det nesten litt komisk at dette skal være en slik stor ting. En del av de jeg kjenner har faktisk vært vegetarianere siden fødselen, og er blitt både 30 og 40 år gamle uten å se ut til å ha tatt noen skade av å aldri ha spist kjøtt eller fisk. De har både topp utdannelse, gode jobber og god helse.
      Så her kan jeg jo bare ønske lykke til med en måned som vegetarianer

    22. Haha, skjønner at det kan høres banalt ut da ja 🙂 Bare litt rart å plutselig skulle hoppe over til en helt ny rutine. Som om en som har vært vegetarianer i over 30 år plutselig skulle begynt å spise kjøtt. Typ 😀

    23. Haha, hvis du ikke liker grønnsaker ville det nok blitt tøft ja x-) Eller… man kunne sikkert levd fint på bare frukt også? Finnes det ikke folk som gjør det? Uansett: Spennende blir det, okke som 🙂

    24. Hahaha! Tenker vel bare å kutte kjøtt i førsteomgang. Men tenker at fisk bare får bli unntaksvis, ellers blir det liksom litt “juks”. Men egg og melk får bli inntil videre. Så får vi se om vi går full veggis etter hvert og begynner å resirkulere sandaler og full pakke.

      Hah, det minner meg om en gang jeg var på festival og fikk kjeft av en dansk veganer fordi jeg satt og dyttet i meg kumage (les: nachos med ostepulver). Tror ikke vi ender helt der 😉

    25. Heisann Thea,
      Høsten er gjerne høysesong for reklameinnlegg og da blir det ofte litt mer enn resten av året, i motsetning til sommeren, der det gjerne er veldig lite, veldig lenge.

      Det er jo også slik at det er reklamen jeg lever av, for ingen reklame, ingen blogg. Så håper du kanskje kan se reklamen som noe positivt, for dette er jo bare innlegg med tips om produkter jeg går god for, og/eller kule konkurranser og rabattkoder til dere.

      Eller ting som denne utfordringen, som jo faktisk kan være bra både for oss, dere og til og med kloden. Det er jo ikke verst 😉

    26. Vi tenker at de også kan spise mer vegetarkost ja, men det er ikke som at vi kommer til å nekte dem å spise pølser i barnebursdag f.eks. Og jeg har heller ingen planer om å prøve å ta salamien fra en skrubbsulten 4-åring 😉

    27. Oj, så spennende! Har jo kommet oss gjennom første dagen nå, så da er det bare å kjøre på. Tenker å lage mye selv, men også prøve assortementet til Hälsans Kök og finne våre favoritter der 🙂 Men allerede nå gleder jeg meg til å begynne å bruke Christinas gamle innertier som er en tacokjøttdeig av nøtter og linser og greier. Yum!

    28. Takk for det! Aaah, hummus har jeg aldri laget selv, men absolutt et kjempetips 🙂

      Tenker at barna i hvert fall skal spise det samme som oss til middag, så får vi se om hvordan det blir resten av dagen. Om de går på en salamiskive i ny og ne, så skal det ikke stå på det 🙂

    29. Kult! Så gøy at halsans kok sponser dere med mat, jeg håper dere får noen gode matopplevelser. Har selv vært veggis i snart 3 år. Det er det beste valget jeg har tatt i mitt liv for min egen helse, for miljø og for å leve etter mine prinsipper, etikk og moral.
      Dette gir dere muligheten til å oppdage en helt ny verden av matretter 🙂 Sjekk ut veganmisjonen og vegetarbloggen.no, de har masse gode oppskrifter! Ønsker dere lykke til og bon apetitt 😀

    30. Å, så gøy!! Jeg har funnet min perfekte balanse med fisk, egg og melkeprodukter, men uten kjøtt (med unntak av en kjøttkake hos bestemor og litt pinnekjøtt på julaften selvfølgelig, hehe). Jeg har aldri vært noe glad i å lage mat, helt til jeg kuttet ut kjøttet! Nå koser jeg meg stort på kjøkkenet, vegetarmat er både gøy, enkelt og ofte raskere enn tilsvarende med kjøtt! Selv har jeg aldri brukt HK eller andre halvfabrikatprodukter, og anbefaler deg virkelig å eksperimentere litt på egenhånd også – deilige grønnsaksburgere, supper, falafel, søtpotetpizza, taco, chilli sin carne, det er en hel verden av muligheter. Lykke til!

    31. Oj, så moro å høre! Må innrømme at jeg er veldig spent selv, for jeg husker blant annet at jeg ble veldig fan av veggiskjøttdeigen vi lagde før, men så faller man jo fort tilbake til gamle vaner. Kanskje vi blir fulltidsveggiser nå? Haha, blir spennende å se 🙂
      /high5!

    32. En hel mnd?!:p Gjetter alt jeg har på at det blir noen vegetarretter i uken til ære for bloggen, så spiser dere hva dere vil innenfor husets fire vegger;p Haha! Sånn ville hvertfall jeg gjort det;)
      God søndag:D

    33. Haha! Flere som har sagt at de ville gjort det sånn og jeg har vært innom tanken, men da blir det jo ikke ekte. Er litt spent på å se om en slik endring på kort sikt kan føre med seg endringer, f.eks i dagsform etc, og for å måle det må vi gå all in 🙂 Hvordan blir det f.eks å trene styrketrening uten å fylle på med kjøtt og andre “enkle” proteinkilder? Sånt gleder jeg meg til å finne ut av, i tillegg til at jeg er litt nysgjerrig på å lære meg mer om dette og prøve ut ny mat 🙂

    34. Oj så gøy! Så det er lov med unntak for pinnekjøtt altså? Da begynner det straks å bli enda mer attraktivt 😉
      Må si at jeg gleder meg stort til å eksperimentere med både halvfabrikata og helt egne kreasjoner, for jeg husker blant annet at jeg lagde hjemmelaget falafel før i tiden, og det var helt smashing 🙂

    35. Kjempebra! Heldigvis for dere så har OUMPH akkurat kommet til Norge! Kjøtterstatninger som veldig likt kjøtt på både smak og konsistens. Oumph finner du på kiwi og meny, best utvalg finner du sikkert på Meny. Lykke til! Håper dere kutter ut alt animalsk, for dyrene, planeten vår og deres egen helse.
      Ps! Les mye om veganisme. Mye å lære

    36. Så fantastisk! Elsker Hälsans Kök <3
      Jeg ser at noen her lurer på hvor man kan kjøpe HK produkter. Jeg pleier å kjøpe de på REMA 1000.

    37. Hei!
      Hurra, så herlig at dere skal prøve dere på mindre kjøtt!
      Spiser selv vegetarisk, og for det meste vegansk. Helse, humør og følelsen av å ha mye mer energi ble noe helt annet etter det valget ble tatt for min del i allefall. Blir spennende å følge med på erfaringen dere gjør dere med dette eksperimentet! 🙂
      Vil bare slenge på en filmanbefaling her; “Forks over knives.” Finnes bla på Netflix. Helt genial type få frysninger i tåa av visse innsikter der altså, om dere skulle finne på å ramle over den.
      Masse, masse lykke til hvertfall!!

    38. Takk for tips! Har joinet gruppa, mange gode tips ser jeg. Spiste hummus til lunsj i dag, så det kommer jeg definitivt til å eksperimentere mer med 😀
      /high5

    39. Ah, takk for at du svarte på det 🙂
      Har hørt at det kan kjøpes på Rema 1000 ja, og det passer jo fint. Har ikke kjøpt produktene noe sted enda, men skal ta et skikkelig sveip når vi kommer tilbake til Norge 🙂

    40. Der er den derre oumph igjen, som alle snakker om. Må jo finne ut av hva det er når vi kommer hjem. Ser at det blant annet er en som har laget “oumphikål”, haha, tenker jeg er noe for Cristina som elsker fårikål 😀

    41. Vil tipse om santa maria sin vegetartaco. Smaker omtrent likt, men om mulig bedre enn vanlig kjøttdeig syns jeg, blandes kun ut med hakket tomat, nyyydelig!

    42. Haha, du har forsåvidt rett. 10 middager laget med produkter fra Hälsans Kök, men når vi først har kommet så langt, kan man like gjerne gå all in for å se hvordan det faktisk er. Ville føltes litt rart å spise kjøtt alle de andre dagene, bare for å luske inn en vegetarrett i ny og ne. Dette føles mer ekte 🙂 Og på den tredje dagen må jeg si at jeg er veldig positivt overrasket over hvor smoooth det går 😀

    43. Jeg sluttet å spise kjøtt for over 20 år siden, men var pescetarianer (dvs. jeg spiste fisk og sjømat) i 16 år før jeg ble ovo-lacto-vegetarianer. I snart et år har jeg vært veganer, og det var latterlig enkelt for meg å slutte med melkeprodukter og egg. Det finnes utrolig mye god plantebasert mat!
      Hälsans Kök holder jeg meg dog unna, av både etiske årsaker (skal ikke gå inn på diskusjonen her) og fordi jeg ikke tåler soya, men det finnes en rekke andre veganske produkter, heldigvis.
      Og: Dere MÅ prøve vaniljesausen til Oatly! Den er utrolig god, og langt bedre enn den dere får fra Tine! Jeg kan drikke den rett fra kartongen. ;-D
      Lykke til, dette klarer dere fint!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg