Når alle mobber alle

Nok en gang spilles mobbekortet feil og nå begynner jeg faktisk å bli skikkelig lei. Finnes det noe som ikke er mobbing lenger?

 

Concentrated young man with his head melting in tangled lines

 

Senest i rekken av fordummende mobbekort er hylekoret mot teksten “Skilt ved fødselen”, der Ørjan Burøe sammenligner diverse kjendiser med ting han mener de likner på. I saken sammenlignes blant annet Erlend Bratland med en Ken-dukke, Ingeborg Heldal med en fisk, Sophie Elise med en klovn og Erlend Elias med en uteligger.

Jeg er selv en av personene det harseleres med, og jeg sammenlignes for øvrig med Sven Nordin. Er dette mobbing? Virkelig? Nei, steike heller. Det er kanskje slett humor, men mobbing er det ikke. Ikke på langt nær.

Digresjon 1: Mange har poengtert at sammenligningen mellom Lene Alexandra Øien og en mannskropp i borat-bikini var spesielt ille. La meg bare få påpeke at det implisitt betyr at man mener han har et poeng, for ellers ville man ikke reagert på det. Hadde han lagt ut et bilde av en rød ballong ville ingen reagert, men det at man ser poenget i parallelen beviser vel bare at han har et poeng. Ondsinnet eller ei, du er uvitende litt enig. Sorry.

Digresjon 2: Hvis det er slik at det er et dypere nivå av satire her, og Ørjan mener at jeg har humor på nivå med karakteren Nils fra Mot i Brøstet, kjenner jeg at det stikker ganske dypt. Ikke mobbing, men like fullt et meget godt stikk. Så dypt tror jeg derimot ikke at humoren stikker her. I så fall: Kreds.

Young man winking to camera

 

Mobbing er et viktig tema, men å spille mobbekortet i tide og utide er ikke å ta mobbing på alvor, snarere tvert i mot. For når det brukes så altfor ofte vannes det bare ut og over tid mister sin kraft. Og når man trenger å ha en felles diskusjon om hvorvidt noe var ment som mobbing eller ikke – så var det ikke det.

Jeg vet ikke om det er fordi man rett og slett ikke vet bedre og bruker ordet som en slags fellesbetegnelse for all form for erting og harselas, eller, og kanskje enda verre, så gjør man det bevisst fordi man er veldig klar over ordets kraft, men bruker det for effekt. Det er som å rope voldtekt for oppmerksomhet. For mobbing er et ord som tas på alvor, alltid. Det er ikke ord som bare skummes forbi, men et ord som får deg til å dra i brekket.

Problemet oppstår kanskje der vi som vet hva ordet egentlig betyr møter de som bare liker å bruke det for effekt. For det er ikke et ord man bare slenger ut, det er en alvorlig anklage. Mobbing er vedvarende og ondartet, og i en helt annen liga enn et fjåsete bilde av Sven Nordin. Hvis du er litt usikker på akkurat det, så vet du ikke hva mobbing er. Kanskje er det også derfor man opplever at nær sagt alt stemples som mobbing i disse dager – folk vet rett og slett ikke hva mobbing egentlig betyr.

Den nøyaktige definisjonen av mobbing svinger litt utifra ulike diskurser (digitalt, skole etc), men som en slags fellesnevner kan vi si at mobbing omfatter ondsinnet erting gjentatt vedvarende over tid. Så hvis du mener at du blir mobbet fordi noen (i en helt innlysende tøysete kontekst) kaller deg for en ørret, har du ikke den fjerneste anelse om hva mobbing faktisk betyr.

 

(bilde: orjanburoe.com)

 

/ Ulv ulv!

P.S. Jeg vet at du ikke tok deg nær av fiskebildet, Ingeborg. Kun et eksempel 🙂

 

 

Les også:

– Mobbeinflasjon (skrev om dette temaet allerede i april 2015 og teksten er like høyaktuell i dag)

 * Følg Ertehjerte på Facebook *

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg