I dag har plutten og jeg bakt lussekatter på Julebakeriet i Oslo, men hva synes publikum? Svaret fikk meg til å hoppe i taket 🙂
/sponset innlegg
For det var et intenst øyeblikk som ventet da ovnsdøren åpnet seg for første gang. Ut veltet dampen og luften fyltes av lukten jeg har savnet i et helt år. Den fortryllende duften av nystekte lussekatter med safran og rosin. Lukten av jul og barndomsminner.
Men ville de leve opp til forventningene? Rundt om i lokalet kretset kundene som gribber som ventet på at bollene skulle bli klare til innhogg. Og det tok ikke lang tid før vår første kunde sirklet seg inn på byttet og gikk til angrep.
Han snappet til seg en lussekatt og holdt den i et fast grep, selv om den nok fortsatt var litt for varm. Han så på den, luktet på den, betraktet den. Så på meg, bort på plutten, ned på lussekatten og tilbake igjen. Vurderte oss alle tre. Nøye. Kunne han virkelig stole på oss?
Bake bake kake til plutten kommer. Rulle rulle rulle rulle rundtomkring.
Pluttens lussekattunger.
Så tok han en bit. Mens han tygde så jeg at øynene romsterte rundt i analyserende villfarelse. Han lette etter ord og han lette grundig. Han skulte bort på oss igjen, så på oss med vantro. Med ett følte jeg meg avkledd og naken. Men så stoppet han opp, lukket øynene og smattet varsomt. Han nikket svakt for seg selv og så på meg igjen. Dommen var klar.
Og med et blikk som var både skarpt og direkte, så han meg rett i øynene, mens han triumferende heiste restene av den fortsatt rykende lussekatten høyt til værs og utbrøt med fullt volum og begeistring i stemmen:
– “Dette er verdens BESTE lussekatter!”
Så brølte han ut i latter og tok oss begge i hånda, mens han fortsatte å mumse på lussekatten og hylle dens tilstedeværelse.
Og da tok det ikke lang tid før resten av lussekattene gikk samme skjebne i møte. De ble regelrett revet ut av hyllene, og innen ovnen var kald var kurven tom.
Heldigvis er Julebakeriet fullt av engasjerte, bakeglade bestemødre som raskt fyller opp hyllene igjen, slik at alle som kommer innom skal få smake både ferske bakervarer og en rykende kopp kaffe. Eller saft. Helt gratis!
Selv fikk jeg gleden av å møte og bake med helt fantastisk hyggelige Liv Gregersen Kongsten, som har bakt kaker i en mannsalder. Hva Liv ikke kan om matlaging er det ikke godt å kunne, og i dag fikk jeg en drøss med smarte tips til hvordan jeg kan ta mammas legendariske lussekatter til helt nye høyder.
Så muttern: Watch out 😉
Julebakeriet ligger i Pløens gate 2 i Oslo og er åpent ut uka. Alle som stikker innom får ikke bare en smakebit av julens mange fristelser, men også oppskriften, slik at man kan gjenskape den gode julestemningen hjemme. For den beste julestemningen lager man selv. Så stikk innom for å få deg en god dose julestemning helt gratis.
Det kan jeg love deg at varmer godt i vinterkulda 😉
Hvis du har lyst på oppskriften på verdens beste lussekatter allerede nå, finner du den her: Mammas magiske lussekatter.
Inne på Julebakeriet.no finner du også oppskrifter på en drøss andre julekaker, dessuten kan du være med i konkurransen om en KitchenAid-kjøkkenmaskin! Finn smakfulle oppskrifter, delta i konkurransen og la julegleden herje: –> Besøk Julebakeriet.no.
Og du, når du skal bake kaker i julen: Gå for Melange. Så kanskje du også ender opp med verdens beste lussekatter 😉
/ God jul!