Hvor mye tv bør barna se?

I dag fikk jeg et spørsmål fra en leser om hva vi mener om små barn og tv-titting. Fra hvilken alder bør det være lov? Hvor mye hver dag? Når grenser det til latskap?

Dette synes jeg fortjener et røddig svar, så derfor, kjære Vegard og alle dere andre som lurer på hvor mye dere bør la barna se på tv – dette er min mening:

 

 

Jeg har ingen anelse om hva som er pedagogisk forsvarlig eller det politisk korrekte å svare her, så da går jeg heller for en ærlig variant.

3-åringen vår begynte å se på tv i ung alder. Allerede som baby tok han sine første cowboystrekker i fanget til pappa og slumret seg gjennom flere sesonger av The Walking Dead og mang en UFC-turnering. Helt 100 % garantert ikke anbefalt tv for en småttis, men det gikk så fint så. Med lillesnuppa har jeg vært litt mer varsom og gått for en litt tryggere variant – Seinfeld 😉

Jeg har aldri vært så opphengt i hva som er riktig eller ikke, jeg bryr meg mest om hva som funker for meg og mitt. Det høres selvfølgelig veldig fint og flott ut å si at barna aldri får se på tv og at de bare leker med økologiske, kortreiste treleker, men sannheten er at litt tv kan være himmelsendt i blant. Når man har herjet og lekt og alt har gått i ett, er det aldri feil å få på litt tv og få litt ro i kroppen. Både for store og små 😉

Nøkkelordet her er selvfølgelig mengde. “The dose makes the poison” sies det – og det tror jeg gjelder for mye. Litt tv er bra, men å bruke tv som barnevakt over lengre perioder er nok ikke spesielt bra. Men for avslapning, kos og avveksling – topp stemning! Jeg tror ytterst få har fått firkantede øyne og hull i sjelen av den grunn.

 

Hinkel Pinkel, nå må ru gå og legge rei!!

 

Når plutten ble litt eldre, typ 1-ish, fant vi ut at den beste metoden for å få i ham grøt om kvelden var å sitte med ham i sofaen og se på Drømmehagen. Han satt som en zombie og spiste på måfå, mens Hinkel Pinkel og alle de andre særs irriterende karakterene lagde et helvete på skjermen. Og det fungerte helt utmerket! Så da gikk vi for det. Tv-en ble et effektivt middel for å få i ham kveldsmat. Det var helt sikkert ikke etter læreboka, men jeg tror ofte man gjør best i lage sin egen lærebok. Friheten til å bestemme over sitt eget hjem synes jeg man bør ta seg.

Senere har vi brukt tv som underholdning og pausestasjon når det har passet seg. Vi er absolutt ikke de folka som nekter barna å se tv, men vi er nok ikke heller de som setter barna foran tv-en i lange perioder. Vi har ikke sett hele Frost enda, for eksempel. Noen dager går det endel tv, andre dager ingenting.

Jeg tror det er sunt å gi barna litt av hvert jeg, så lenge man sørger for å komme seg ut på sparkesykkelen en gang i løpet av en dag i heimen og ikke bare sitter inne og glor. Det er vel som med alt i livet, man kan ikke kjøre bånn gass eller holde bremsen inne hele tiden, trikset ligger i den gylne middelvei.

 

La den gå, la den gåååå!

 

Med lillesnuppa på 1 år er ting litt annerledes, for hun ser ikke ut til å være interessert i tv-en i det hele tatt og da blir det til at vi gjør andre ting. Så lar vi heller 3-åringen ta seg en tv-pause når han har herjet batteriet flatt.

Jeg vet ikke om jeg skal sette et tall på det, for sant å si har jeg ikke peiling, men la oss ta fingern i lufta og si ca. 1,5 timer om dagen da. I snitt. Andre dager kanskje null, andre dager mer. Er han syk blir det gjerne mye mer 😉

Men plutten har vel egentlig aldri vært sånn superinteressert i tv-en, ikke fordi vi har gjort så mange strategiske supergrep, men kanskje fordi vi har hatt et avslappet forhold til tv-bruken. Vi har vel kanskje også vekslet mer på andre typer elektronisk underholdning, slik som nettbrett og mobiltelefon. Og det vil jeg faktisk anbefale fremfor tv-en, for på et nettbrett er det veldig mye mer man kan gjøre fremfor å bare sitte og glo.

Jeg tror faktisk det faktum at vi kjøpte nettbrett til pjokken allerede i veldig ung alder har hatt stor betydning for at han har utviklet en del kunnskaper og kompetanse veldig tidlig som vi ikke nødvendigvis ville klart eller tenkt at var mulig ellers. For barn elsker å utforske og finne nye ting, og er nysgjerrige som tusan – og et nettbrett gir muligheter til å utforske i det uendelige, for det finnes jo apper for alt!

 

 

Jeg tror delvis vi kan kan takke nettbrett, mobil og apper for at 3-åringen har blitt så flink med tall og bokstaver. Han viste tidlig en interesse for dette og supplerte fysisk lek med alfabet- og tellesanger på youtube. Og fra der var veien kort til et hav av apper for å ta interessen videre. Og nå kan han allerede lese litt, skrive litt, regne litt, telle til ørten på norsk og engelsk og ja.. ting jeg nok ikke hadde tenkt på å lære ham før han bikket 6 år 😛

Så for å konkludere…

Jeg kunne selvfølgelig vært skinnhellig og sagt at jeg heller anbefaler dere å lese for barna, gjøre aktiviteter og hele den pakka der, men jeg synes så absolutt det er plass til tv i barnas liv. Så aktive de er resten av dagen tror jeg bare de har godt av et lite hvileskjær foran tv-en i blant. Kanskje sammen med en matbit, så slår man to fluer i en smekk 😉

Men som med alt – prøv dere frem. Ta det på magefølelsen. Du kjenner barna dine best, så se hva som funker for dere og barna. Det sier vel seg selv at det ikke virker spesielt sunt å sette barna foran tv-en hele dagen, men jeg tror ikke man trenger å være helt raddis heller. Det er ikke nødvendigvis bedre å tvinge barna til å se på pappas hjemmesnekrede dukketeater hver dag.

Og som sagt, jeg heller mot å tipse om å få barna i gang med “aktiv” elektronikk, av typen nettbrett eller lignende. Det byr på langt flere muligheter enn å bare sitte passivt og glo. I tillegg til lek kan det også by på en spennende og interaktiv portal inn til læring de kanskje ellers ville gått glipp av. Ingenting kan vel slå lek og moro i guds frie, men noen ganger er det helt riktig å bare benke seg ned i sofakroken også – såpass må det vel være innafor å si 😉

Selv så jeg veldig mye tv i min barndom og har ikke tatt nevneverdig skade av det. Tror jeg. Faktisk var jeg tidlig ute med å briljere i engelsk, blant annet fordi jeg så mye på engelske tegneserier og tv-shop! Vil ikke med det anbefale tv-shop som pensum altså, jeg sier bare at jeg var flere hestehoder foran de andre på å lære meg engelske gloser som vacuum cleaner, living room, steak knives, awful stains, call this number og order now.

Just sayin´ 😉

 

Ja hallo? Skulle bestilt sånn “ab master” jeg…

/ Order now!

* Følg Tv-hjerte på Facebook *

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg