Norges ukjente nasjonalsport: Thujaball

I dag ble jeg helt tilfeldigvis kjent med Norges ukjente nasjonalsport: Thujaball.

 


Stang inn. Denne ballen er fortsatt i spill.

Thujaball er en relativt enkel idrett som ligner veldig på fotball, men med et par uventede tvister. Først av alt så spilles Thujaball helst med én spiller på hvert lag, der aldersforskjellen helst skal ligge på rundt 20-30 år. Det er veldig vanlig at det ene laget stiller med en spiller som er totalt uten erfaring og helst akkurat har lært seg å gå, mens det andre laget stiller med sin beste stjernespiller. Denne spilleren er gjerne overivrig, snakker med babystemme og har minst en kneoperasjon eller ryggprolaps å se tilbake på.

Spillet er veldig utbredt blant norske småbarnsforeldre og vurderes nå som OL-gren. Spillet foregår ved at ballen spilles rolig frem og tilbake på en plen eller terrasse. Poenget er å holde ballen i spill så lenge som mulig. For den yngste spilleren, la oss kalle ham “plutten”, er taktikken å spille presise stikkpasninger til den eldre spilleren, la oss kalle ham “fattern”. For hvis han klarer det lenge nok vil sistnevnte før eller siden få overtenning og dra frem gamle kunster fra ungdomsskolen…

Dette innebærer triksing på lavt nivå og et par enkle driblinger, som til slutt ender med at han flesker til Mikke Mus-ballen med full kraft og måker den langt over thujahekken. Den yngste spilleren må da fortest mulig rope ut “Ball?” mens den eldste roper ut “Nei, for helv-“ og stillingen er dermed 1 – 0.

 

Aaarg, men for fabian stang!… Plutten 1 – Fattern 0

Etter dette blir reglene litt mer intrikate, for når ballen først har blitt sendt himmelhøyt av gårde og inn i naboens bakhage må man enten bestemme seg for om spillet er slutt eller om man ønsker å fiske til seg ballen. Her har man to valg. Enten så presser man seg gjennom thujakvistene som en katt og snapper til seg ballen uten at naboen merker noe eller så tar man den feige varianten og ringer på for å be om tillatelse.

Problemet er at begge valgene kommer med en kjip variabel. Alternativet med å snike seg inn på naboens eiendom som en tyv i natten er jo helt opplagte. Det er ok når en 7-åring smetter innom hagen, men langt verre når det er en blekfet 30+-åring i joggebukse og tredagersskjegg. Hvis noen ringer politiet er spillet umiddelbart tapt.

Problemet med det andre alternativet er at det både anses som en anelse pysete OG at det kan føre til ubehagelige overraskelser, for siden Thujaball ofte spilles av mange naboer i samme område vil ballene som brukes ofte gå i sirkulasjon. Dermed risikerer man plutselig at naboen svarer: “Å ja, den ballen der som vi har lett etter i snart et halvt år? Favorittballen til minstemann som han har grått etter hver kveld? Så det var DU som stjal den?!”


Hårfint innafor, her går det mot straffekonk

 

Som en siste mulighet kan man også bare vente, for det er uansett bare et spørsmål om tid før noen i nabolaget drar av en real kraftstøvel som sender ballen i bane og inn på din plen igjen. Nå på forsommeren kan det ventes god sirkulasjon på varme solskinnsdager. Og slik holder man det gående.

Ballene går i sirkulasjon og ingen vet egentlig hvem som lenger eier hvilke baller og hva stillingen er. Og det er ikke så farlig heller. Det viktigste er at fattern alltid taper. Dette selvfølgelig til stor glede for den lille spilleren som alltid synes det er like hysterisk morsomt hver gang fattern med stort overmot retter litt på buksene, rister litt på fotbladet og måker ballen langt ut i neste uke.

Så sier han “Ball?” og matchen er tapt.

Og slik fungerer Thujaball, spilt og elsket av nordmenn i generasjoner.

 


Plutten er i farta og dundrer mot mål!


/ lik hvis du også er en habil Thujaballspiller

* Følg Pappahjerte på Facebook *

8 kommentarer
  1. Har fått noen baller over hekken i dag. Riktig nok ikke en ball med mikke mus på. 😛 Synes det bare er gøy når ungene eller ungen og foreldrene kommer løpende, unnskyldene og spør om de kan få tilbake ballen. 🙂 Hyggelig.

  2. Helt fantastisk 🙂
   Jeg er 24 år – student – har ikke barn! Jeg må likevel inn å lese denne bloggen bare fordi jeg liker så godt måten du skriver på! 🙂 Fantastisk!

  3. Cathrine: Hei Cathrine! Wow, takk for det 🙂 Utrolig hyggelig at man kan nå ut til ungdommen også 😛 Ah 24 år og student du. For et liv. Sørg for å bruke studielånet fornuftig, for før eller siden kommer den sure svia, men ikke bry deg så mye om det nå. Og ved fornuftige investeringer mener jeg: Festligheter, ferdigmat, konserter og moro. Det kommer en tid for fornuftig pengebruk senere i livet 😉

   Nyt hverdagen, fortsatt lenge igjen til semesterslutt og eksamener 😉
   /High five!

  4. Sykepleier Ann: Haha, der kan du se! 🙂 Vi hadde faktisk noen unger innom i går. Og jeg oppdaget en Thujaball som har ligget på plenen vår i hele vinter som ingen har hentet enda. Hmmm, tenk så snodig om vi faktisk er naboer. I så fall, kan du sparke ballen tilbake igjen? Jeg vet at det ikke er vår ball, men vi har bare én Thujaball igjen og det holder jo ikke for en match 😀

  5. Hehe, har sparket tilbake alle ballene som lå her. Vi hadde også en overvintrer, den kom tilbake til riktig eier her for noen uker siden. Hehe, hadde vært knallmorro hvis vi var naboer. 🙂 Jeg bor ytterst i “knekken” på skogen. Så tror ikke vi er det. Er ikke dere løkka mennesker?

  6. Haha!! Fantastisk! Gleder meg til det blir en OL-gren. Da har vi jo faktisk en mulighet til å bli med der 😉 lillegutt er på trille ballen nivået, men i 2018 er vi klar 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg