hits

jul

Juleverksted for én

Så var dagen endelig kommet!

I går kveld snek jeg meg opp på kryploftet og manøvrerte meg gjennom en trang labyrint av gamle vannrensere, påskepynt og VHS-filmer, før jeg til slutt nådde kassen med julepakkestæsj.

Etter det som føltes som en fødsel i revers, klarte jeg å åle meg ut igjen og tok fatt på årets aller første juleverksted. Det føles i overkant tidlig, siden det fortsatt er grønt og varmt ute, men for å løse litt logistikk-utfordringer må jeg sende av gårde første runde med gaver allerede i dag. Og uansett: I morgen er det rakkern tute meg første søndag i advent, så absolutt innafor å tjuvstarte litt ;-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En julemann i det fjerne, jeg må begynne å nærme meg.

 

Så mens Christina holdt på med andre ting, rigget jeg meg til med julegaver, pakketråd, julekort, pepperkaker og julemusikk. Og det ble rett så trivelig, skal jeg si deg! Høre litt, pakke litt, klippe litt - juleparty for én! Og brått var både gummiburgere, sinte fugler og andre hemmeligheter pakket i papir og pyntet til fest.

Og når vi først er inne på det: I kveld skal vi faktisk på årets første julemiddag, og jeg gleder meg så veldig veldig veldig! For i dag skal vi ha det som har blitt mine soleklare favoritt på julematfronten! Gudenes måltid. Mat en konge verdig.

I snart et helt år har jeg gått og telt ned til denne dagen, og nå som den første julepynten er på plass, og de første sangene er spilt og jeg sitter her og gleder meg, føles det litt som julaften allerede, haha!

Hva vi skal spise? Du kan jo gjette, så sees vi i kveld ;-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noen som kan glede seg til ei litta bonusburger i år :-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Og noen får pluttens favorittfilm fra i år :)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det jobbes x-)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eldste trikset i boka ;)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boom! Første forsendelse klare for sleden :-)

 

/ God ju... nei, det var kanskje litt i overkant tidlig ;)

* Følg Pakkehjerte på Facebook *

Julekalenderens bakside

Julekalender er en magisk ting, men den har også en ganske kjip bakside.

For i 24 dager i strekk har plutten våknet opp til en liten overraskelse hver eneste dag. En liten sjokoladebit, to vitaminløver og en luke i skrapekalenderen. Men nå.. ingenting. Da er det kanskje ikke så rart at han blir litt muggen og føler seg forfordelt. Hva skjedde? Hvor ble kalenderen av?

 

Fast rutine: 1 kalendersjokkis, 2 løver og P7 Klem på radioen.

 

Å prøve å forklare en 2-åring at julekalenderen selvfølgelig bare gjelder frem til julaften viser seg å ikke være så lett. Spesielt ikke siden han spør etter kalenderen som det første han gjør om morgenen, lenge før fattern har våknet opp og klarer å stable sammen ord på en fornuftig måte.

- Øøh, hvor det har blitt av kalenderen..? Jo, det skal jeg si deg. Julaften har jo vært allerede. Du husker når du fikk masse pakker som lå under juletreet? Det var liksom julaften da og etter den er det ikke mer kalender. Sånn er det bare.

Av den forklaringen var det nøyaktig 0 antall ord som gikk inn. Igjen, han er fortsatt 2 år. Så hva gjør man da? Når en liten plutt står der med kjempeskuffede øyne og lurer på hvor kalenderen har blitt av? I teorien kan man vel sikkert bare si "Vel vel Kjell, that´s life" og bevege seg videre, men ønsker jeg å ta den kampen i dag? Vil jeg egentlig skuffe en liten plutt med busete hår, trøtt øyne og bamsepysj?

Jeg vet at vi har noe småsnop i skapet og det er romjul. Vi skal bare kose oss hjemme i hele dag med lek og moro, fyr i peisen og grøt. Gidder jeg egentlig stå på prinsippene og gjøre dagen et lite hakk kjipere og kanskje risikere litt trassgråting på morgenkvisten?

... eeeller kjøper jeg meg litt tid ved at det plutselig helt magisk dukker opp en liten godtekladd i kalenderen igjen?

 La romjul være romjul. Livets harde realiteter blir det mer enn nok tid til senere.

 

Nei jøsses, se hva som plutselig dukket opp! Nissen altså ... fin fyr.

 

/ God jul!

* Følg Pappahjerte på Facebook *

Årets slappeste dag

Jeg ønsker herved å legge inn en formell stemme på 1. juledag som årets desidert minst produktive dag. Det er en dag da selv hunden vurderer å begynne med pottetrening for å slippe å gå ut på tur. En dag for å sitte og glo i skjermen, fyre i peisen og bo i joggebuksa.

Da jeg sto opp i dag så jeg en kis som var ute og jogget. Kjente at det gjorde meg en anelse irritert. Hadde lyst til å kjøre etter ham og gi ham et gult kort for usportslig oppførsel.

På 1. juledag skal joggeskoene stå og livet skal nytes slik:

 

That´s ma boy :)

 

Eller eventuelt slik (tusen takk til frua som "sier fra" før hun tar bilder og legger dem ut på nettet ...)

 


Men etter en rask power nap er fattern klar for fight igjen og på dager som dette er det faktisk suverent å ha barn, for de har fått mange nye leker som de kribler etter å få prøve og ALT er spennende. Og da flyr timene i vei på en dag som ellers ville sneglet seg av gårde som en skilpadde i motbakke.

I dag har jeg blant annet fått gleden av å skru opp et kliss nytt lekekjøkken, laget plastelinafigurer, kjøpt druer fra pluttens dagligvarehandel (fått seg kasseapparat) og selvfølgelig lekt med en av årets høydare på gavefronten: En bæsj.

 

Tjena!

 

Og hvis du lurer: Nei, man trenger ikke å være 2 år for å kunne ha det moro med lekebæsj. 33 år funker like bra. Hvis du synes det var en litt sær gave, se hva vi fikk av Christinas tante:

 

En stygg vase, fruktkniver formet som en ananas og en skranglete lysestake.
Og nei, New York-bildet er absolutt ikke inkludert ;-)

 

Det skal sies at nevnte tante (og onkel) fikk matchende, syngende Justin Bieber-tannbørster av oss :-D

Og forresten, til dere som husker innlegget Ukas krangel - På sengekanten, der frua og jeg kranglet om bruk av mobil på sengekanten... Vel, det blir det slutt på nå! Her er en av mine gaver til frua i år:

 

Jasså, så du liker Ken Follett? Vær så god, ta 3000 sider med Ken. Sees neste år.


Men nuh får det være nok for i dag, det er 1. juledag tross alt. Så da får jeg gå tilbake til det jeg drev med før jeg satt meg til å blogge, så snakkes vi i morgen.

 / Hu hei, nå er det jul :-)

* Følg Julehjerte på Facebook *

Når fattern hugger juletre

I alle år har jeg drømt om å starte en ny tradisjon med å ta sagen over skulderen og luske meg ut som en tyv i natten og rappe et juletre fra moder jord. Det er liksom noe forlokkende med tanken om å skjære ned sitt eget tre.

Og i år fikk jeg endelig muligheten! Og som en skikkelig bonus: På vaskekte lovlig vis! Jeg fant nemlig ut at det ligger en gård ikke så langt unna der jeg bor, nærmere bestemt Håkestad Gård, aka Larvik Pyntegrønt, der man kan stikke innom, få utlevert en sag og gå på trejakt i deres egne juletrerekker. Herregud, for et genialt konsept!


Mysigt.

 

Lille Røde Traktor! #starstruckEt innslag av perlemor legger så absolutt ingen demper på stemningen.

 

Så med sagen på skulderen og plutten på slep la vi på vei ut i åkeren. Fee fi fo fum, her skarre sages!

 

Nu jävlar.


HMS-ansvarlig ser en annen vei mens treet møter sin skjebne.

 

Job done! Stolt over hva kontorfingrene har utrettet.

 

Og med det er juletreet på plass, lukten av gran fyller stua og gaver er pent plassert under treet. Så da kan julestemningen virkelig komme. Ingen som har vaska golvet her i dag, men det ække så farlig. Kakaoen smaker like godt okke som :-)

 

Godt i gang med å pønte tre

 

Yiiiiha, i morgen er selve dagen :-) Bare noen timer igjen nå, så er det kakao til frokost, med julekake, morgengaver og Tre nøtter til Askepott! Å herregud som jeg gleder meg! Kjenner jeg blir 12 år gammel hver eneste lille julaften og det er bare helt rått. Kommer ikke til å få sove ett sekund i natt, men det gjør ingenting. Det er juuuul!

 

 

/ high five!

* Følg Julehjerte på Facebook *

Julen som ble ødelagt

Julen som skulle bli så bra ble plutselig ødelagt. Og vipps var juleaften blitt til årets verste dag.

Jeg satt her en kveld og hørte på litt ymse julemusikk da jeg plutselig ble sittende og høre på teksten i "Christmas could have been good" av Mandio Diao. Sangen handler om en jul som kunne blitt så bra, men som blir ødelagt av noe som gjør juleaften til årets aller verste dag.

"Your mummy´s crying loud. Daddy´s decorating the wall and the christmas tree. It´s the worst of days, so you lay down in your bed.

Oh, christmas could have been good."

Teksten handler kort fortalt om en far som drikker seg full på juleaften og ødelegger julen for hele familien. Om knuste forventninger og håp om en jul som skulle bli så bra, men som til slutt blir et mareritt.

 

 

Det verste er: det skal ikke så mye til. Vi vet alle hva alkohol gjør med kroppen. Den gjør deg utilregnelig og annerledes. Det handler ikke nødvendigvis om å drikke seg full, for man endrer seg helt ubevisst, om enn bare en liten smule, etter bare noen slurker. Begynner å oppføre seg annerledes, te seg annerledes, snakke annerledes. Selv om man kanskje ikke plukker det opp selv, så er det andre som gjør det. Barn plukker opp sånt.

Det trenger ikke være snakk om å spy ned veggene, men la oss ikke være skinnhellige når vi snakker om alkohol. Jeg vet at ingen liker å innrømme dette, men der det finnes alkohol finnes det rus og der det finnes rus finnes det et spillerom for feilskjær. Veldig sjelden ser man to edru mennesker havne i slåsskamp i en taxikø klokken tre om natten, la oss i hvert fall erkjenne såpass.

Selvfølgelig skal det være lov å ta seg et glass rødvin og kose seg, men litt kan fort bli litt for mye, spesielt i julen. Jeg vet at dette er et sårt tema, men jeg synes ikke vi skal unngå å prate om elefanten i rommet bare fordi det er litt ubehagelig. Såpass skylder vi våre barn.

 Selv kan jeg kun huske å ha sett muttern og fattern lett brisne én gang i løpet av barndommen. Vi var i Frankrike på sommerferie og jeg og min storesøster hadde tilbrakt kvelden i leiligheten til farmor og farfar, mens mamma og pappa var ute og nøt en bedre middag. Og vin. Jeg husker veldig godt den lille spaserturen tilbake til vår egen leilighet da de hentet oss på kvelden.. Mamma og pappa holdt oss i hendene, vi pratet og lo, men noe var annerledes. Ikke feil på noen som helst måte, men likevel. Annerledes.

Denne helt uskyldige episoden har brent seg fast i minnet, ikke som noe negativt, men som et øyeblikk av forvirrende usikkerhet. Og når jeg ikke klarer å glemme noe så jovialt som dette, hvordan må det føles for et barn når pappa plutselig river ned juletreet på juleaften mens mamma gråter på sofaen? Noen sjanse for at man glemmer det med det første? Neppe.

Ja vel, så er terskelen ganske høy for at man river ned juletreet, men hva med en unødvendig liten krangel mellom mor og far? Hva med litt for høy latter? Hva med en juleklem som stinker av alkohol? Barna merker sånt så mye bedre enn oss.

Selv kan jeg merke det på hunden allerede etter en øl eller to. Det er så rart, for han fanger det opp lenge før jeg egentlig tenker over at jeg har drukket noe selv. Plutselig vil han ikke kose med meg og legger seg heller i kurven. Men jeg er jo i knallhumør! Jeg vil jo bare kose! Men det er som at han plutselig ikke forstår meg lenger. Eller er det jeg som ikke forstår ham? For han lukter det, føler det, vet det. Noe er annerledes. Ikke farlig, bare ukjent og annerledes. Det gjør ham usikker og det liker han ikke. Det gjør ikke barn heller.

 

 

Og i julen kan det lett gå over styr. Det handler ikke nødvendigvis om å drikke seg snydens, for litt for mye trenger ikke være mye. Noe er annerledes. Resten av året tar man kanskje bare et rolig glass rødvin her og der, og det er selvfølgelig helt greit, men i julen trappes alt av inntak opp og det skal ikke mye akevitt til før kroppen og fornuften takker for seg.

Jeg sier ikke at man ikke skal drikke i julen, jeg vifter ikke med avholdsflagget og retter pekefingre, jeg ønsker bare at man tenker seg om en gang eller to før man bøtter innpå både øl og akevitt til julematen. Man vet aldri hva barna føler når de sitter på den andre enden av bordet eller når de våkner midt på natten og trenger en trøstende kos.

En liten akevitt kan være én akevitt for mye. Kanskje ikke for en selv, men for en som bak lukkede øyne får julen ødelagt.

 

"Daddy´s here again. He´s got his anger and way to drunk to speak, so he can´tunderstand your misery at all. It´s the worst of days and we hope that it fades away.

Oh, christmas could have been good."

 

 

/ Til ettertanke

* Følg Pappahjerte på Facebook *

Topp 5: Norske og rare julesanger

Hvem får æren av å hente hjem edelt metall for den aller beste norske julesangen? Bli med, så får du se. Vi følger opp gårsdagens oversikt over beste og verste julesanger, med de fem beste norske og rare julesangene. Jeg må ærling innrømme at det var utrolig vanskelig å kun plukke ut fem norske julesanger til denne lista, for det finnes sååå mye bra å ta av.

Det føltes nesten som landssvik å ikke ha med Prøysen på lista, men dette skal jo ikke være folkets favoritter heller, så da får det heller bare stå sin prøve. Sorry, Alf. Nok om det, nu kör vi!

 

 

Topp 5: Norske julesanger

 

5. plass: Home for christmas - Maria Mena

Skal ikke si at jeg er noen svoren Mena-fan sånn ellers, men denne sangen treffer meg midt i gørra. Kan også ha noe å gjøre med at denne sangen kom ut for fire år siden, akkurat den julen da jeg og frua var helt i startgropa og alt var bare sommerfugler <3

 

4. plass: En stjerne skinner i natt - Oslo Gospel Choir

Det blir liksom ikke helt jul uten en skikkelig korsang og denne herligheten gjør meg myk og varm og klar for jul.

 

3. plass: Vårres Jul - Hans Rotmo

Det er noe med denne sangen som meg til å drømme om kanefart i trolsk norsk vinterlandskap med fullmånen i taket og snø som henger tungt på trærne. Absolutt en av de aller koseligste norske julelåtene.

 

2. plass: Upp gledjest alle, gledjest no - Odd & Sissel

Odd og Sissel, kan det egentlig bli norskere? Felespill, to syngende nasjonalikon, dialekter som møtes og en stor bøtte juleklisjeer. Kan det bli bedre? Det blir som å spise en brødskive med brunost og drikke melk rett fra kartongen mens man klager over naboen som tror han er noe (ref. jantelov). Favorittøyeblikk: 44 sekunder uti. Hør stemmen til Sissel som triller og kjenn julen komme rullende etter.

 

1. plass: Eit barn er født i Betlehem - Bukkene Bruse

Advarsel: Dette er en skikkelig raring av en låt. Hvis du ikke har hørt den før vil du helt sikkert ikke like den på første forsøk. Men gi den litt tid. Gi det et par forsøk til. Den vokser på deg. Det som gjør denne sangen så enestående er ikke bare bruken av hardingfele eller at teksten er tonesatt av en melodi fra Sunnmøre, men vokalist Arve Moen Bergsets helt særegne syngemåte kalt kveding.

Musikkvideoen er ikke stort å skryte av, men gi den et par sjanser. Gjerne til julegavepakking eller når resten av huset sover og du sitter i sofaen med stor kopp julete. Før eller siden vil den krype inn under huden på deg og da vil du elske den. Det gjør i hvert fall jeg. Det blir rett og slett ikke jul uten. Så tusen takk nok en gang til muttern og fattern som har fylt meg med rare juletradisjoner oppigjennom ;-)

Men nå, la oss hoppe over til noen litt alternative julehits. Her finner vi en liten godtepose av hits og rariteter. Kanskje en ny favoritt du ikke har hørt før?

 Topp 5: Alternative julesanger

 

5. plass: Christmas lights - Coldplay

Hatten av for et kommerst popband for å klare å lage en julelåt helt uten bismak!Coldplay altså. På sitt beste er de fantastiske, på sitt verste er de en anelse irriterende. Men dette er julemagi i en liten pakke. Må jo bare elske det pianospillet som danser seg rett inn i hjertet.

 

4. plass: Staysmann & Lazz - Se så glad nissen er

Denne fjasete tøysesangen snek seg inn på julelista vår i fjor da vi danset rundt på kjøkkenet med plutten i armene. Og sånn kommer man seg inn i folks julearkiver. En lystig gladlåt med en morsom tekst og selv om dette absolutt ikke er stor kunst, så funker det fint med en mini i armene. Prøv selv :)

 

3. plass: The Killers - Happy birthday Guadalupe!

Denne hørte første gang her for noen uker siden, men jeg digger den! Skikkelig gladlåt som inviterer til fest og moro. Og den magiske stemmen til Brandon Flowers er jo grunn nok til å elske denne sangen.

 

2. plass: Radioresepsjonen - God jul

Oh yes, det stemmer. Julelåta til Tore Sagen som startet som gjøn har sunget seg rett inn i mitt julehjerte. Det er noe med den koselige starten og strofer som "en kjeft med gløgg" som jeg ikke klarer å si nei til.

 

1. plass: Mando Diao - Christmas could have been good

Ikke alle julesanger trenger å handle om snømenn og jesus og lykke og glede. Denne handler om at julen kanskje ikke nødvendigvis blir like bra for alle. En sår og nydelig sang fra Mando Diao, et av mine absolutte favorittband fra söta bror. Trist tekst til tross, en viktig påminner om å ta vare på de som står en nærmest i julen.

 

BONUSLÅT!!

Jeg MÅTTE bare ha med denne fantastiske gladlåta. Samtidig vil jeg også benytte anledningen til å hilse til min neste eldste bror som haaater denne sangen. Sorry bro, men papen har kommet for å bli! :-D

 

Da ska bli andre boller når papen kjem heim - Salhuskvintetten

 

Dett var dett, folkens. Legg gjerne igjen navn på din favorittsang eller sleng igjen en link i kommentarfeltet :-)

 

/ papen kjem heim!

* Følg Pappahjerte på Facebook *

Topp 5: Beste og verste julesanger

En skikkelig god julesang kan smake søtere enn den deiligste gløgg, men en dårlig julelåt kan ødelegge jula mer enn et flyvende reinsdyr med magesjau.

Derfor ønsker jeg å presentere mine fem favorittsanger på julefronten, men også de fem mest ødeleggende julesangene. Kan jo ikke bare vise frem kremen heller, må ta med medaljens bakside. Litt som yin og yang det der.

Så derfor, uten videre introduksjon eller unødvendig tomprat, her får dere mine kandidater for de fem beste og verste julesangene. Vi starter med de verste ;-)

 

 

TOPP 5: VERSTE JULESANGER

 

5. plass: Oh holy night - Christina Aguilera

Oh Holy Night er absolutt en av mine julefavoritter, men denne versjonen kan få tærne til å krølle seg i frustrasjon. Hvorfor må amerikanere alltid kjøre på med vokalonani og overdrevne mengder av alt? Christina har i utgangspunktet en flott stemme, men denne versjonen er bare for mye smør på flesk på bacon.


4. plass: All I want for christmas is my two front teeth - Spike Jones

Sangen høres søt ut helt på starten, men etter 3 sekunder er man lei både stemmen og plystringen. Fra der og ut er det bare en kamp om å ikke hive radioen ut av vinduet. Denne var sikkert hysterisk og nyskapende da den ble produsert på 40-tallet, men i mine øyne har den tålt tidens tann akkurat like godt som en åpnet kartong med melk.

 

3. plass: Wonderful Christmas time - Paul McCartney

Paul McCartney... På sitt beste er han et geni, men på sitt verste lager han ting som dette. For en stor Beatles-fan blir dette som å høre Mozart fremført på elgitar. På danskebåten. På julebord. Etter midnatt.

 

2. plass: Last christmas - Whigfield

Da jeg begynte på denne listen hadde jeg aldri trodd at Wham IKKE skulle dukke opp på listen, men Whigfield klarte faktisk å snappe fra dem plassen med denne hårreisende coverlåten fra 90-tallet. Hvis ikke George Michael har saksøkt henne for usportslig oppførsel forstår jeg ingenting.

 

1. plass: The Christmas shoes - Newsong

Å du hellige amerikaner, dette blir for svulstig! Sangen handler altså om en liten gutt som skal kjøpe sko til moren sin til jul (tnååååååh!) fordi hun er døende (hva sa?) og han ønsker at hun skal se bra ut i tilfelle hun møter Jesus (les: parkere tøflene) i løpet av kvelden. Vokalisten gir så pengene til gutten og blir så fornøyd med seg selv at han tar det som et tegn fra Gud om at vi alle må huske hva julen handler om...

Det høres kanskje en anelse poetisk ut, men hele pakken ender bare opp som et krampeaktig forsøk på å kapre ALT av julestemning, sympati og kristen nestekjærlighet i en og samme pakke. Sangen gir deg et overflødighetshorn av svulstigheter og føles som å spise 24 kokosboller på rappen. Fysj.

Hvis du virkelig ønsker en godbit skal du derimot se Patton Oswalts hysterisk morsomme analyse av nevnte "Christmas Shoes". Fikk meg til å le meg fillete i hvert fall. Sjekk ut Patton Oswalt - Christmas shoes.

 

Nei uff, dette ble tøft for øret. Stakkars nissefar ligger helt sikkert og vrir seg på Nordpolen, så rist av deg alle uhumskhetene og gjør deg klar for fem vakre sanger som ringer julen rett inn i sofakroken.

 TOPP 5: BESTE JULESANGER

 

5. plass: Holly jolly christmas - Michael Bublé

Michael Bublé, hva gjør du her?! Jeg liker deg jo ikke engang. Jeg kan ikke utstå 99 % av musikken du lager. Men akkurat denne lystige julecoveren sitter rett i fletta! Man må jo bare bli glad av denne lekne versjonen av sangen. Du hører at han er glad når han synger og det smitter over. Vel blåst, Michael!

 

4. plass: Walking in the air - Film: The snowman

Åh, du magiske julestemning. Denne sangen har blitt umåtelig populær de seneste årene og det med rette. Sett resten av verden på pause, skru på lyden og nyt denne fantastisk vakre perlen av en julesang og den fortryllende stemmen som knuger seg rett til hjertet.

 

3. plass: Feliz Navidad - Boney M

Denne sangen er egentlig bare 98 % rar og 1 % klein og 1 % julerelatert, men jeg har vokst opp med denne sangen. Muttern har alltid pumpet juleplata til Boney M hjemme i huset mens hun stekte medisterkaker og svinset rundt på kjøkkenet og denne sangen gir meg de beste juleassosiasjoner i verden. I love it! Feliz navidad!

 

2. plass: Pie Jesu - Andrew

Pie Jesu er en magisk julesang. Hadde egentlig tenkt til å gå for en video med Sølvguttene eller Sissel Kyrkjebrøl, men denne versjonen fra Britain´s got talent er bare så sår og nydelig at jeg måtte gå for den. Hvis du ikke har sett den før: Klikk! Du kommer til å få en tåre i øyekroken, jeg lover.

 

1 plass: Oh holy night - Home alone

Ingen over, ingen ved siden. Uten O holy night kan jula bare gå hjem. Og akkurat denne versjonen er hentet fra en av tidenes beste julefilmer, Home Alone 1, så da får man dobbelt opp av både julestemning og frysninger. Sukk. Så vakkert. Alltid skal hårene i nakken reise seg i refrenget.

 

That´s it, folks! Så, er du enig/uenig? Noen jeg helt har oversett? Legg gjerne igjen navn på sang eller link i kommentarfeltet.

MEN DU: Mens jeg jobbet med å komme opp med alle disse sangene kom jeg over veldig mange andre som jeg også ønsket å ta med. Derfor har jeg også laget en liste over mine norske julefavoritter, samt fem julesanger som er litt ... annerledes. Kunne det vært interessant med nye lister i morgen? I så fall, gi meg et pip i kommentarfeltet :)

 

/ laaaast christmas I gave ju maj haaart

* Følg Pappahjerte på Facebook *

Topp 5 julefilmer

Julen er en tid for kos og tradisjoner, og få ting er mer kos enn å synke ned i sofaen med en god julefilm. Her er mine topp 5 julefilmfavoritter.

 

5. plass: The Holiday

Ok da, så er kanskje The Holiday litt rar og inneholder veldig mye særs suspekt produktplassering og er urklissete med sitt plott om de to damene som bytter liv for en liten stund og dermed ender opp med å bli viklet inn i den andres hverdag, men så er den også veldig underholdende og søt. Dette er en av de få filmene der jeg faktisk liker Cameron Diaz sine rariteter og overdrevne ansiktsuttrykk. Og selv en heterofil mann kan se at Jude Law er så søt i denne filmen at man kan få hull i tennene av mindre.

 

For vi er lite mække søte da! (bilde: Schmoesknow.com)

 

Så er det også noe artig over tanken om å bytte liv med noen for en periode. Hvordan ville det sett ut? Slik som i The Holiday? Helt sikkert ikke, men uansett en søt og artig film for sofakos og høy tøffelføring.

Favorittøyeblikk: Når man endelig får møte damene til Jude. Da skjelver det godt i leppa gitt. Sier ikke mer.

 

4. plass: Love actually

I Love Actually møter vi en bråte par og personer som alle har hver sine kjærlighetshistorier som på en fiffig måte blir vevd sammen.

I hovedrollene finner vi et overflødighetshorn av kjente skuespillere, deriblant Hugh Grant. Og bare DER sier det seg jo selv at filmen er bra, for hvem klarer vel å si nei til den gutteaktige sjarmen hans der han nærmest hypnotiserer seg inn under huden på deg med beklagende øyne som en Spaniel som har tisset på teppet og en luftig manke som manen på en engelsk fullblodshest i fullt firsprang.

 

Som en valp man bare må ta med hjem (bilde: popsugar.com)

 

Det kanskje spesielt besnærende med denne filmen er at det ikke ender godt for alle parene, slik man kanskje skulle tro i slik en klissete komedie. Men sånn er det jo i livet også, kanskje er det også derfor denne filmen funker så bra. Man blir sittende å heie på kjærligheten fra sofakroken, le litt, snufse litt, kose seg. Og selvfølgelig må vi ikke glemme den lille, men helt geniale gjesteopptredenen fra Rowan Atkinson som ekstravagant gaveinnpakker.

Favorittøyeblikk: Det kleine men veldig søte opplegget med kassettspilleren og snakkekortene. Oh lord. #mannetårer

 

3. plass: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Denne lille kortfilmen er en sann klassiker og en familietradisjon som lever videre. Den går på juleaften hvert år og i alle år har den samlet vår familie foran skjermen. Der sitter vi og gjenforteller stort sett hver eneste replikk mens vi ler og koser oss. Da er julen endelig skikkelig i gang!

 

Nu är det jul! (bilde: nrk.no)

 

Den fantastiske animerte kortfilmen handler om en svensk gutt som inspirert av Robin Hood tar pakker fra de rike i samfunnet og gir de videre til de fattige. Det hele blir selvfølgelig masse forviklinger og mye moro. 23 minutter som sender julestemningen rett til tops.

Favorittøyeblikk: Han kisen som får serviettringer tredd på nesen av sine barn.

 

2. plass: Home Alone 1

Ingen jul uten Home Alone 1. Basta. Hvis jeg ikke rekker å se denne før jul så kan du egentlig bare ringe Sølvguttene og avlyse hele sulamitten. Jeg må ha min faste årlige dose av Macaulay Culkin som plutselig befinner seg hjemme alene og må gjøre alt han kan for å overleve i et hus som kveld etter kveld blir angrepet av to særs sjuskete innbruddstyver.

Favorittøyeblikk: Når Marv får en edderkopp plantet på nesa. Å herregud, det skriket er fantastisk. Og selvfølgelig når koret synger "O holy night" i kirken. Får frysninger bare av tanken.

 

I made my family disappear? (bilde: Stillstile.com)

 

1. plass: Tre nøtter til Askepott

Popelkuuuu!! Jeg har kun én gjenlevende juletradisjon jeg. NRK1 kl. 11.00 på juleaften. Ingen arbeidsoppgaver, ingen under, ingen snømåking, ingen kirke, ingen noe som helst. Om Harald selv hadde stått skulder til skulder med Erna på døra og formanet meg om å bli med ut på snøballkrig, hadde jeg smelt døra i fleisen på dem. Ingenting går mellom Askepott og meg. Telefonen slås på lydløs, verden settes på pause og julen nytes i fulle drag. Tri orisky pro Popelku nytes aller best med noen skiver julekake og brunost, samt en stor kopp kakao med krem.

 

Seriøst, det var hesten som prompet, jeg lover. (bilde: nrk.no)

 

Favorittøyeblikk: Musikken, bandet på slottet, voice-over-stemmen, de hårreisende kostymene, bøttesveisen til prinsen og den snøfilla som skyter til værs fra hoven til den ene hesten helt på slutten. Da er det jul.

Vi starter allerede i kveld med årets julefilmer, så er vi helt sikre å komme i mål med alle. Så sorry Stian Blipp, men i kveld når du ikke Macaulay Culkin til knærne.

Hvilken julefilm er din favoritt som du absolutt se hvert eneste år?

 

/ Goood jul!

* Følg Pappahjerte på Facebook *

Julekort, en saga blott?

Så var det den tiden av året igjen. I 11 måneder har man hatt god tid på seg til å jobbe med julekort, men nå har desember bykset frem og vipps så har man plutselig dårlig tid igjen.

Og det er samme fella hvert år. Jeg tenker "Aah, det er fortsatt leeenge igjen til juleaften. Jeg har all tid i verden", men så går det noen dager og jeg innser at fristen for å sende ting med posten er en god uke før jul. Dessuten må kortet lages og før kortet kan lages må bilder tas. Det skal kommes opp med en fjong tekst, det skal innhentes adresser, det skal kjøpes frimerker, konvolutter og vipps så er hele bøtteballetten i gang.

 

KUTT! Hånd i bildet ...


Det ironiske her er at man er så opptatt av hvem man skal sende til, men så husker man ikke egentlig om man pleier å få julekort fra dem. Familie, nære venner og litt slekt, det pleier å gjøre susen. Men søren, hva med naboen vi fikk fra i fjor? Og burde man sendt julekort til jordmødrene på sykehuset? Og hvorfor ikke til jobben? Plutselig sitter man der med en liste lengre enn et parti sjakk.

Misforstå meg rett, jeg synes det er kjempehyggelig å få julekort, jeg bare liker ikke alt stresset med å sende ut mine egne. Spesielt siden barna i familien ser ut til å sky juleeffekter som pesten. Fjorårets julekort tok en liten evighet å få på plass og til slutt var det egentlig bare Teo som gadd å bli med.

 

KUTT! Hund i bildet ...

 

Og hele konseptet med julekort er vel litt utdatert uansett. Via sosiale medier vet man jo stort sett hva alle gjør til alle døgnets tider hele året uansett, så trenger man egentlig julekort for å få det hele oppsummert en gang til? Er det virkelig interessant å vite hva tante Aud spiser til lunsj?

Tiden det tar å lage disse kortene og prisen det koster å sende dem med posten, er det egentlig verdt det? Det finnes sikkert de som setter pris på å bruke time etter time på å lage julekort og har dem klar allerede i midten av oktober, men jeg er ikke en av dem.

De aller fleste julekort er uansett bare et dårlig kamuflert påskudd for å snikskryte til venner og bekjente. Julekort burde egentlig bare hete "se så flinke vi er"-kort.

Derfor har jeg i år satt en strek. Eller egentlig ikke, men jeg går for en annen variant. En moderne løsning for moderne tider, istedenfor å sortere hvilke venner som får kort og hvilke vi holder ute i kulda, istedenfor å betale tusenvis av kroner i frimerker og konvolutter, istedenfor å stresse på seg flass og hjerteflimmer.

I år får alle julekort! Og da mener jeg alle. Hele Norges befolkning. Julekortet vil dukke opp her på bloggen i løpet av en uke eller to og vil inneholde alt et godt julekort skal: Nødrim, snikskryt, et artig bilde og en dårlig tegning av julenissen.

 Og det beste med julekortet er selvfølgelig at du ikke trenger ikke å sende et tilbake! Jeg setter selvfølgelig stor pris på om du vil legge igjen litt snikskryt i kommentarfeltet, men du må ikke om du ikke føler for det.

Klassisk vinn-vinn-situasjon spør du meg. Jeg slipper å poste brev, du slipper å poste brev, postmannen slipper å bære på seg prolaps og mindre emballasje går til spille.

Bra for miljøet, hjerterytmen og julefreden ;-)

 

/ God jul!

* Følg Pappahjerte på Facebook *

Dagen etter dagen

Å våkne opp til første juledag har alltid vært en slags livets fyllesyke. Man ramler til sengs etter en juleaften full av festmat, festligheter og gavebonanza, men så våkner man til regningen. Livsgnisten har forlatt maten, gavene har ikke lenger sin trollbindende mystikk og Sølvguttene synger som en gammel sag.

 

 

Jeg vet at mange mener at julen varer hele veien gjennom romjulen og finner stor glede i å nyte disse dagene til fulle, men jeg har liksom aldri vært helt der. For meg har julen alltid blitt revet av som et plaster når jeg våkner første juledag. Det er et slags forventningsvakuum i etterkant av at alt gavepapiret er revet av. Et spenningens antiklimaks, om du vil. Jeg kan ikke forklare det på noen særlig bedre måte enn at det føles som kjærlighetssorg. Ja, akkurat sånn føles det. Som kjærlighetssorg.

 


Men så får man i seg ei litta kaffetår, en brødskalk med brunost og man innser at man har et overflødighetshorn av fantastiske gaver å gledes over, og da er det plutselig helt ok igjen. Og da er det bare å prøve å vekke til live noe av julegleden igjen, selv om nissen er død og Sissel Kyrkjebø høres bare ut som en sur promp.

På sånne dager er det egentlig bare å ta seg i sæla, spenne på seg støvla og komme seg ut på tur. Det er jo faktisk helt genialt å la barna i familien brenne av litt julekrutt utendørs, mens slitne småbarnsforeldre får noen minutter til ettertanke. Frisk luft pleier også å være greit på første juledag, for det er noe med ribbefett og medisterkaker som gjør at man ofte kan få litt vondt i hodet på første juledag... ;)

God jul a folkens, runder av med eit lite knippe fotos fra dagens store første juledagshappening :)

 
 

P.S. Kunne avsluttet med et cheezy spørsmål av typen: Hva gjør DU på første juledag da..? ...men går heller for en: GoooOoooD Jul, din rabbagast! :D

Julekos i sofakroken

/inneholder reklame for en kul kis

De sier at julen hører barna til, men selv om jeg har bikket 30 forbeholder jeg meg retten til å la jula sende meg 20 år tilbake i tid og leve som et bekymringsløst barn igjen. Det innebærer å plukke opp gamle fritidssysler som å ligge på sofaen, spise min egen vekt i klementiner og lese Donald. Og spise valnøtter. Jeg vet ikke hva det er med jula som gjør at man får så sinnssykt lyst på valnøtter, men noe er det.

 

 

Finnes det egentlig noe mer avslappende enn å synke ned i julesofaen og ligge rett ut på sofaen som en golden retriever og bare nyte lukten av julemat og røkelse? Eller vent... om jeg skulle satt sammen den ultimate julenytelsen, så måtte det være å ligge i badekaret med et rykende fersk Donaldblad i den ene klypa og en nystekt medisterkake på gaffel i den andre, mens Sølvguttene traller i bakgrunn, lukten av kongerøkelse fyller luften og snøkjerringene laver ned utenfor vinduet. Da snakker vi.

 

 

Som voksen mann så vet jeg å sette pris på en god bok. For øyeblikket leser jeg James Clavells "Shogun", en murkloss av en sak på 1000 tettskrevne bibelsider. Grunnet livet som småbarnsfar, ser det ut til at jeg blir ferdig med boka en gang i løpet av 2016. Skal vi seee... *google google google* WHAT?! Jeg fant akkurat ut at det historiske eposet fra 1600-tallets Japan kun er den første boka i en serie av seks! Å helle måne, nå ble det plutselig et kappløp for å rekke gjennom bokserien før jeg går av med AFP.

Du vet når du leser en bok og tenker at det er så mange sider igjen at du egentlig bare har lyst til å gi opp, selv om du elsker den boka? I slike tilfeller er da man plukker opp Donald igjen. Så farvel føydale Japan og samuraier som hakker opp barbarer som om de skulle vært isbergsalat på en tacofredag, Og hello, du illsinte, halvnakne and som aldri klarer å holde på en jobb.

Donald skal ha massiv respekt for at han oppdrar nevøene som sine egne sønner, men på jobbfronten er han like ubrukelig som en svaksynt apekatt. I min absolutte favoritthistorie, Eggemysteriet, jobber han faktisk som, hold deg fast, fjerde assisterende vaktmester. Har noen lest Eggemysteriet forresten? Fortellingen der Donald finner en firkantet stein, som viser seg å være et firkantet egg fra Andesfjellene? Å herregud, jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har lest den fortellingen, men den er helt magisk!

 

 

Nei dæven, jeg skulle jo egentlig bare skrive en hyggelig liten tekst om Donald jeg, men nå merker jeg plutselig en veldig sterk trang til å legge fra meg macen, hive meg i badekaret og fiske frem en bunke med Donaldblader. Fikk du også lyst til å plukke opp din gamle barndomshelt Donald, så sjekk ut dette: Superdeal på Årsabonnement + velkomstgave <-- klikk der. Hmmm, det er forsåvidt også en genial(!!) gaveidé til en personen som har "alt".

Men nei, nå får det være nok, på tide å hive klærne. Dette lukter røkelse, kvalitetstid og rosintær lang vei!

 

 

God kveld, folkens

/Vi bades!

10 gaver menn IKKE ønsker seg til jul

Endelig snart jul; årets store høydepunkt! Selv om jula hører barna til, så er det også mye snop for oss voksne. Julebord, julemusikk, pinnekjøtt, pinnekjøtt og pinnekjøtt. Og julegaver, ikke minst! Så hva skal du kjøpe til mannen som har alt? Mannen du elsker over alt på jord? Vel, her er 10 ting du i hvert fall IKKE skal kjøpe.

Sokker
Dette er bare en slett unnskyldning for å kjøpe noe uten å måtte legge verken tid, kjærlighet eller omtanke i det. Sokker er et kjedelig basisprodukt som er kjedelig å kjøpe og kjedelig å få. Joda, det er absolutt en praktisk og helt grei gave, men sokker er som kneippbrød; fint å ha i skuffen, men uegnet som gave. Det er et nødvendig basisprodukt, verken mer eller mindre. Hvis far i huset kun er i besittelse av hullete årgangssokker som ikke tåler dagens lys, ja da er saken selvfølgelig en annen.

Billige skjorter
Joda, det er veldig fint med skjorter, problemet er bare at billige skjorter ofte sitter på kroppen som en striesekk og skjorter man får av familien vet man at noen veldig gjerne vil se deg bruke. Derfor blir det en skjorte du blir pent nødt til å bruke, selv mot egen vilje, og på så måte blir det faktisk en tvangstrøye.

 

 

Morsomme slips
Slips er et utdatert og overdrevent formelt plagg som signaliserer jobb. Signaleffekten av å gi far et slips heller derfor mot noe negativt og upersonlig. Går du i tillegg for et slips av typen tulleslips, vil plagget ha den tilleggsattributten at det også er komplett ubrukelig.

Kaffekopp med påskriften "Verdens beste pappa"
Joda, det er helt sikkert søtt, men siden vi har en bro code som forbyr oss å ta med slike kopper på jobb, vil koppen bli værende i hjemmet. Og der får man jo heller ikke lov til å ha den, så lenge den ikke matcher resten av koppene i mors kjøkkenskap. Så da må vi følge opp med å kjøpe en ?Verdens beste mamma?-kopp til morsdagen, fremfor å gi deg de perleøredobbene du egentlig ønsker deg. Bare en vennligsinnet advarsel altså.

Blomster
Nei. Bare nei.


Takk for blomsten. Det er slutt.

Obskøne boksershorts
Det er jo ikke ofte man står og strutter i bare undertøyet foran sin kjære, men i de anledninger det skjer så vil man gjerne føle seg både barsk og mandig. Det aller siste man trenger i en sånn situasjon er en boksershorts med en gylf formet som en elefant med snabel og det hele. Eller la oss snu på det, hvordan hadde dere damer likt å stå foran oss menn i en BH som gikk ned til livet og fikk puppestellet til å se ut som to slitte potetsekker? Nemlig. La oss ikke latterliggjøre hverandre når vi er i bare småstoffet. Hold det classy, damer. Det betyr derimot absolutt ikke at vi ønsker oss... (Se neste punkt)

 

 

Sexy undertøy
Dette er plagg kun ment for kvinner. Det nytter ikke å prøve å piffe opp stemningen på soverommet med frekke plagg for herrer. Vi blir beklageligvis ikke forvandlet til solbrune strippere bare ved å kline oss inn i nedverdigende undertøy. Ingen g-streng i verden vil forandre det faktum at vi fortsatt kun er den lettere overvektige kjæresten din med poser under øynene og hårlinje i retrett.

Pledd av tweed
Et raskt søk på nettet avslørte at pledd av Tweed visstnok er noe vi menn ønsker oss til jul. Det er feil. Her generaliserer jeg for alle og sier nei. Nei nei nei, ikke myke ting ment for mamma når hun skal se på Jakten på kjærligheten med tekoppen sin. Ikke pledd, ikke tweed.

Pynteting til huset
Vi menn er høflige. Vi sier kanskje at vi også er interessert i hvordan det ser ut hjemme, men det er i beste fall en sannhet med modifikasjoner. Vi ønsker ikke å vasse i hybelkaniner til knærne, den saken er grei, men å brenne av tusenvis av kroner på kubbelys og artige puter får være deres greie.

 

Tøfler
Det er ikke det at tøfler ikke er fint. Jeg elsker tøfler. Problemet er bare at folk på jobben alltid spør hva man fikk til jul. Å måtte svare "tøfler" er et sosialt selvmord uten sidestykke og man vil for alltid bli stemplet som en innekatt.

Pysj
Her kan du faktisk score en innertier i det sjeldne tilfellet at mannen din faktisk bruker pysj fra før av. Gjør han ikke det, vil han aldri gjøre det. Liker man ikke å sove iført klær, så blir en pysj som å spise bananen med skallet på.

 

 

Så hva skal du kjøpe??
Med alt dette fjafset ryddet av banen tenker du kanskje: Men hva skal jeg kjøpe da? Jeg skal ikke legge noen føringer, men tenk "Mann" fremfor "Innekatt", tenk "Han som renser sluket" fremfor "Han som pjusker meg på ryggen". Et godt sted å starte er ting som er laget av metall, har motor eller går på strøm. Elektroniske duppeditter trenger jo ikke nødvendigvis å koste så mye, men hvis du virkelig sliter på gavefronten i år, så husk den gylne regel om at ingenting sier "Jeg elsker deg" som en kjempestor tv.

 

 

Lykke til med juleshoppingen!

Tid for julekort

/inneholder reklame

Det er jo samme gamle tralten hvert eneste år det. "La oss starte tidlig med julekortet i år" sier vi. Jaaaada, det skal vi gjøre. Har så god tid atte! Så plutselig står man der...

Å ja, så fristen for å rekke å sende ut julekort med posten går ut om noen dager? Jammen jammen, vi har jo ikke rukket, også har vi jo ikke, og hvem skal og hvor skal og hva skal. Så blir det et sabla mas, der far ender med å si "La oss bare droppe det og sende ut et gammelt passbilde eller noe. Folk bryr seg jo ikke uansett, men henger opp kortet kun fordi de er livredde for at vi skal komme på besøk og ta dem på fersk gjerning når de bruker kortet vårt til å fyre i peisen".

Men neida, mor skal ha sitt, så da blir det å piske sammen noen artige juleeffekter og knipse som en uskolert Per Heimly og håpe at ett av de ørten bildene blir brukbart. Jeg mener, hvor vanskelig kan det være? Det viste seg raskt at å få et brukbart knips av plutten med en nisselue på nøtta, var like lett som å ta et sylskarpt bilde av en jaktende gepard i fullt firsprang. Sånn atte... joda, her er noen høydepunkter.

 

Muttern var ikke klar

 

Fattern var ikke klar

 

Plutten var ikke klar, Teo var litt for klar


Den kule julesekken er levert av min gode venn Martin og hans arbeidsomme julealver. Har du også lyst på en personlig julesekk til å fylle barnas julegaver i? Sjekk ut Julestrømpa

  • Alle julesekkene er trykket lokalt i Julestrømpas lille juleverksted i Norge.
  • Du velger fritt hvilket navn som skal stå på sekken.
  • Stor plass til mange gaver!
  • Martin og alvene lager også råtøffe julestrømper.
  • Bestillingsfrist 15. desember. 

 

 

Lykke til med julekortene, godtfolk :)

Lukten av mutterns julekalender

/ inneholder en knallgod deal og litt reklame

Jeg elsker jul. Det er ikke bare noe jeg sier, for jeg elsker virkelig julen. Musikken, stemningen, maten, snopet, gavene, snøen, Sølvguttene, Macaulay Culkin, Tre nøtter til Askepott og Bing Crosby.

Et av mine absolutte favorittminner fra min barndoms juleglede er lukten av mutterns julekalender. Å våkne opp første desember og se den henge der på veggen: en gledens overflødighetshorn fylt til randen av snop og spenning. 24 mystiske poser med forbudte frukter. Det var så utrolig spennende å dytte snuta midt inn blant alle posene og snuse til meg alle deres lukter for å få et hint av deres innhold.

 Hver morgen strakk jeg meg opp og plukket ned en pose som et eple fra kunnskapens tre. Julenissene på kalenderen så på meg med et ertende blikk og prøvde å friste meg til å begå kardinalsynden innen adventsetikette. "Kom igjen a gutt, ikke vær en pyse, ta en pose til. Du har jo så mange igjen, ingen vil merke noe". Men er det én ting bibelen har lært meg, så er det å ikke ta råd fra slanger.

Så åpnet jeg den lille posen og nøt dens innhold, mens jeg så på de resterende posene og gjettet på hva for slags spennende hemmeligheter de skjulte. Som en slags godteriets Magnus Carlsen regnet jeg på hvilke butikker som fantes i nærheten, hva slags godbiter muttern hadde lagt i tidligere kalendere og hvor stor sannsynligheten var for å støte på en uønsket klementin.

Men det var den gang da. Når man plutselig var blitt en voksen mann så var det brått slutt på personlige kalendergaver og når jeg kommer med kalenderen min nå og drar hodet som en katt langs beina til frøkna mens jeg piper og ynker meg som en valp, så får jeg bare "blikket". Men men, minnene smaker nok uansett bedre enn sjokoladen ville gjort. Med fire unger i hus kan jeg ikke fatte og begripe hvordan mamma rakk eller gadd å lage julekalendre år etter år, men det var nok verdt det når hun så de smørblide fjesene som dukket opp rundt frokostbordet. Men likkavæl da... 96 pakker! Respekt muttern, respekt.

 

Når tidsklemma truer

Det er vel ikke helt uvanlig at man må ofre litt av juleforberedelsene for en tidsklemme som forsyner seg med stadig større biter av døgnet. Så hvis du har lyst til å gi barna en ass kicking julekalender, men ser at du rett og slett ikke rekker å lage den selv i år, gråt ei for spilt kalender. Hjelpen er nær!

Foreldreklubben.no er en gratis fordelsklubb for småbarnsforeldre som ønsker rabattkoder, gratis stæsj og egne medlemsfordeler. Foreldreklubben har for øvrig over 19.000 medlemmer på Le Facebook.

 

Akkurat nå får du spesialpris på deres meget populære julekalendre. Joa, de er jo ikke gratis, men hvorfor ikke bake inn prisen i julegavebudsjettet? Må da være bedre å få 24 kule smågaver, enn et stort beist på juleaften (når man uansett får ørten andre gaver). Men men, ta det ikke fra meg, sjekk det ut selv:

Klikk her for kalendergaver til barn 3-6 år

Klikk her for kalendergaver til barn 7-10 år

Og du: Alle som melder seg inn i November får et gavekort på 100 flis, og det er jaggu ikke verst for en gratisklubb. OBS: Husk å oppgi kode: bloggNov

/Goood ju.... nei vent, det var litt tidlig ;)

Les også:

- Papparutiner (av Christina Mammahjerte)

- Når pappa er sykFølg @pappahjerte på Instagram