hits

mat

Mmmmumsete høstkos på 1-2-3

Det er høst - hjemmekosens høytid, og det må selvfølgelig nytes til fulle. Enda er høsten så vidt i gang, men det er absolutt ingen grunn til å vente med kosen, så i kveld har vi laget en av høstens store slagere: Ovnsbakte epler med krem!

 

 

Dette er det perfekte tilbehøret til en tv-kveld i sofaen med ullpledd og hva som helst annet enn barne-tv på boksen. Før jeg fikk barn var jeg alltid veldig selektiv på hva jeg så på tv, men i disse dager tar jeg alt som ikke inneholder Fantorangen, Dora eller andre syngende bamser. Før ville jeg kjempet med nebb og klør mot å se Jakten på Kjærligheten, men nå er jeg fornøyd bare jeg får ligge i fred en halvtimes tid og mumse bakte epler med krem.

Enkelt er det også! Nå er jo ikke dette en typisk oppskriftsblogg, men når man kan lage noe digg og mumsete på 1-2-3, ja da er det verdt en rask gjennomgang.

 

Kortreiste, sjælplukka, norske høstepler - mums!

 

Men husk å ta ut kjernen ;-)

 

Oppskriften er improvisert og kan vel egentlig inneholde hva som helst, så lenge du har epler. Her er hvordan vi lager dem:

Ovnsbakte epler à la Mumsehjerte

4 epler

En neve mandler

En neve rosiner

Kanel

Et par klatter smør

Fløte

Stevia

Vaniljepulver

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180 grader.

  2. Hul ut eplene med en sånn eplekjernefjerner. Har du ikke en sånn kan du gå på med kniv også. Profftips: Kjernen kommer ut som en lang kolbe. Kutt av en bit av bunnen og bruk den som propp i bunnen av eplet, så renner ikke alt fyllet ut igjen.

  3. Sett de kjerneløse eplene i en ildfast form.

  4. Hakk opp mandler, bland med rosin og et dryss kanel og hell blandingen ned i eplene. Fyll nesten helt til toppen.

  5. Stapp en god klatt smør i toppen av hver eple, som et lokk over rosin/kanel/eple-blandingen.

  6. Profftips: Hvis det er igjen litt av fyllet, gnikk litt smør langs topplokket av eplet og dryss deretter gjenværende blanding over eplene, slik at det setter seg fast litt ekstra fyll her og der. Ekstra mumsete ;-)

  7. Et lite kaneldryss nå, så er du i mål.

  8. Inn i ovnen i 20-25 minutter.

  9. Når eplene er ferdig skal de være bakt, men ikke overkokt og kollapset. Hvordan vet du at de er ferdig? Det vet du ikke, men ta det på øyemål. Skallet skal ha sprukket opp, men om du titter inn i ovnen og ser en stør grøt av kaos ? da har det gått for langt. Det skal så vidt piple ut litt saft fra gjennom skallet ? oh lord, da snakker vi epletid!

  10. Pisk krem av kremfløte, et liiiite dryss vaniljepulver (ev. vaniljeessens) og et liiiite dryss stevia, typ en knivsegg.

  11. Sett eple på tallerken, klask på krem, ta på joggebukse, deis ned i sofaen, skru på tv-en og nyt høsten :-)

 

Ferdig preppet, klare for en tur i solarium :-)

 

/ Værsågod ;-)

* Følg Eplehjerte på Facebook *

Når pappa lager bannekaker

Jo da, du leste rett. For når pappa lager pannekaker, blir det gjerne et par bannekaker også.

Du vet, de som nekter å oppføre seg. Sprekker i panna, kaster seg over ripa og ut på kokeplata, deiser i gulvet, blir rå i midten eller brent overalt.

Vi snakker mye om at det er viktig å ikke banne så barna hører det og gå foran med et godt eksempel her hjemme, men når det kommer til pannekaker uten folkeskikk er jeg villig til å gjøre et unntak. Jeg blir så mektig irritert på de fordømte pannekakene som ikke bare kan oppføre seg som folk og gjøre akkurat det jeg vil.

Forlat bollen grasiøst via øse.

Entre pannen med et elegant svalestup.

Mediter rolig mens stekeskorpen dannes.

Vend deg så rundt uten dramatikk.

Takk for deg og forlat pannen uten dramatikk.

Ligg på tallerken og slapp av til det er din tur.

 

Sånn vil jeg at du skal se ut. Enkelt og greit.

 

Men neida!

Den første runden med pannekaker blir jo alltid bare helt katastrofe. De knekker opp, nekter å snu på seg og ender i bøtta med et stort f-ord.

Neste runde blir gjerne litt bedre, selv om de ofte tar rundt 2-3 timer på å steke ferdig uansett hvor mye jeg skrur på varmen.

Derfra og ut blir pannen varm som lava og hver eneste runde med røra er et kappløp mot klokka for å ikke brenne livskiten ut av pannekakene.

For hver gang man lager pannekaker blir det litt bedre og man vet man har lykkes når man klarer å lage flere pannekaker enn bannekaker.

 

Bilde fra min snapstory (pappahjerte)

 

Når det er sagt så finnes det jo lite som er mer kos enn å endelig sette seg til bords med en høy stabel pannekaker og nyte de med godt pålegg, godt selskap og en stor kopp kaffe.

Hvis du skulle være i markedet for noen superenkle, kjempegode og sunne pannekaker laget på få ingredienser, så skal du få det her :-)

 

Pappahjertes Bananaramapannakaka

Du trenger: (dobbel porsjon)

  • 10 egg
  • 2 bananer
  • 6 ss kokosmelk
  • 4 ss mandelmel
  • litt salt
  • litt kanel
  • 3 dråper vaniljeessens
  • 1 ts bakepulver


Slik gjør du:

  1. Bland alt sammen, gjerne med blender i en bolle.
  2. Stek. Jeg pleier å lage de som små lapper på typ 10 cm i diameter, ikke store vanlige pannekaker. Jeg liker heller litt kompakte små lapper jeg da.
  3. Husk at de første pannekake skal bli helt ødelagt og kastes i søplebøtta. Så kommer det et par gode, resten blir brent. Skal værra sånn.
  4. Nyt.
  5. Tips: Nytes gjerne med godt pålegg på, slik som f.eks hjemmelaget sjokoladepålegg, cocosa, brunost, syltetøy etc etc.

 

Presto!

 

Skulle det være spørsmål eller noe, bare hyl ut i kommentarfeltet :-)

Og husk: Øvelse gjør mester.

Når antall pannekaker overgår antall bannekaker har man lykkes ;-)


/ Enjoy!

* Følg Bannekakehjerte på Facebook *

Hjemmelaget sjokoladepålegg

Det er jo ingen hemmelighet at sjokolade er noe av det beste som finnes i verden.

Men det kjipe med sjokolade er at det har en tendens til å løpe rett fra munnen til hofta og bli der.

Og når man har barn i hus så vil man jo gjerne også at de skal få i seg litt annet enn bare sukkerbonanza fra morgen til kveld og da er det fint å komme opp med alternative løsninger på både barnas og de voksnes premisser.

Heldigvis er det KJEMPELETT å lage SUPERDIGG sjokoladepålegg selv!

 

 

Dette er jo ikke egentlig en matblogg, men i det siste har jeg fått veldig mange forespørsler etter oppskriften på et hjemmelaget sjokoladepålegg jeg har lagt ut noen bilder av blant annet på min Snapstory (følg mæ på snap: pappahjerte).

Og jeg er jo en folkets mann jeg, så her kommer min oppskrift på et hjemmelaget sjokoladepålegg helt uten sukker og kjipe tilsetningsstoffer.

Alt du trenger er et par enkle ingredienser og en food professor. Her, la meg vise deg.

 

Pappahjertes sjokoladepålegg

  • 200 gram hasselnøttkjerner (fås i alle butikker)

  • Melk, 2-4 dl (koks, ku, ris, havre, soya, mandel - bruk hva du vil. Eventuelt fløte)

  • 5-6 dadler
  • Vaniljeessens / Vaniljepulver

  • Ev. annen søtning og snask (rosin, tranebær, svisker, goojibær, kakaonibs, kokosmasse etc.)

  • Kakaopulver, ca. 3 ss (vanlig bakekakao, ikke O´boy / Nesquick)

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader, legg nøttene på et brett og stek i 6-7 minutter. Følg med så de ikke blir helt svarte.

  2. Kjøl ned nøttene noen minutter, før du legger de i et kjøkkenhåndkle og skrubber og rister til skallet preller av.

  3. Kjør hasselnøtter i food processor. Her må du kanskje stoppe den noen ganger og dra ned nøttene fra siden med en slikkepott, men etter noen minutter burde de oppføre seg. Kjør på helt til nøttene bli flytende! Ja, helt flytende. Det tar kanskje inntil 5 minutter-ish.

  4. Nå begynner det morsomme. Jeg har nemlig ingen eksakte mål for resten av prosessen! Men du skal altså spe på med melk og godsaker helt til du har funnet den perfekte smaken og konsistensen.

  5. Start med en god skvett melk, ca. 2-3 ss kakao og kast oppi dadler, bær og en liten dæsj vaniljepulver/-essens.

  6. Derfra og ut må du bare spe på med melk/fløte, kakaopulver og evt bær/vaniljeessens til du treffer smaken du er ute etter.

  7. Jeg vil tro jeg ender opp med å bruke ca. 3 dl melk og 3 ss kakaopulver. Pluss minus ;)

  8. Hvis du absolutt må kan du også ha i f.eks litt sukrin eller stevia, for å få en litt ekstra søt spiss på det.

  9. Jeg bruker helst kokosmelk eller fløte fordi det gir en ekstra god smak. Det kan selvfølgelig byttes ut med andre varianter, ikke vær så redd for fettet. Dette pålegget er ment for å mette godt med sunt og godt fett, uten å tilsette sukker, så kjør på med fløte hvis du liker smaken :-)

 

Og vips, på få minutter har du et uuuuutsøkt sjokoladepålegg som kommer til å stå til trampeklapp fra hele familien!

Denne oppskriften holder til en stor skål med pålegg som i kjøleskap og under plast holder seg i inntil en uke. Eller.. holdbarhetsdato har vel egentlig aldri kommet på tale så langt, den blir spist opp leeenge før det ;-)

Lurer du på noe, bare hyl ut i kommentarfeltet :-)

Sjokoladepålegget smaker for øvrig helt nyyyydelig på hjemmelagde bananpannekaker!

 

 

Oppskrift på helt utsøkte bananpannekaker..? Ja, det finner du her: --> Pappahjertes Bananaramapannakaka

 

/ Enjoy!

* Følg Sjokoladehjerte på Facebook *

Overraskende livrett for en 2-åring

Det er rart hvordan matvanene til en liten småttis hele tiden skal endre på seg og hvor vilkårlig det virker.

Da plutten tok steget fra å være en liten puppebebis til å starte med fast føde gikk det mye i brokkoli og tomat. Veldig mye faktisk. Han elsket det! Og med det følte vi oss selvfølgelig som verdens mest vellykkede foreldre. Uten å mase hadde klart å få vår lille pjokk til å like grønnsaker. 1000 foreldrepoeng!

 

Litt pasta, men mest grønnsaker for lille babypluttis

 

Så tenker man selvfølgelig at slik skal det være for alltid, men det kunne vel alle som har mer enn ett barn fortalt oss at ikke kom til å skje. Med små barn er det eneste konstante at alt er i endring ;-). Så da tok det selvfølgelig ikke lang tid før han forkastet brokkolien og la den for hat.

Det neste han fikk dilla på var sylteagurk og da skjønte vi at vi kanskje ikke var herre over hans smaksløker likevel. Akkurat nå er plutten inne i en veldig merkelig matfase av livet der han hovedsakelig er interessert i to ting: Frukt og sushi.

Ja... Litt usikker på hva som skjedde der, men uansett hva vi lager til ham til middag så spiser han ikke mer enn en liten tvangsbit eller to før han løper videre. Er det derimot sushi det er snakk om så kan han seriøst spise mer enn fattern hvis ingen stopper ham :)

 

Su-siiii ^_^

 

Itadakimasu!


Så nå er jeg egentlig bare spent på hva som venter bak neste hjørnet. I dag er det frukt og sushi, men hva blir det neste? Snakker vi pinnekjøtt til middag og prim til kvelds? Eller hvorfor ikke fårikål og napoleonskake? Uansett hva det blir så blir det vel uansett ikke hva jeg tror det blir ;-)

 

/ Takk for maten

* Følg Pappahjerte på Facebook *

Pappa lager sjokoladepålegg!

Sunt sjokoladepålegg høres like sannsynlig ut som en snill terrorist, men det har seg altså slik at jeg på mirakuløst vis har improvisert meg frem til en oppskrift på sjokoladepålegg som både er enkel, sukkerfri, kjempesunn og superdigg! Det høres nok litt i overkant bra ut, men det er det ikke. Alt du trenger er 5 ingredienser, 1 food processor og et sett med tenner som løper i vann.

Ingredienser:

200 gram mandler

ca. 1 dl rismelk (bruk gjerne Rice Dream som har en litt søt smak)

2 ss kakao

½ ts Stevia

en klype salt

Fremgangsmåten er så enkel som 1-2-3:

  1. Hell mandler i food processor og kvern i vei. Her kan det være greit å ta et råd fra vår gode venn Axl Rose: All we need is just a little patience! Dette kommer nemlig til å ta litt tid. Du må regne med å stoppe opp maskinen ca. hvert 30 sekund for å dytte mandelmasse ned fra sidene, men hold på i 10-15 minutter og du vil ende opp med mandelsmør!
  2. Sleng i 2 ss kakao, max. ½ ts Stevia og en klype salt, samt max ¾ dl rismelk. Det kan være lurt å holde igjen litt på ingrediensene og heller smake til litt underveis. Fyr opp processoren og se hvordan pålegget blir til foran øynene på deg!
  3. Hell over i egnet skål og voilà!

[gallery type="rectangular" ids="4780,4781,4782,4783,4784,4785,4786,4787"]

 

Dette pålegget er stappfullt av nøtter og kakao, som hver seg er kjempesunne saker og rismelk er ikke så hakkandes gæli det heller. Pålegget gjør seg utmerket på brødskiver, i lompe, på kjeks eller rett og slett bare "au naturel" ;)

Siden pålegget hovedsakelig består av finmalte mandler, smaker det faktisk marsipan av herligheten, så pålegget kan utvilsomt sikkert også brukes som kakefyll etc.

Lykke til og kos deg, du glade kakemoms :)

Norske blogger   Follow on Bloglovin        Bloggist.no - Toppliste for bloggereBloggist.no - Toppliste for bloggere