Kafeen som hater barn

I går skrev Mammanett følgende sak: “Denne lappen provoserer barselgrupper”.

Saken handler i korte trekk om at Miso Kafe Mat og Vinhus på Røa har hengt opp en lapp som provoserer mange barselgrupper.

Lappen er denne:

 

(foto: privat)

 

En kafé som henger opp en lapp der man ber om at barselgrupper sier fra før de kommer på besøk? Noe så provoserende! Det er det frekkeste!

Eller, nei vent nå litt, selvfølgelig er det ikke det.

 

For det første:

Skal man dra 13 stykker på restaurant, så ringer man først. Det er bare helt vanlig høflighet. Det samme burde gjelde kafébesøk, spesielt når man skal besøke en liten kafé. Såpass forståelse må vi ha folkens.

Jeg vet at det har gått inflasjon i mobbebegrepet og at hårsår er den nye trenden, men kom igjen da, vi er voksne mennesker, vi må da kunne klare å se to sider av en sak og ikke alltid tolke alt i verste mulige potens.

 

For det andre:

Småbarnsforeldre – la oss nå ha litt forståelse for at små barn kan være til bryderi for andre. Det kan være lett å glemme det når man blir oppslukt i hverdagen med småbarn, men litt forståelse og en klype aksept burde ikke være for mye å be om. Selvfølgelig har vi småbarnsforeldre like mye rett til å dra på kafé eller sitte på fly som alle andre, men la oss ikke late som at vi ikke forstår at barn kan være til sjenanse for andre. Såpass ærlige kan vi vel være.

Jeg vet at vi gjerne ser på barna våre som det beste som har skjedd verden siden vannklosettet, men la oss ikke glemme at mange drar på kafé uten barn for å slappe av med en rolig rosinbolle og en kopp roiboos. På det meste rapporterte kaféeieren i saken om at han hadde talt opp 13 barnevogner utenfor.

At de andre gjestene muligens kan finne det en anelse irriterende å måtte høre på 13 småbarnsforeldre som roper over hverandre om sine 13 barn som alle roper med 13 stemmer og skiter i 13-26 bleier, burde vi ta høyde for. Jeg sier ikke med det at man ikke skal ta med barselgruppa på kafé, men det sier vel seg selv at vedkommende kanskje heller besøker en kafé som er betraktelig mindre stappet av bleier og bleieprat. Som igjen betyr tapt fortjeneste for kafeen.

Selvfølgelig legger barselgrupper igjen penger også, men er man i barselgruppe har man goooood tid, tar opp mye plass og dessuten har man med en hylende gratispassasjer. Det må være lov for en hardtarbeidende kaféeier å regne på dette og se at han heller vil legge noen føringer fremfor å måtte stenge på sikt. Hvis så er tilfelle. Det vet jeg selvsagt ikke, men la oss igjen ta høyde for at det kan være det. Som leder oss til…

 

For det tredje:

Dette fant sted på Røa. Det skal være mulig å finne andre kafeer i området Oslo og omegn. Hvis denne lappen provoserer deg, forlat stedet i stille verdighet og finn en annen kafé. Det er ikke Finnmarksvidda.

Er det SÅ vanskelig å forstå at kafeen kanskje ønsker en liten forvarsel slik at de rekker å dekke etterspørselen? Hva er så galt med det? Vil man ikke heller komme til en kafé som er forberedt på å ta dere i mot og kanskje til og med har holdt av bord, fremfor å buse inn og kanskje komme til fulle bord? Igjen: Hvis man etter kafébesøket hadde bestemt seg for å dra på restaurant, hadde man ikke ringt og bestilt bord først? Akkurat samme greia.

At man kan se denne lappen og umiddelbart la seg provosere, synes jeg sier veldig mye mer om norske småbarnsforeldre enn om kafeen. Det får da være måte på. En gang i blant må det være vel være mulig å ta frem forståelsespipen, ta et par puff og gi det hele 10 sekunder til å se begge sider av saken, før man går i taket. Som igjen tar oss videre til..

 

For det fjerde:

Barseltreff avtales ofte god tid i forveien, gjerne på slutten av et treff. Kunne det da ikke være mulig å si fra når man betaler at man planlegger å komme tilbake neste uke til samme tid? Og uansett, kan man ikke la tvilen komme tiltalte til gode her og tenke at han helt sikkert har sine grunner før man lar seg provosere?

 

For det femte:

Sist, men absolutt ikke minst: Kan ikke eieren av kafeen få lov til å gjøre hva pokker han vil? Ja vel, så er lappen kanskje ikke spesielt heldig formulert, men det skal være mulig å forstå hva som menes her uten å piske opp til storm i vannglasset. Hadde de skrevet noe litt mindre tvetydig og litt mer direkte, utilslørt provoserende hadde selvfølgelig saken vært en annen.

Slik som for eksempel:

 

 

Eller hvorfor ikke:

 

 

… men det gjorde de altså ikke. De ønsket bare et forvarsel. For å både kunne betjene barselgruppene på best mulig vis, samtidig som de tar vare på sine øvrige kunder. Er det for mye å be om? Nei. Er det grunn til å la seg provosere? Ikke i mine øyne. Har vi virkelig blitt så hårsåre at det ikke lenger er lov til å prikke noen på skulderen uten at det blir sett på som et personangrep? Jeg håper virkelig ikke det, men noen ganger kan man lure..

Jeg mener: Hva med deg selv? Vil ikke du ha et lite forvarsel før du får besøk? Slik at du rekker å sette over kaffen og kanskje rydde bort frokosten? Litt søkt eksempel kanskje, men du skjønner hva jeg mener. Et forvarsel er aldri feil.

 

Konklusjon:

Så, mine damer og herrer, for å konkludere: La oss se begge sider av en sak før vi går i taket. La oss ha litt forståelse og se verden med andres øyne, og ikke la oss provosere av alt. Spesielt vi småbarnsforeldre 😉

Verden blir et så utrolig mye triveligere sted å være hvis vi alle kan gi hverandre litt slækk og prøve å forstå hverandres situasjon 🙂

 

 

/ Ta deg en bolle 😉

*Følg Kaféhjerte på Facebook *

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg