Mine 10 beste fototips

Ønsker du å ta bedre hverdagsbilder? Her er mine 10 beste tips!

/ samarbeid med Nikon

 

For tiden har jeg et samarbeid med Nikon og i den forbindelse er det flere som har spurt meg om mine beste fototips for å ta bedre hverdagsbilder. Og det er ganske mange, så derfor tenkte jeg å ramse opp de 10 viktigste.

OBS! Dette er absolutt ikke sertifiserte profftips eller noe sånt, bare mine selvopplevde tips til hvordan bildene med enkle grep går fra “tjaaa” til “Ooooh!”

 

1. Blenderåpning

Å være bevisst på blenderåpningen er faktisk mitt aller viktigste tips. Jeg er ikke helt skråsikker på teorien her, det viktigste for meg er at valg av blenderåpning har en avgjørende forskjell på sluttresultatet!

Valg av blenderåpning er en typisk ting som skiller skikkelige kameraer fra mobiler og andre enklere varianter, og er i tillegg til bra bildekvalitet, kanskje det viktigste argumentet for å kjøpe seg et ordentlig kamera.

Tenk portrettbilde. Du vil ha fokus på ansiktet, ikke det i bakgrunnen, og valg av blenderåpning avgjør hvor mye “dybde” du får i bildet. Mer enn det klarer ikke jeg å forklare, så la oss heller ta et praktisk eksempel. Her med noe så banalt som den tynne trekvisten i bildene under.

NB: Blenderåpning står gjerne under A/Av på kameraet og vises i tall med f-verdi, for eksempel f1,8 eller 1:1,8. Det høres komplisert ut, men er absolutt ikke det, bare prøv deg frem.

 


Bilde tatt med mobil.

 


Bilde tatt med Nikon D5500, middels blenderåpning.

 


Stor blenderåpning 😉

 

Og når du først har kontroll på blenderåpningen, kan man jo gjøre ting som dette 🙂

 


Liten snupp i skogen 🙂

 

2. Gå tett på

Dette er så absolutt en personlig preferanse, men jeg synes ofte det blir mer interessante bilder av å gå tett på én ting, fremfor å ta et stort bilde av mye. Tenk lekende barn i et rom. Fokuser på det som betyr noe, ikke nødvendigvis hele rommet og alt rundt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hadouken!
 

3. Perspektiv

Det er lov å prøve å være litt kunstnerisk, selv om man ikke er proff. Det viktigste her er kanskje å tenke perspektiv. Skal du ta bilder av barn, kom deg ned på deres nivå. Bilder av barn tatt fra barnas egen høyde ofte mye mer levende enn fra foreldrehøyde. Et tips kan være å ta bilder av dyr/mennesker fra deres øyehøyde.

 

4. Lys

Nok lys er avgjørende for et godt resultat, enten man bruker naturlig dagslys, blits eller andre lyskilder. Den innebygde blitsen funker dessverre ofte dårlig for å ta gode bilder og ønsker man å ta gode bilder av barn innendørs, kan det være lurt å vurdere en ekstern blits eller dagslys 😉

 


Takk skarru ha, sola!

 

5. Ta mange bilder

Knips! Siden vi ikke lenger trenger å tenke på kameraruller og fremkalling, er det egentlig bare å gå bananas når man først knipser bilder. I hvert fall når barn er involvert, for de beveger seg mye og bildene blir ikke alltid helt som man hadde trodd og håpet. Så knips som en villmann, så har du litt å velge i.

 

6. Gjør små anledninger store

Jeg har skrevet om dette tidligere også, men jeg opplever at det er veldig mye glede i å gjøre små anledninger store, slik som en tur med hunden eller bare en legosøndag i stua. Du trenger ikke vente til sommerferien eller bryllupsreisen, gode bilder finnes overalt.

 


This is my neighourhood.

 

7. Legg ut på fotosafari

Snør på deg skoene, ta med kamerabagen og tass en tur ut i skogen, stikk bort på kirkegården, ta en runde rundt lysløypa eller bare en titt i hagen. Å legge ut på en liten fotosafari for seg selv har faktisk blitt min nye favoritthobby og fører ofte til overraskende mange fine bilder, gjerne også rett utenfor døra.

 


Fra fotosafari på kirkegården.

 

8. Finn din stil

Enten du liker å ta bilder av fugler, tog eller mennesker – finn din stil! Du vet kanskje ikke hva din stil er enda, men det oppdager du fort om du tar med deg kameraet ut på tur og prøver deg frem litt. Jeg har ganske overraskende funnet ut at i tillegg til barna, så liker jeg å ta bilder av blomster, trær og natur. Ikke stort og spektakulært, men tett innpå og pekuliært.

 


Jeg har blitt fortalt at dette heter Trollhassel 🙂
 

9. Mer gøy med mindre støy

Jeg mener ikke at man skal kunne spise mat rett fra gulvet, men litt mindre rot og støy i bildet gir ofte et bedre resultat. Man trenger jo ikke shine hele huset, bare rydde unna litt der man skal ta bilde. Utendørs kan dette bety å endre vinkel slik at man får en fin himmel i bakgrunnen, istedenfor en søppelcontainer. Bare som et lite tips for bedre hverdagsbilder, basert på noen års erfaring som blogger 😉

Som eksempel, her er to bilder av Teo fra her jeg sitter akkurat nå. I kombinasjon med tipsene om å gå tett på og ta bilde i øyehøyde, får man da et resultat som dette:

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zzziesta.

Versus dette…

 


Nice!

 

10. Kjøp deg et skikkelig kamera!

Det er bare å innse det først som sist: For å ta skikkelige bilder, trenger man et skikkelig kamera. Mobiltelefonen funker kanskje til hverdagsbilder og snapchat, men om du ønsker bilder som kan være gode nok til å limes inn i et fotoalbum eller trykkes opp og henges på veggen, trenger du sterkere lut.

Nikon D5500 er et råbra speilreflekskamera som raskt og enkelt tar høykvalitetsbilder. Med smarte funksjoner som Wi-Fi og egen app, går det superraskt å overføre bilder til mobiltelefon for å dele med gode venner.

 


God turkamerat 🙂 #badumtss

 

LYST PÅ KLISS NYTT KAMERA??

Neste uke har jeg en skikkelig godbit på gang, for i samarbeid med Nikon har jeg gleden av å få dele ut et kliss nytt kamera til en av mine lesere! Så hvis du er fysen på et kliss nytt og råbra speilreflekskamera, er det bare å glede seg til neste søndag – da blir det konkurranse! 🙂

 


Nikon D5500 har blant annet Wi-Fi-tilkobling, utløser via egen app og lynrask overføring til mobil.

 


Så lett at selv en 1-åring kan få det til 😉
 

/ God søndag!

–> Les mer om kameraer fra Nikon

12 kommentarer
    1. Jeg er veldig enig med tipsene dine!
      – Og som “profesjonell amatørfotograf” ble jeg ekstremt glad for punktet ditt om blitz 😉
      En av grunnene til at jeg liker bloggen din så godt, er at du har gode bilder i tillegg til morsom tekst.

    2. Oj, så utrolig hyggelig å høre det fra en som faktisk har peiling! 🙂
      Må innrømme at jantelovsspøkelset kilte meg litt i nakken da jeg skulle begynne å legge ut fototips, og da er det ekstra hyggelig å høre at både tips og bilder er godkjent av en proffish 😀
      P.S. Veldig kule bilder av nissene i vinduet 🙂
      /highfive

    3. Hei.. Flotte bilder som altid fra din side. Du får de til å bli så levende 😊 har ett eldre canon camera, men har kun standarlinsa. Liker og ta nærbilder i naturen, men skulle hatt ei bedre linse til det.. Har du noen linsetips og komme med?

    4. Har ikke du et olympus kamera også? Isåfall, hva syntes du om det? Vurderer å ønske meg samme som det du har/hatt til konfirmasjonen min i mai:-) det enste forskjellen er at kamera er litt mindre og billigerer

    5. De fleste speilreflekser har vel en innstilling som heter “Sport” – den gjør at kameraet kniser i vei så lenge man holder utløserknappen inne. Bruker nesten bare den jeg! :o) Veldig egnet både til bilder av barn og dyr, ikke minst fugler. :o)

    6. Hallois! Aaaah, nå snakker vi om min type bilder her. Nærbilder og natur er kanskje det jeg liker best. Standardlinsa funker ganske dårlig til dette dessverre, men du trenger ikke noe superfæncy for å ta det ørten hakk opp. Legg noen kroner i et godt portrettobjektiv for eksempel, så snakker vi. Selv bruker jeg et 25 mm objektiv, med blender f. 1,8. Denne bruker jeg egentlig til stort sett alt, så det er en god investering 🙂

      Har også et svinedyrt makro-objektiv som er spesiallaget for nærbilder, men den blir litt for spesiell og funker dårlig til stort sett alt annet, så gå heller for en litt mer allsidig fastlinse på f.eks 25 mm / 45 mm med stor blenderåpning (1,8/2,8) så kommer du til å få mye ny fotoglede 🙂

      Men spør gjerne i fotobutikk hva de ville anbefalt altså, slik at jeg ikke plutselig gir feil råd her, haha!

      Lykke til! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg