Ribbe eller pinnekjøtt?

Endelig er det avgjort.

Samme debatten år etter år. Hva er best: Ribbe eller pinnekjøtt?

For man må liksom velge én. Og spør du meg, finnes det bare to verdige kandidater for å bære kongekronen for julemat: Ribbe og pinnekjøtt. Den store ribbebiten med sprø svor og saftig kjøtt, mot de dampede ribbene så salte at de kan tørke ut saltvann.

Noen vil kanskje si at kokt torsk og lutefisk fortjener en plass i finalen, men ikke jeg. Fisk er ok det altså, men burde på ingen måte forveksles med jul. Den svenske juleskinka likeså. Vi har hatt svensk juleskinke på bordet på juleaften i alle år, men for meg blir det liksom bare en veldig stor bit med pålegg.

Som etterlater oss med ribbe og pinnekjøtt. Født og oppvokst i Oslo og omegn kommer jeg fra et område tungt befestet med ribbetradisjoner. Pinnekjøtt har jeg sant å si bare blitt servert av min ene tante fra Vestlandet én gang hver jul. Hvert år fra ung alder, men jeg smakte aldri på det.

Og sånn ville det kanskje alltid forblitt, hadde det ikke vært for min eks-svigermor. For det var hun som først serverte meg pinnekjøtt en julaften for mange år siden. Og det skulle bli starten på en gryende forelskelse som bare vokste og vokste for hvert år. Ikke til daværende svigermor altså, men til pinnekjøttet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Og nå er jeg hodestups. En av mine nye favoritt-tradisjoner i jula er faktisk årets første pinnekjøtt.

Den første gangen jeg kan stå i butikken og velge fritt blant de beste bitene. Vanne de ut et døgns tid, gå og glede seg, legge bjørkepinner i bunnen av gryta, dampe de noen timer, høre på julemusikk, kjenne lukten spre seg og selvfølgelig lage verdens beste tilbehør: Kålrabistappe. Også denne så salt at den kan få en sjørøver til å gråte.

Og det skjedde i dag. Og det var magisk. Så etter i dag er i hvert fall ikke jeg lenger i tvil: Pinnekjøtt. Hadde noen funnet opp et pinnekjøtt med sprø svor, kunne jeg absolutt vært interessert, men frem til da: Pinnekjøtt. Alltid pinnekjøtt 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

/ Enig? Uenig?

* Følg Pinnekjøtthjerte på Facebook *

32 kommentarer
    1. Pinnekjøtt er absolutt veldig godt, men på julaften er det reinsdyrsteik som gjelder! Med verdens beste saus, får vann i munnen av tanken.

    2. Her er det også pinnekjøtt på julaften:) Røkt pinnekjøtt. Vi har lutefisk på lillejulaften og ribbe 1. juledag, men på julaften må det være pinnekjøtt. Og det er min samboer som får æren av å lage det, mens jeg ser på Reisen til julestjernen og Tre nøtter til Askepott med barna. Eller, JEG ser på…barna er ikke så interesserte enda;) Ha en fin adventstid!

    3. Oppvokst med svinesteik, spiser det aldri nå. Etter at jeg selv begynte å være vertinne på julaften har jeg servert viltsteik. Kjæresten vil ha ribbe og om jeg kunne spist bare svoren så… Pinnekjøtt er ikke noe for meg. I år skal vi ha kalkun og ribbe sies det. :o)

    4. sier ja takk begge deler. har alltid hatt pinnekjøtt i jula hos min familie. pappa var den som sverga til ribba, mens vi andre holdt oss til pinnekjlttet. så vi hadde alltid begge deler samme dag 😀 nå i voksen alder bruker vi å ha pinneljøtt ene dagen, ribbe neste. slik at de som fortsatt ikke like ribbe, spiser rester of vi andre ribbe . så ja takk begge deler

    5. Jeg skjønner ikke at det skal være en konkurranse en gang, jeg. Selvfølgelig pinnekjøtt! Jeg er vokst opp med både ribbe og pinnekjøtt, side om side, med alt av tilbehør på julaften (mamma er velsignet med mange kresne barn), men jeg har alltid foretrukket pinnekjøtt. Ribbe er ikke salt nok. Og det er altfor lite lammesmak i ribba!

    6. Det er så koselig med alle disse ulike mat – tradisjonene en forbinder med jul! 🎄 😃 Her i huset er det ikke julaften uten en stor helstekt kalkun med kjøttdeigfyll! 👍 Pinnekjøtt og ribbe har vi 1. og 2. dag.
      Ha en fortsatt fin førjulstid 💕

    7. Vanne du pinnekjøttet ut ett heilt døgn???? 8 timar her så blir det heilmax…prøv det😉😉

    8. En skikkelig julemiddag hos oss er ja takk allt 👏 ribbe,pinnekjøtt medisterkaker og julepølse 🎅🏻 Dette er jeg oppvokst med , gjerne steik også ! Nå skal det nevnes at jeg er bergenser , og mamma sin slekt er fra sør og øst landet🎅🏻

    9. Pinnekjøtt er den eneste julematen for meg. Jeg er faktisk der at jeg nesten synes litt synd på de som spiser svineribbe. Svinekjøtt et virkelig ikke spesielt godt

    10. Enig, pinnekjøtt er best 😀 prøv å ha den litt i ovnen rett før servering,då blir fetter sprøtt,nam nam. Kan og befale dampepølse fra Nordfjordkjøtt som tilbehør, det er den beste middagspølsa som finnes (den er også god som egen middag med rotmos som tilbehør).

    11. Det er klart. Ribbe er jo ikke noe spesielt, og ifølge hellstrøm kan man kjøpe det billig hele året for å lage opp middager. Altså er det verken eksklusivt eller spesielt julete. Pinnekjøtt – ingen over ingen ved siden av 🙂

    12. Jag berättade i fredags när vi var på Julbord med jobbet om den gången ni bjöd oss på Pinnekjøtt 😃. Och sa att det borde dom ha här med för det va riktigt gott👍🏻 Så familjen Löfvenborg röstar på Pinnekjøtt 😃

    13. Her på Sunnmøre spiser vi begge deler, eller fåreribbe og svineribbe som jeg kaller det. I tillegg må jeg ha mør, sosisser rødkål, surkål, kålerabistappe, osv😍

    14. Opovokst med ribbe og det holder jeg meg til☺ pinnekjøtt er godt det altså, men synes det blir mye fett og salt med lite annet smak. Blir bedre hvis det serveres med komle😍 Er vestlending, men ribba består❤

    15. Enig, pinnekjøtt er og blir den beste julematen 😊🎄 Det er noe helt spesielt med smaken og lukten av pinnekjøtt, gir julestemning med en gang ⭐

    16. Hvis du vil ha sprø “svor” på pinnekjøttet kan du prøve det vi er vandt med. Etter kjøttet er ferdig dampet tar du det noen få minutter under grillen stekeovnen. Godt og sprøtt, samtidig som det er saftig
      Når det kommer til hva som skal stå på bordet på julaften er det enten torsk eller pinnekjøtt. Som sørlending som er vokst opp ved sjøen er torsk med poteter, smør og hjemmelaget lefse noe som definitivt tilhører jula ☺

    17. Svineribbe som drypper ned på saueribba under steking på julaften 🎅🎄pinnekjøtt på nyttårsaften🎆👌😊

    18. Virker som alle liker pinnekjøtt… Jeg synes det smaker forferdelig. Så ille at jeg blir kvalm av tanken. Og jeg liker det meste, og er som regel glad i alt av kjøtt, fugl og fisk. Men pinnekjøttt?? Lange tørre treller av kjøtt som smaker trolldeig. Æsj. Mannen min elsker det og er vokst opp med det. Snille svigermor har laget medisterkaker til meg de gangene jeg har vært hos dem i jula. Jeg har tatt et bite litt stykke pinnekjøtt for å være høflig, men brekker meg helt seriøst av det. Synes det er SÅ ekkelt!
      Leser over her at noen sier svinekjøtt ikke er godt!? Det er jo kjenpenammenamm!! Hvem er det som ikke liker bacon, salami, pølser generelt, gode koteletter. Mmmm! Svinekjøtt er godt det!
      Jeg var glad i ribbe til for noen år siden, da jeg ble veldig dårlig etter p ha spist ribbe. Nå synes jeg det er alt for fett og kvalmende..
      Så jeg liker hverken ribbe eller pinnekjøtt! Medisterkaker derimot, det er godt! Så vi får se hva det blir til julemiddag i år 😛

    19. Det er bra du tok til fornuften :p Pinnekjøtt er absolutt best 🙂 Har du prøvd med sirupssaus til? Prikken over i?en 👍🏻

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg