hits

5 ting du vil elske og hate: Barneteater

Aldri vært på barneteater før? Her er fem ting du antakeligvis vil elske og hate :-)

 

Cute sock puppet on bright background

 

Vi har faktisk aldri vært på barneteater før, men på fredag så vi "Bukkene Bruse på Badeland" og det ga skikkelig mersmak! Ikke bare for den over-entusiastiske 4-åringen, men også for opphavet.

Men barneteater er absolutt ikke som vanlig teater, og et par ting kan det være greit å være klar over hvis man aldri har vært på det før, så her er 5 ting du antakeligvis vil elske og hate ved et barneteater :-)

 

La oss ta unna de kjipe punktene først.

1. Hva er det som lukter? Det er ikke til å stikke under en stol at med en sal full av overgira unger i alle aldre vil det hagle med både småfis og tåfis gjennom hele forestillingen, som etter hvert vil gjøre luften tykk, tåkete og en verdig utfordring for nesen.

2. Bråk fra salen - Barn på teater oppfører seg pluss minus som voksne på byen. De roper ut og stemmer i akkurat som de føler for, så hvis du er av typen som synes barn burde sitte presterett ved enhver anledning og spise mat med sølvbestikk, kan gleden et barneteater frembringer bli en utfordring.

3. Plott tynnere enn bibelark - Et barneteater er myntet på de aller minste og plottet vil være deretter. Ikke forvent de helt store overraskelsene eller sub-plott som blåser fletta av deg, slik som at trollet viser seg å være bukkenes ukjente halvsøster. Det er bare et troll. Du vet hvordan det ender.

4. Spoiler alert! Ref. punkt 2 vil tidligere nevnte barn, bli såpass tent av stemningen og spenningen at de gjerne brøler ut alt hva de tenker og føler akkurat når de føler for det. Og vips er både plott og videre handling avslørt. Men igjen, ref. punkt 3 så vet du jo hvordan det ender uansett.

5. Mye lufting - Mange barn, mange blærer små. Døra ut til toalettet går som en svingstang hele forestillingen gjennom, men igjen, det kan jo også bidra til å friske opp luften fra punkt 1, så dette kan vel også anses som noe særs positivt.

 

Badeland på gang!

 

Med de negative punktene ryddet av banen, la oss se nærmere på det som var utelukkende positivt!

1. Engasjert publikum - Det er faktisk verdt å dra på barneteater nærmest utelukkende for å oppleve reaksjonene fra salen! Du tror det er stemning på en fullsatt fotballstadion? Jaha ja, da har du ikke opplevd gleden, latteren og jubelen når trollet blir skutt ut av vannsklia og rett ut av badeland ;-)

2. Underholdningsverdi - For en fantastisk glede å kunne få se et teaterstykke som er utelukkende morsomt og laget for å underholde. Mine erfaringer med voksenteater er time etter time med dørgende kjedelig og overdrevent skuespill, med endeløse dialoger, gjerne på nynorsk. Med barneteater er det et helt annet tempo over sakene, og jeg tror ikke jeg rakk å klemme inn en eneste gjesp underveis.

3. Sanger - Da vi forlot salen gikk jeg og nynnet og sang på flere av sangene resten av dagen (bukkene bukkene bukkene bruse, brødrene bruuuseeeee). Og da jeg senere på kvelden fant ut at samtlige sanger lå ute på Spotify, må jeg ærlig innrømme at jeg ikke ble så rent lite glad ;-) #repeat

4. Ingen etikette - Teateretikette har alltid irritert meg. Ta på seg finstasen, spise kamferdrops, klappe med håndbaken, adlyde bjellen som en sau og generelt sett oppføre seg som fintfolk på 1800-tallet. Nei, gi meg smågodt i salen og jublende barn isteden. No etikette, no problem!

5. Tid - Igjen altså, sammenlignet med vanlig teater, som gjerne varer et sted mellom 7 og 150 timer, var "Bukkene Bruse i Badeland" ferdig på en snau time og det var egentlig helt perfekt. Akkurat passe dose og man kunne dra fra salen mett og god, men fortsatt sulten på mer.

Så alt i alt må jeg bare si at jeg digget min første tur på barneteater og holder absolutt en knapp på det fremfor tradisjonelt teater. Det positive overskygger så til de grader det negative, og man går derfra med nye historier, inntrykk og minner. Goood stemning!

 

 

/Tommel opp!

P.S. Har du tips til andre ting jeg kan lage en "5 ting du vil elske og hate"-liste om? Legg igjen et pip i kommentarfeltet :-)

Les også --> "Facebook-statusen som beit meg i ræva"

* Følg Teaterhjerte på Facebook *

8 kommentarer

Helt enig med deg angående barneteater her. Så Bukkene Bruse selv med mini på snart 4. Stor suksess! Meeeen, du har gått glipp av mye kult og gøy voksenteater skjønner jeg. Først og fremst, teateretiketten du sikter til varier med hva slags stykke du ser, på lik linje som med musikk. Du har kanskje merket det på feks rockekonsert vs klassisk konser? Derav barneteater vs pernsissteater, som du tydeligvis har erfart. Men når du feks sitter på Nathional Theateret og det er trampeklapp og allsang til To fulle menn, under forestillingen Verdiløse Menn. Da kan du vinke lenge etter kamferdropsa dine! Kom deg litt mer ut, mann! Ikke vær så forutinntatt! Dessuten skal du ikke se bort ifra at du faktisk vil finne Ibsen litt mer dagsaktuell enn du antar. Mistenker du ikke har sett teater siden videregående, og du ble tvunget til å gå? Gi det en sjanse! Jeg lover deg, det lages masse gøy!

Hallois! Hehe, den delen om voksenteater er selvfølgelig satt veldig på spissen ;-) Mye bra teater for voksne også selvfølgelig, men jeg tenker tilbake med skrekk og gru på alle de svulstige forestillingene jeg har pint meg gjennom før. Når det er sagt: Var med mams og paps på "Le miserable" i London da jeg gikk på ungdomsskolen, og elsket det, så det finne håp også for meg ;-)
/high5

Jeg ønsker meg en "5 ting du ville elsket og hatet hvis du

ble sittende fast i heisen med Pappahjerte i 24 timer" 😁

Hahaha! Det skal bli :-D
Takk for makaløst forslag!
/high5

Jeg har selv stått på scenen og spilt barneteater flere ganger og barn er det beste og verste publikumet man kan ha! :) Best fordi de er så innmari engasjerte og et levende publikum, verst fordi de er dønn ærlige. Er du ikke noe morsom så sier de det rett ut :D

Haha! Ja, det kan jeg tenke meg :-) Brutalt ærlige og helt uten filter Ü

5 ting du ville elsket og hatet under en kaffejabb inkludert 4 kopper sterk kaffe og masse sukkerholdig attåt, på kafe med hu derre forbipolene

Kommer ikke i øyeblikket på noen 5 ting du ville elsket og hatet, men ejg digget dette innlegget, så gleder meg til forhåpentligvis mer:D Og to entusiastiske tomler opp til det herlige forslaget om å sitte fast i heisen med deg! GLEDER meg til det innlegget:D

Skriv en ny kommentarFølg @pappahjerte på Instagram