hits

Peter svarer leserne #6: Hvordan bevare kjærligheten?

Tidligere denne uka fikk jeg en kjempehyggelig kommentar fra Nina, som også spurte om noe utrolig viktig: - "Småbarnstiden kan være både koselig og fin, men samtidig stressende og slitsom for parforholdet. Så hvordan bevarer man kjærligheten midt oppi alt?"

Det synes jeg var så utrolig bra og ærlig spurt av Nina! For ja, småbarnstiden er fin og koselig, men den er også tidvis veldig utfordrende og en sann prøvelse for parforholdet. Christina og jeg har blant annet sagt at det ikke burde være lov å gifte seg før man har vært småbarnsforeldre i 2 år sammen.

For det er lett å være sammen når man bare er to og nyforelsket og livet er bare kafébesøk og klining på bakerst kinorad. Noe helt annet er det med den 25. natten på rad med babyskrik, bleielekkasje, trassalder og underskudd på alt fra søvn til egentid. Da først blir man virkelig kjent med seg selv og sin partner på godt og vondt ;-)

Så hvordan bevarer man egentlig kjærligheten midt oppi alt dette? Jeg har absolutt ikke fasit, men vi har i hvert fall kommet oss gjennom fem og et halvt år som småbarnsforeldre, og dette er mine beste tips for hvordan man kan ta vare på kjærligheten i en hverdag preget av babygulp og ting som knuser :-)

 

1. Lite biff og dyr champagne - senk forventningene
Livet som småbarnsforeldre er lite glitter og glam, det er mindre tid til fester og kanskje ikke tur til Bahamas med det første, men hva gjør vel det? Det viktigste i livet har man rett i fanget. Så senk forventningene til alt annet og konsentrer deg om det som er viktig.

Åge Aleksandersen sa det allerede i 1984: "Lite biff og dyr champagne, men ka gjør no´ det?". Jeg elsker for øvrig "Fire pils og en pizza" og skal skrive et eget innlegg om den en dag :)

 

2. Sett pris på de små tingene
I tråd med forrige punkt, bli glad i små gleder. Hvis gleden er to uker alene på en strand i Maldivene, er sannsynligheten stor for at du vil bli skuffet. Hvis du derimot kan slå deg til ro med at lykken kan være en rolig tacokveld med kjæresten mens begge ungene sover, har dere de beste forutsetninger for å lykkes :)

 

3. Tider vil komme, tider vil henrulle
Husk at det kommer tider etter dette. Ungen vil ikke skrike seg i søvn eller gulpe på alt du eier hver eneste dag de neste 50 årene. Det kommer en dag, kan plutselig bli i morgen, da barnet runder et hjørne og ting er endret for alltid. Det kan være en fin trøst å ha når du er oppe midt på natta for å brenne sengetøyet etter en historisk lekkasjebleie.

 

4. Sett av tid til hverandre
Det er lett å glemme hverandre midt oppi alt, men sørg for å ha en bit av livet som er bare deres. Bli f.eks enige om at fredag kveld er hellig. Da skal vi kose oss. Sammen. Enten det betyr joggebukse, ostepop og Ullared på opptak, eller om det innebærer barnevakt og natt på hotell, så gjør det. Sett av tid til å bare være sammen.

 

5. Jobb som et team
Å være småbarnsforeldre er helt magisk, men det er også en jobb. Like greit å innse det først som sist. Det er 1000 ting som må gjøres hver dag og jobber dere ikke sammen som en velsmurt maskin, kommer systemet til å bryte sammen. Snakk sammen, hjelp hverandre og gjør hverandre gode.

 

6. Snakk sammen
Det høres utrolig kjedelig ut, men det er faktisk viktig. Snakk sammen og si ifra før det smeller. Om det er noe som plager deg, ta det med en gang. Kanskje ikke rundt middagsbordet med barna til stede, men snakk om det, få det ut, bli enige og jobb med hverandre fremfor mot hverandre før det går for langt. Selv en liten misforståelse kan få enorme ringvirkninger hvis den får jobbe i det skjulte.

 

7. Pass deg for tikkende bomber
Noen dager er alt bra, andre dager kan partneren være en tikkende bombe. For lite søvn og mye stress over tid kan gjøre hvem som helst til en særs mørk utgave av seg selv. Det kan være greit å være klar over dette. Ikke grunn til å gjøre det slutt, bare en dårlig dag. Smør på doble doser med tålmodighet og hold en armlengdes avstand til stormen blåser over.

 

8. Bli enige om husarbeid
Med unger i hus blir det også mer husarbeid og ingen liker husarbeid. Derfor kan det være greit å være enige om hvem som gjør hva, pluss minus i hvert fall. Jeg hater å vaske klær, Christina synes ikke det er fullt så ille, derfor tar hun det. Jeg lager derimot stort sett alt av mat og renser sluket på badet ;-) Uansett hvordan brøken blir, sparer man seg for veldig mange kjipe krangler om man har et godt system på husarbeid.

 

9. Hybelkaniner er ok
Det trenger ikke være plettfritt hele tiden. Det er ikke meningen det. Barn roter og søler, og et småbarnshjem trenger ikke se ut som et laboratorium så lenge det er rent nok. Ingen skal spise mat rett fra gulvet uansett.

 

10. Gjør deres greie
Det er lett å bli opphengt i hva man tror alle andre gjør. Ikke tenk så mye på det. Folk har gjerne helt perfekte liv og gjør alt perfekt. På facebook.. Selv om naboen reiser til Hawaii med barna og lærer dem fransk før de kan gå, betyr ikke det at dere må følge i deres fotspor. Snarere tvert imot. Gjør deres greie. Lek med maten, dans på bordet - glade barn gir glade foreldre ;)

 

11. Husk hvorfor dere fikk barn sammen
Å få barn endrer deg, men ikke så mye at du ikke er deg selv. Iblant kan det føles som at partneren din er en helt annen enn da dere ble sammen, men husk at dere er midt oppi en tøff periode. Husk hvorfor dere fikk barn sammen, hvorfor du elsker den andre, hvorfor dere skal klare dette. Sammen. Ingen er helt seg selv etter 20 netter uten skikkelig søvn ;-)

 

12. Sex på bestilling
Drit i spontaniteten, avtal når dere skal møtes for en runde i halmen. Det høres kanskje sinnssykt usexy ut, men heller det enn å få begynne å krangle om mangel på sex midt oppi alt. For tiden som småbarnsforeldre kan effektivt ta knekken på sexlivet om dere ikke tar litt ansvar.

Det er den uheldige kombinasjonen av å ha født et barn med påfølgende mangel på nattesøvn, overskudd, amming og øredøvende babybrøl som gjerne tar litt piffen av gnisten, så ikke forvent så fryktelig mye spontanitet. Sett heller av tid til "P-dates" (som Komikerfrue og Ørjan kaller det). Og gjerne oftere enn én gang i kvartalet. Sex gjør underverker for teamspiriten :)

 

13. Le
Det høres kanskje banalt ut, men husk å ha det moro sammen! Det er den beste form for parterapi og det er helt gratis. Det kan være vanskelig til tider, men ikke glem å tulle med hverandre, le og ha det gøy.

 

14. Husk hvorfor
Ikke mens barna er våkne, ikke mens du står og lager middag, men en rolig kveld når du sitter i sofaen og skuldrene senker seg, husk på hvorfor dere går gjennom dette hver eneste dag. List deg gjerne inn på rommet til barnet og ta en titt på det lille nurket som ligger der og sover. På den lille kaninnesa som stille puffer seg gjennom natten. Kjenn varmen stige og kjærligheten blomstre.

Det er hvorfor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

/ Noe å tilføye? Legg gjerne igjen ditt beste råd i kommentarfeltet :-)

* Følg Pappahjerte på Facebook *

21 kommentarer

Så utrolig bra innlegg. Viktige punkter alle småbarnsforeldre bør bli minnet på. Kjente meg selv igjen i mange av punktene. Bra skrevet. Tommelen opp :)

Vi har 4 barn når det stormer så værst I huset middagen er sein ungene krangler og huset er bombet da lener jeg meg inntil mannen min lukket øynene og bare står der.. Flere små klemmer/koser I løpet at dagen er med på for oss og huske hvorfor vi kommer oss igjennom dagene

Ikke råd fra meg, men ett spørsmål. Samboeren og jeg har ikke barn (ikke helt der enda), men vi diskuterer ofte angående vask, støvsuging osv.. Noen gode tips? Vi har kommet frem til at vi har ulik standard på hva som defineres som rent - så jeg har senket min standard og han høynet sin. Likevel blir det diskusjon, når det alltid blir jeg som "må" vaske fordi jeg er lei av rot og skitten leilighet.... Tips? Hva kan jeg gjøre? Noen tips, og helst gjerne en god løsning hadde vært knall 🙈

Bra innlegg :D Skulle kommet med tips til de som er aleneforeldre og er i forhold eller tenker på det også XD hehe :) klart, det spørs jo om den andre har barn selv eller ei også da... huff, grøsser meg ved tanken :/

Flott skrevet. Det beste rådet ,har dere allerede kommet med, IT will pass💖 og for all del, evnen til å nyte øyeblikket, som dere gjør,er utrolig viktig. Ha en herlig småbarnstid. Søndag flytter mellomste ut😢 skulle gitt alt for å oppleve mine fine, små,bare en gang til. Ha en fin kveld. B

Sukk ja, It will pass er fint. Det har hjulpet oss mange ganger. Når man står midt oppi det og tenker at ting vil være kaos i all anskuelig fremtid. Bare rolig, pust med magen. It will pass.

Finfin liste! Mulig det passer inn under andre punkter her, men jeg vil si at komplimenter også gjør underverker i en travel hverdag. Det å få høre at den andre fortsatt er fornøyd med valg av partner, er gull! Og det gjør noe med egen holdning også, hvis man stadig leter etter hyggelige ting å si til den andre.

Absolutt! Takk for tips, komplimenter er gull :-)

Viktig tema, og gode tips!

Men enda viktigere; renser "sluket"?!? Aner jeg en ny "strikket/strikken"-diskusjon?

Fin liste med viktige ting å huske på!

Hvordan var dette nå igjen; dere bruker vel å ha ganske rene sluk dere når du renser dem, eller? ;)

Og Vanessa; det heter "Et sluk" når man snakker om avløp. "En sluk" er det man fisker med. Så her trengs ingen strikkdiskusjon :)

Bahahaha! Buuuu. Det var bare én gang og det var ikke mitt stolteste øyeblikk x-)
Men enig: Det heter et sluk. Nå må folk gi seg med den galskapen, haha!

I helgen som var sendte vi begge barna på overnatting hos farmor og farfar. Selv pakket vi telt, fiskestenger og tursekk og tok to netter i skogen. Bare vi to, ingen mobildekning, ingen barn. Første gang alene bare oss siden lillebror ble født for 1 år siden. Terapi for både sjel og forhold

Å herregud, det hørtes deilig ut!!!!! Det vil jeg også gjøre. Noterer på To-do lista :-D

Mange gode råd, IT will pass er nok det som har vært det aller viktigste for meg. For det gjør det virkelig, alt er liksom korte perioder som går over. På godt og vondt!

Noe som har vært viktig for oss er: Gi hverandre alenetid. For men trenger det også av og til. Spesielt har jeg satt pris på den ordningen at vi bytter på å sove lenge i helgen. Det er ekstremt deilig å kunne bli liggende i senga uten dårlig samvittighet.

Og så det aller viktigste: Hver gang man klemmer på de små nurka, så husker man hvorfor man fikk dem. Så det skal man gjøre ofte!

Takk!! Sitter her med min lille skatt sovende ved siden av meg, mens samboer sover etter en tøff natt med mye magevondt hos lille. Lille er 18 dager og dette er en helt ny tilværelse for oss. Dette innlegget fikk meg til å huske at disse våkenettene og magesmertene vil ikke vare evig, heldigvis! :)

Åå så godt å høre. Når du er som trøttest og ting ser jækla mørkt og slitsomt ut for all anskuelig fremtid, gjenta dette for deg selv: It will pass. Før du vet ordet har rutinene i dag blitt rutinene du nesten har glemt. Jeg lover, det blir bedre. Hver eneste dag :-)

Hvis hun tar klesvask, og du tar matlaging, hvem tar husvask/rydding? :)

Haha, det var bare et eksempel da. Finnes 1000 andre ting jeg kunne nevnt. Jeg klipper plenen, hun vasker gulv, jeg støvsuger, hun vanner blomster etc :)

Supert innlegg!!! Tusen takk for mange gode og ikke minst gjennomførbare råd! Tommel opp 😊

Tusen takk for det, Lene! Veldig skummelt å skulle leke parterapeut, men visse erfaringer har man jo samlet seg oppigjennom åra :-D
/God helg!

Yess! Vi feirer 17 års bryllupsdag i dag. Våre tre tasser på 9,7 og 3 er sendt på hytta med (mine fantastiske!) svigers.

Jeg digger rådene dine! Noen år på nakken burde kvalifisere til at jeg kan tørre å hevde: Sava så rett du har i tipsene deres! ❤️👍🏼

Skriv en ny kommentarFølg @pappahjerte på Instagram