Historien om Norges farligste mann

Dette er ikke bare en bokomtale, men også en reise gjennom en virkelighet så hard og brutal at den kan få deg til å ligge våken om natta.

Men det er også noe mer. Det er også en trist historie om et nysgjerrig, lite barn som ble fylt med mistillit, skuffelse og hat.

 

 

Badboy er en slags selvbiografi hovedsakelig skrevet fra en fengselscelle av en av Norges farligste menn; Trond Einar Frednes.

Gjennom en årrekke begikk han en rekke alvorlige lovbrudd, og i boken blir man tatt rett inn i situasjonene som har gjort at han har sittet store deler av sitt voksne liv bak lås og slå. Grove ran, brutale overfall, tortur, torpedovirksomhet, horer, stoff, biljakter og drap. Alt dette og veldig mye mer. Fortalt rett fra en dønn ærlig penn fra en mann som ønsker å ta grep om livet. En mann som har gjort alt som tenkes kan på feil side av loven og nå ønsker å advare dagens ungdom mot å ramle inn i hans spor.

Boken er en slags merittliste over alt han har gjort, og listen er lang. Hendelsene beskrives i detalj og til tider er det så ufint og brutalt at man kan slite litt med å få sove etterpå. Som den hendelsen der en av hans bekjente bryter en æreskode om å ikke ha med våpen på et forhandlingsmøte. Behandlingen han fikk som straff holdt meg våken et par netter på rad.

Gjennom medforfatter Jørn Lier Horst får vi også bli med på katt-og mus-leken mellom politi og røver fra den andre siden av bordet. For samtidig som Trond Einar startet sin kriminelle løpebane, begynte Horst som ung politimann i samme distrikt. Og de to har fulgt hverandre siden da – på hver sin side av loven. Trond Einars innrømmelser i boken har blant annet gitt Horst innsyn og forklaringer på saker politiet aldri helt har klart å oppklare.

Men selv om boken er tøff og tidvis vanskelig å lese, så er den veldig mye mer enn bare brutaliteter. For den er også en sår og trist beretning om en turbulent oppvekst og et lite barn som vokste opp i en dysfunksjonell familie. Boken har et klart hjerte og skildrer også historien under historien. Kjærligheten bak hatet og grunnen til hvorfor Trond Einar ble som han ble.

Om hvordan han som barn var en nysgjerrig liten kar med en forkjærlighet for natur og store tanker, men hvordan livets urettferdigheter brøt ham ned bit for bit til ingenting var igjen. Flere av historiene om forholdet til hans far og mor stikker så dypt i pappahjertet og jeg blir så trist av å høre hva folk kan gjøre mot sine barn, at jeg mest bare ønsket å legge ned boka, oppsøke Trond Einar og gi ham en klem.

For selv om jeg verken fullt ut kan forstå eller akseptere det Trond Einar ble og har gjort, så er han på sett og vis et produkt av sin forhistorie, og det forklarer et og annet. For boken er ikke bare historien om en livsfarlig kriminell, men også et sterkt argument for at en ødelagt barndom skaper ødelagte voksne.

Og den som forteller dette best, er medforfatter Jørn Lier Horst:

 

“Fengslene er fulle av unge menn som gjennom oppveksten har fått grunnleggende behov truet, dårlig dekket eller ikke dekket. Forsømmelsen har gjort dem hensynsløse. Slik som med Trond Einar Frednes. For meg er hans historie enda en bekreftelse på at omsorgssvikt skaper skadeskutte mennesker, og at oppvekst i mer eller mindre dysfunksjonelle familier krever overlevelsesevner som senere baner vei for kriminalitet. Historien hans forteller meg noe om hva som former oss som individer. Gis barn en god start på livet, minsker det sjansen for kriminalitet, vold og sadisme.”

 

Jeg synes det er utrolig sterke ord, og fra et foreldreperspektiv tror jeg det er veldig mye man kan lære av dette og ta med seg videre i livet. Både i oppdragelsen av våre egne barn og i forståelsen av menneskene rundt oss. Ingen er bare det du ser.

Badboy er ikke er spekket med feiende flott fortellerkunst eller et briljerende språk, men den er ekte, rå og ærlig. Og det funker for meg. Den har også et hjerte og en underliggende historie om en radbrekt barndom, som for en småbarnsfar som meg gir det hele en ekstra dimensjon.

Så hvis du er på jakt etter en sterk, brutal og sårbar bok enten til deg selv eller som en atypisk og spennende julegave, er dette en klar anbefaling fra meg.

 

Les mer, bla i boka og kjøp her

 

/ Ingen er bare det du ser

* Følg Bokhjerte på Facebook *

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg