Tips: Valg av bilsete for barn

Å saumfare nettet på jakt etter et bilsete for barn kan være et mareritt. Det er en tett jungel av informasjon som det kan være vanskelig å finne frem i og derfor har jeg skrevet dette innlegget for deg! Her får du noen raske tips og triks som kan være veldig nyttige å ha med i sekken 🙂

/ innlegget inneholder både en søt bjørn og litt reklame /

Å velge et bilsete er spesielt vanskelig fordi man prøver å få en million spørsmål og behov til å kulminere i ett anbefalt produkt. Derfor kan det fort bli litt overveldende, så la oss skjære det ned til beinet og prøve å ta hele prosessen gjennom en oversiktlig trakt. Det er faktisk bare to ting du må vite og disse er avgjørende for hvor du skal begynne å lete:

1. Har bilen Isofix eller ikke?

Isofix er et eget festesystem som du finner i de aller fleste biler av nyere årgang. Dette er to metallklammer som sitter i ryggen av bilens baksete, som klikker på plass med to klør i bilsetet. Har du Isofix, så skal det være tilnærmet umulig å feilmontere setet. Finn ut dette som det aller første du gjør. Ønsker du å lese mer om Isofix, kan du gjøre det her: http://sikringavbarnibil.blogspot.no/2007/10/hva-er-isofix-hvilke-biler-har-isofix.html

2. Barnets vekt

Dette er en avgjørende faktor for å velge hvilken gruppe av bilseter du skal velge, da disse er inndelt etter barnets vekt.

Gruppe 0 = 0-10 kilo (alder ca. 0-9 måneder)

Gruppe 1 = 9-18 kilo (ca. 9 måneder – 4 år)

*Gruppe 2 = 15-25 kilo (ca. 4-11 år)

*Gruppe 3 = 22-36 kilo (ca. 4-11 år)

*Disse gruppene overlapper hverandre, så her må du vurdere selv. 2 starter før 3, men går ikke like langt opp i vekt.

For de ulike gruppene vektlegges ulike kriterier for hva som er viktigst for barnet i den fasen av livet. Det er også viktig å vite hva man skal se etter og når det er på tide å gå videre til neste gruppe, for det følger ikke nødvendigvis vektkurven helt slavisk. Dette kan du lese mye mer om her: http://www.klikk.no/hvordantv/foreldre/article373517.ece

En million muligheter

Herfra vil jeg se på alle resterende kriterier og det er her det fort kan gå i kluss. Men nå har du i hvert fall allerede sortert ut de to viktigste kriteriene som MÅ være på plass, så herfra ut er det mer et spørsmål om individuelle vurderinger og prioriteringer.

Framoverlent / bakoverlent

Tro det eller ei, men dette er faktisk et skikkelig betent tema. Det er delte meninger om hva som er best for barnets sikkerhet og dessuten er det slik at visse barn nekter å sitte baklengs i bilen, og hva er da egentlig viktigst: Å ha et barn som sitter litt tryggere eller et barn som skriker øredøvende hele veien fra dør til dør? Men bare så jeg ikke får blod på mine hender, så vil jeg ha nevnt at det hevdes at det aller tryggeste og beste for barnet, er å ha dem sittende bakovervendt i bilen. Etter forsøk i et eget kollisjonssikkerhetslaboratorium, har Statens väg- og transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige gått ut med påstanden om at det faktisk kan bety forskjell på liv eller død om man lar barnet sitte bakovervendt kontra forovervendt frem til de er 4-5 år gamle. Kilde, sier du? Klabert! http://www.klikk.no/foreldre/smabarn/article579887.ece

Trygg Trafikk sier også at risikoen for å bli drept eller skadet er fem ganger høyere i forovervendte barneseter enn i bakovervendte, så hvis man skal tro på moderne forskning og tall fra de høye herrer, ser det ut til at bakovervendt sette er veien å gå. Men som sagt: Jeg dømmer ingen. Klikk på linken til Trygg Trafikks side om saken for å lese mer, samt se videoklipp av deres kræsjtester: http://www.tryggtrafikk.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=926

Passer bilsetet i bilen?

Dette høres kanskje litt søkt ut, men du må faktisk forsikre deg om at det er plass i bilen til bilsetet også. Slike bilseter for barn er ganske massive saker må vite, med støttebein og det hele, så det kan være greit å ta noen mål før man kjøper setet. Dette gjelder selvfølgelig i hovedsak for dere med liten bil.

Google it!

Et tåpelig enkelt tips som kan spare deg for mye hodebry! Når du finner et bilsete du liker, ta et raskt søk på nettet for å lese brukeromtaler og produkttester. Nå skal man ikke følge dette slavisk, men kommer setet dårligst ut i en omfattende test, kan det være greit å vurdere en ny kandidat.

Hvilke behov har du?

Før du forhører deg med en selger i en butikk, kan det være greit å tenke på hvilke behov du ønsker å dekke. Skal dere ut på lange turer i hytt og gevær, eller blir det for det meste små svippturer inne i byen? Trenger du et sete barnet kan ligge i, med sete som kan kobles ut og bli en lite vugge, med ekstra sidebeskyttelse eller kanskje med skreddersydde detaljer fra Giorgio Armani selv? Det viktigste er at setet dekker dine behov, men som en generell regel kan vi vel si at sikkerhet alltid skal gå foran flotte farger og annen staffasje.

Pris

Det kan være greit å ha en viss formening om hvor mye penger du ønsker å legge i bilsetet. En selger vil selvfølgelig si at dette er det viktigste du kommer til å kjøpe noensinne, men det kan man stort sett si om alt, så igjen må du se an ditt eget behov og hva lommeboken tåler.

Et par raske

Skulle vi tatt en detaljert gjennomgang av alle aspekter ved valg av et bilsete, ville du blitt sittende her i hele natt, så her kommer heller et lite knippe av spørsmål som kan være greit å få besvart før du tar et endelig valg.

– Hvor vanskelig er det å montere?

– Hvor vanskelig er det å få barnet inn og ut av setet?

– Er det ekstrautstyr tilgjengelig, slik som sparkebeskyttelse, solskjerm etc?

– Gir setet nok beinplass?

– Evt. (fyll inn med spørsmål til du er tilstrekkelig fornøyd med svarene)

Men så… etter en liste med heller trivielle punkter, kommer et som er kjempe, kjempe, kjempeviktig. Jeg velger å bruke en enorm overskrift for å understreke dette.

SITTER SETET SKIKKELIG?!

Dette er muligens det aller viktigste punktet og dette du være sikker på. Det hjelper ikke om du har kjøpt et hellig sete dynket i vievann og snekret av Jesus selv, hvis du ikke har festet det skikkelig. Og her gjelder det å bruke sunn fornuft, instruksjonsboka og magefølelsen. Du har spent fast setet etter alle kunstens regler, men føles det riktig? Rist litt på setet, sitter det skikkelig? Det har ingen verdens ting å si hvilket sete du har kjøpt, hvis du ikke monterer det riktig. Husk det.

Ønsker du flere tips og råd på hvordan du sikrer bilsetet skikkelig og andre smarte tips for hvordan du gjør bilen tryggest mulig, kan du lese mer om det her: http://www.vg.no/bil-og-motor/artikkel.php?artid=10011954

Mitt setevalg

Det er ikke så altfor lenge siden vår lille plutt bikket den magiske 9-kilosgrensa, som dermed tok ham fra Gruppe 0 til 1. I den anledning gikk vi gjennom hele prosessen med valg av sete beskrevet ovenfor og i valget av bilsete endte vi på Axkid Minikid fra Jollyroom.

I følge produsenten er Axkid Minikid utformet for sikker bakovervendt kjøring med god komfort i både små og store biler. Stolen tar svært liten plass i bilen og har høy sidebeskyttelse for sikkerhet ved sidekollisjon. Stolen er enkel å montere og er utstyrt både med et langt støtteben og forankringsbånd. Egen nakkestøtte med bremsefunksjon for økt komfort for de minste barna. Ønsker du å lese mer om dette bilsetet, gjør du det her: http://www.jollyroom.no/axkid-minikid-gra.html

Og med det er mine tips for kjøp av bilsete til ditt barn i boks. Jeg tar gladelig i mot spørsmål, kommentarer, ris og ros. Eller vent… Jeg har hørt at det er veldig mye karbohydrater i ris, så det dropper vi 😛

(Og du? Følg Pappahjerte på facebook) 🙂

/high five

16 kommentarer
  1. Utfordringen vår var da vi måtte kjøpe større sete til treåringen. Da ville vi selvsagt ha et som kunne brukes både forover og bakover. Han skulle ha det bakover en stund til, og siden forover. Denne komboen var det svært dårlig utvalg av for noen år siden. Vi fant dog et fint i Sverige, Britax. Og jada, han satt bakover til minst fire år.

   Nå har han et sete med rygg og “ørelapper” som er beregnet til 10-12 åringer, som er den gjengse anbefalingen. Man kan ta av ryggen og har et fint sete igjen, så dette får vi glede av i mange år.

   Jeg ser det er mange i vår barnealder – sen barnehage/tidlig skole – som ikke lenger er så nøye. Unger sitter i forsetet uten pute, bruker ikke pute osv. Vi får reaksjoner på dette (fra barna) hver gang vi tar med noen i bil; at vår unge (7) sitter i barnesete og at vi har ekstra pute til små venner og venninner.

   Når man ser hvordan noen frakter det som er det mest verdifulle og gjeveste de har, så må jeg innrømme jeg begynner å lure!

   Har også skrevet om dette selv, tidligere:
   http://sirishverdag.blogspot.no/2010/11/barn-i-bil.html

   http://sirishverdag.blogspot.no/2010/11/barn-i-bil-vol-ii.html

  2. Tusen takk for den kommentaren, Siri! Jeg husker for øvrig selv alle turene med familien ned til Frankrike da jeg var yngre. Fra hva jeg kan huske satt jeg alltid på et okergult isoporsete som ikke gjorde stort mer nytte enn å få meg til å se over ripa 😛 Men det var jo på 80-tallet, alt var annerledes da 😉

  3. […] Fun fact: Denne teksten skulle egentlig handle om at flere ønsker forbud mot bruk av sitteputer i bil for barn. Dette kan man blant annet lese om i denne saken iVG. Så skulle jeg på en meget naturlig og fin måte heller anbefale at man anskaffer seg et skikkelig kvalitetssete, slik som f.eks dette Axkid-setet som vi nylig selv gikk til anskaffelse av, men så ble det altså kun med en fotnote, for minnene av sommerferiene fra min glade barndom tok helt overtaket og kapret teksten. Sånn kan det gå. Men like fullt: Sørg for å sikre barna skikkelig før dere legger ut på langtur! En sittepute er kanskje et trivelig klenodie, men det gir altså ingen støtte for barnets hode eller nakke. Ønsker du flere tips til valg av bilsete, kan du sjekke ut: http://pappahjerte.no/tips-valg-av-bilsete-for-barn/ […]

  4. Et hav av muligheter ja – jeg er enkelt – hva slags bil har du? Jeg har tvillinger og ser på Axkid bilsetet og lurer på om det får plass i en tiguan

  5. Hallois! Peugeot 308, som jo er en relativt “liten” stasjonsvogn. Tror setet skal funke i en Tiguan, men man sitter gjerne litt klemt foran der 😉 Anbefaler STERKT å prøve setet i bilen før man kjøper. Der holdt vi på å gå på en smell 😉

  6. Hei! Hva er erfaringen din med dette setet nå, noen åR etter dette innlegget? Bruker dere det fortsatt? Har han god plass? Hvor lang er han? 🙂 Vurderer dette sterkt til toåringen vår! 🙂

  7. Hallois! Vi var strålende fornøyd med setet og brukte det inntil for to måneder siden, da vi kjøpte nytt setet og snudde ham rundt, utelukkende pga beinplass på en voksende 4-åring. Men annet enn det: Kunne ikke vært mer fornøyd med setet, som selvfølgelig arves videre til lillesnupp når hun skal opp i den størrelsen 🙂

  8. Det er opp til hver enkelt foresatt dette med når de snur. Ingen kritikk til dere for deres valg, men syntes det er greit med litt info her. 4 år er også tidlig når axkid minikid passer barn opptil 125 cm. Som betyr at barnet er 5-7 år. Dårlig benplass er ingen unnskyldning for å snu når dette sete kan settes 1/3 utenfor bilens sete for bedre benplass. Det finnes ikke dårlig beinplass til barn, bedre med litt bøyde ben bakover enn i værste fall knekt nakke. Googler man dette sete ser man barn 6-7 år som fortsatt får plass i dette sete og som ikke klager på beinplass:)

  9. Hei! Vet at dette er litt gammelt innlegg men er det noen som har noen ide om hvilke forhandlere som fører Axkid minikid?

  10. Eneste butikken i Norge som fører setet er babybande i krsand. Eller er det nettet som gjelder. Men kjøper du med kilen, så skal det gå an å montere setet i bortimot alle biler. Har enda ikke hørt om en bil der det passer dårlig 🙂

  11. Du som er litt inne i denne Axkid-verden, du vet tilfeldigvis ikke hva som er forskjellen på Axkid Wolmax og Minikid? Er Wolmax like bra som Minikid?

  12. Hei! Dette var nyttig lesning, og jeg har tittet på Axikid Minikid også. Vi kunne imidlertid tenke oss å prøve setet før vi kjøper for å se om det passer i vår Ford Focus. Det er jo noe du også anbefaler. Men Jollyroom er vel en nettbutikk – hvordan fikk du “prøvekjørt” setet for din bil?

  13. Et veldig godt spørsmål! Om jeg ikke husker helt feil, så fikk vi vel det setet som del av et samarbeid uten å prøve det først, men det passet heldigvis 😉
   Når det er sagt: Kjempeviktig å prøve setet før man kjøper!! Vi kjøpte oss ny bil for 2 år siden og tenkte at en stasjonsvogn ville ha plass til alle seter i verden. Oh no! Vi kjøpte først to seter som vi måtte levere tilbake og det ble ganske mye knot, så anbefaler sterkt å dra til en butikk som har mange ulike seter og fysisk ta dem med ut i bilen før man kjøper 😀

  14. Ser dette innlegget er gammelt, men bare en rettelse:
   Gruppe 2 og 3 går begge fra 9-25 kg. Ifølge Trygg Trafikk er gruppe 2 og 3 begge bakovervendte stoler, men gruppe to går til 18 og gruppe 3 til 25 kg.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg