Spar smart – tjen mer

Sparer du penger til barna? Med et par enkle grep kan du få mye mer igjen for sparepengene.

/ sponset innlegg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Det er utrolig rart å sitte på lekeplassen med to små tasseladder og tenke at de hele tiden blir større. Kanskje større enn meg. Mørke i stemmen, rappkjefta og fæle. Høyere utdannelse enn meg, bedre lønn og større bil. De to små apekattene. Bare tanken gjør meg kvalm.

Men så er det også en god tanke, for det er greit å allerede nå begynne å forberede seg på at barna en vakker dag kommer til å stå med lua i hånda og tigge etter startkapital på sitt voksne liv. Det er det heldigvis mange som gjør, for i følge en undersøkelse utført av Foreldre & Barn, svarte hele 1 av 4 foreldre at barnetrygden til barna blir satt på en egen konto som barna får disponere fritt ved fylte 18 år (kilde: klikk.no).

Det er bra, for ingenting er bedre enn å tanke langsiktig på barnas fremtid og økonomi. Men akkurat hvor man velger å plassere sparepengene, er det derimot ikke like mange som har gjort seg opp en bevisst mening om. Det er dumt, for med et par enkle grep kan man faktisk få veldig mye mer igjen for sparepengene!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mange velger å spare i bank.

Å sette pengene i banken kan virke trygt og godt, men med dagens historisk lave rentenivå, er det dessverre lite å tjene på å la pengene stå i banken. Renteinntekter i bank beskattes dessuten med 25 % hvert eneste år. Trekker man dette fra et allerede lavt rentenivå, er det ikke mye igjen. Selv med en grei sum på bok, vil ikke pengene generere stort mer enn lommerusk og man kunne nesten like gjerne gjemt pengene i madrassen.

Velger man derimot å spare i fond, er det brått større muligheter for en mye større gevinst.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sparing i fond kan kanskje høres litt skummelt og fremmed ut, men i realiteten er det veldig enkelt. Å spare i fond er ikke veldig forskjellig fra å spare i bank, men sluttsummen kan derimot bli veldig forskjellig.

Kort fortalt er fond et slags spleiselag. Når du investerer i et fond, blir du medeier i fondet. Alle pengene i fondet settes på en konto som forvaltes av én eller flere personer. Deres jobb er å prøve å få de pengene til å øke så mye som overhodet mulig.

Det blir egentlig som å kjøpe aksjer, bare at du slipper å kunne noe om aksjer. Du gir bare ansvaret for pengene til en spesialist på området, så gjør den personen alt den kan for at pengene dine skal vokse mest mulig.

Enkelt og greit.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Men sparing i fond har også sin pris, for der det er store penger å hente, er det også risiko. Riktignok ikke høy, men høyere enn ved å spare i bank. Man velger selv hvor høy risiko man ønsker å ta, som igjen gjenspeiler graden av potensiell avkastning. Derfor er sparing i fond et veldig spennende alternativ til sparing i bank. Litt høyere risiko, for potensielt mye høyere avkastning.

Litt av trikset med å spare i fond er å la pengene stå lenge, for sparing i fond er absolutt mest gunstig over tid. Det anbefales å sette opp en fast månedlig spareavtale og ha et tidsperspektiv på minst 5 år for sparingen for at pengene skal vokse godt. Tenk bare hva det kan bli til over 18 år!

Ønsker du å vite mer om fordelene sparing i fond, sjekk ut denne fine videosnutten 🙂

 

 

Selv valgte jeg Skagenfondene, da jeg nylig satte ungenes økonomiske fremtid i fond.

Jeg liker Skagenfondene fordi de har skjønt at folk flest ikke jobber i bank. Ingen kompliserte informasjonssider, tekniske transaksjonsprosedyrer eller terminologi myntet på bankfolk. Bare enkle forklaringer, fine nettsider og kort vei til målet.

Skagenfondene er dessuten helt supre på kundeservice og kan hjelpe deg med alle spørsmål du måtte ha rundt sparing i fond. Så stikk innom nettsidene deres eller ring dem for en prat, så får du hjelp til å starte din egen spareavtale med det samme. Jo tidligere du starter, dess mer rekker sparepengene å vokse.

 

/ Spar litt, spar fast, spar lenge – spar i fond 🙂

–> Les mer om sparing i fond hos Skagenfondene

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

* Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Sparing i aksjefond er forbundet med høyere risiko enn banksparing.

5 kommentarer

    1. Jeg har alltid vært flink til å spare og ble anbefalt fond. Hun anbefalte meg minimum 100 000,- og de pengene har jammen vokst raskt på 3 år
      Og heldigvis har jeg mulighet til at de står en stund. Alt under fem år er ikke gunstig. Sikkert kjempebra for barna dine da tenker jeg 🙂 Hilsen jente 22.

    2. Så bra! 🙂
      Det er jo ingen garanti for vekst, men jeg har også gjort en helt vanvittig god handel med fond tidligere. Men det var et fond med veldig høy risiko, så tok ut pengene allerede etter halvannet år. Med barnas sparepenger tenker jeg derimot langsiktig og vil la dem stå i rundt 14 år til, så blir veldig spennende å se hvordan det ser ut på konto i 2030 😉

    3. Tja… Vi satte inn noen kroner i et fond for jentungen da hun var nyfødt, det var noe banken anbefalte varmt. Jeg tror ennå ikke, snart 16 år senere, at pengen har nådd opp til samme verdi som de hadde da vi investerte… Resten av sparepengene til begge to står på konto.

    4. Kjære dere.
      No dis-respect, men om et fond betaler en blogger for å skaffe kunder tolker jeg det som at tiden er inne for å selge. Alt handeler om timing og akkurat nå er det værste tidspunktet man kan gå inn i markedet. Hadde selv flere Skagenfond, solgte og tjente godt. Takk Skagen! Men nå er det en ekstremt farlig tid i vente. Tror du fraktbåtratene er lave fordi det er så mye handel? Renten har blitt satt så lavt for å presse folk til å bruke penger, men alikevel stopper den globale handelen opp. Har du sett videoen fra Tsunamien i Thailand hvor en mann går ut når vannet har trukket seg tilbake for å plukke opp sneglehus? Rentene kommer til å komme tilbake som en tsunami og de som ikke har rømt til fjells vil bli rammet, ihvertfall de som har gått ut og vært nyskjerrige på hva de kan finne. Ikke gå ut og samle hus eller andeler nå. Det er mye bedre å spare pengene og kjøpe fond når markedet er på bunn, ikke når det er på helt topp. Grunnen til at det er svært dårlig timing nå, er at aksjemarkedet er blåst opp som aldri før. Alikevel sliter banker som Deuche Bank. Tror du det vil gå bedre for bankene når neste fall kommer? Det sier seg selv at det er svært usundt at det er lav rente, handel stopper, bankene går det dårligere med og pengetrykking fortsetter. Vet du hvor eksponerte bankene er i derivatfond? – Langt mer enn hva de eier. Vet du at myndigheter trykker penger og kjøper seg inn i egne obligasjoner? Dette er penger lånt fra fremtiden, faktisk verdier som var ment for alle verdens barn og pensjonsfond. Når vi innser det de har gjort, har de ansvarlige sluttet på jobb. Jeg hadde heller kjøpt sølvmynter og lagt det i skattekisten til barna, det vil barna synes er gøy og det vil du også synes når du ser at markedene faller, men sølvmyntene stiger i verdi. (Søk Cheapest silver coins online = 20 USD) 0 moms. Neste gang markedet faller vil folk selge seg ut raskere fordi de husker de siste fallene. Neste fall blir dermed mye skarpere. Se på indeksen på Shanghai; USA eller Tyskland. Det lover ikke godt. Stormen vi er på vei til er “The perfect Storm”. Dollaren i likhet med alle andre valutaer har en begrenset levetid, men det har ikke gull og sølv, de har overlevd tusener av år. Folk tenker det også er bra å kjøpe hus, men husk at om du kjøper hus så leier du forresten penger. Alt i Norge har forresten falt 40% de siste to årene med kronen, eksempelvis mot USD og gull. Ikke alle kan selge samtidig fordi da kollapser alt, men lykkelig skal DU bli om du selger i sommer, kjøper bittelitt sølvmyter med sjørøvere på og til slutt kjøper deg inn igjen på skagenfondene til våren.
      Med vennlig hilsen
      Sparegrisk

    5. Takker for lang og interessant analyse 🙂

      Har tidligere gått gjennom usikre tider med penger i fond og gjort gode penger på det. Skal absolutt vurdere planen om å investere i sjørøvergull, men inntil videre lar jeg sparepengene stå og satser heller på at det ikke blir noen nært forestående, verdensomspennende økonomisk ruin 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg