Et spørsmål om liv og død

– Pappa, hva skjer når man dør?

Jeg har mange ganger lurt på hvordan jeg skal håndtere slike spørsmål når de kommer, for de kommer jo en dag. Små barn har store spørsmål de også.

Og det tror jeg er viktig at vi voksne tar på alvor og ikke bare skyver under senga.

Selv har jeg alltid hatt veldig store og skremmende tanker om døden og ikke egentlig bearbeidet disse tankene på noen fornuftig måte før i voksen alder. Og det kan være skummelt det, for som barn er det vanskelig å forstå seg på slike ting på egen hånd. Kanskje vil man heller ikke spørre om det, kanskje får man heller ikke spesielt gode svar.

 

 

Derfor er det fint med bøker som belyser slike viktige temaer på en måte som åpner for en fin dialog mellom foreldre og barn, og som kanskje gjør det lettere for begge parter å prate om noe som kan være litt vanskelig.

I går var jeg på boklansering av Taki & Bestemor, skrevet og illustrert av Tooji Keshtkar, og allerede ved første gjennomlesning rørte den noe ved meg. For den tør å ta opp nettopp et veldig vanskelig tema og den gjør det med glans. Boka behandler døden med respekt på en måte som kan være vanskelig for et slikt skummelt tema.

Jeg liker ideologien om “livets sirkel”, altså hele det naturlige livsløpet fra en liten spire blir til et gammelt tre som dør og gir rom for nye spirer igjen. Akkurat slik det er med alt. Og det er helt naturlig det.

 

 

Men boka er mer enn bare en enkelt utgivelse for forfatteren har gjort det til sin kampsak å få emosjonell kompetanse på banen også i skolen, og ikke bare tenke kategorisk fag og faglig kunnskap. Og det liker jeg godt, for vi må også lære barna våre om å takle følelser og ikke være redde for å prate med dem om den verden de lever i.

Selvfølgelig ønsker man å presentere verden som en evigvarende fornøyelsespark, men den er jo ikke det. Den er også fylt med urettferdighet, hat, misunnelse, krig, død og elendighet. Det kan ikke være sånn at vi skal skjerme barna for dette bare fordi vi synes det er litt vanskelig å prate om. Det blir ikke borte av den grunn, vi frarøver dem kanskje bare muligheten for å takle slike vanskelige ting på en god måte.

Og som Tooji så mesterlig viser med denne boka, så finnes det gode måter å håndtere vanskelige spørsmål.

Så er det også noe veldig fint og spirituelt over Bestemor i historien som gir barn noe å tanke over og smatte på. For som det heter i min favorittsetning i boka: “Kroppen er borte, mamma, ikke bestemor”.

 

 

Taki & Bestemor er ikke bare en liten bok om et stort spørsmål, men en døråpner til et vanskelig tema. Den er nydelig illustrert og morsom, tross et dystert tematisk bakteppe.

Jeg kommer absolutt til å lese denne boken for barna fremover og håper både forfatteren og andre kan følge opp med flere slike bøker om andre store spørsmål.

Foruten at det er forfriskende å lese om noe annet enn bare bæsj, tiss og promp, er det også veldig velkomment med en bok som tar barns tanker og følelser på alvor og behandler de med en fin respekt og harmoni, for små barn har store spørsmål de også.

 

 

P.S. På lørdag skal jeg være med på en paneldebatt (i Oslo) om nettopp tematikken rundt denne boka. Hvis du har lyst til å være med på det, sjekk ut eventen her: Bok & Bolle eller les mer om boka og bestill den her.

P.P.S. Ikke sponset, bare personlig anbefaling fra en pappa som selv hadde mange store spørsmål som ung 🙂

 

/ Små barn, store spørsmål

* Følg Pappahjerte på Facebook *

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg